BREZ KONFLIKTOV JE TEŽKO ZGRADITI ZAUPANJE

Brez pogovorov, ki včasih vodijo v konflikt je težko zgraditi zaupanje
Brez pogovorov, ki včasih vodijo v konflikt je težko zgraditi zaupanje

Brez pogovorov, ki včasih vodijo v konflikt je težko zgraditi zaupanje

Predviden čas branja: 4 minute

Brez konfliktov ne more biti zaupanja. Konflikt razkrije, kdo nam brezpogojno stoji ob strani in kdo je z nami samo zaradi svojih koristi. Kadar je glavna prioriteta potreba po tem, da bi se mi ali naš partner ves čas počutili dobro, se na koncu nihče ne počuti dobro. In odnos, ne da bi se zavedali. Včasih so bolečine v naših odnosih nujne, da okrepijo medsebojno zaupanje in poglobijo intimnost. Odnos je lahko zdrav, če sta oba partnerja pripravljena in sposobna reči ne.

Brez občasnih zavrnitev se meje zabrišejo, težave in vrednote enega partnerja pa začnejo prevladovati v življenju drugega.

Konflikt torej ni samo nekaj normalnega; je absolutno nujen za ohranjanje zdravega odnosa. Če partnerja, ki sta si blizu, nista sposobna odprto in brez zadržkov izraziti svojih razlik, potem odnos temelji na manipulaciji in napačnih predstavah ter počasi postane strupen. Zaupanje je najpomembnejša sestavina v vsakem odnosu, razlog pa je preprost; brez zaupanja odnos dejansko ne pomeni ničesar. Nekdo vam lahko reče, da vas ljubi, da hoče biti z vami, da bi dal vse za vas, a če mu ne zaupate, nimate nobenih koristi od teh trditev.

Brez pogovorov, ki včasih vodijo v konflikt je težko zgraditi zaupanje

Ne čutite, da ste ljubljeni, dokler niste prepričani, da ljubezen, ki vam je izkazovana, ni opremljena s posebnimi pogoji in nima odvečne prtljage.

Zato je varanje tako uničujoče. Ne gre za intimnost, ampak za zaupanje, ki je bilo uničeno zaradi intimnosti. Brez zaupanja odnos ne more več delovati. Takrat lahko obnovite zaupanje ali pa se poslovite. Odnos brez zaupanje je kot breme, kot grožnja, na katero je treba biti pozoren. Odnos postane nekaj o kar dvomite, namesto da bi v njem uživali. Težava tu je, da večina partnerjev, ki jih zalotijo pri varanju preprosto zatrdi; to se ne bo nikoli več ponovilo. Številni prevaranci zaupljivo sprejmejo takšen odziv in ne dvomijo o partnerjevih vrednotah in o stvareh, za katere mu je mar, ne vprašajo se, ali je partner zaradi omejenih vrednot in stvari, za katere mu je mar, primerna oseba, da bi ostali z njo.

Brez pogovorov, ki včasih vodijo v konflikt je težko zgraditi zaupanje

Tako zelo se oklepajo odnosa, da ne dojamejo, da je postal črna luknja, ki golta njihovo samospoštovanje.

Če ljudje varajo, to počnejo zato, ker se jim zdi nekaj drugega pomembnejšega kot odnos. Mogoče uživajo v moči nad drugimi. Mogoče se potrjujejo z intimnostjo. Mogoče se vdajajo svojim vzgibom. Ne glede na vzrok je jasno, da vrednote nezvestega partnerja ne podpirajo zdravega odnosa. In če nezvesti partner tega ne prizna, ali se ne spoprime z zadevo, če preprosto poda klišejski izgovor, potem ima krepak primanjkljaj na področju samozavedanja,  zato  bo težko odpravil kakršnekoli težave v zvezi  z odnosom. Pri ponovnem vzpostavljanju zaupanja je treba besede podkrepiti z dejanji.

Če nekdo zlorabi vaše zaupanje, lahko leporeči, vendar mora svoje namere nenehno dokazovati z izboljšanim vedenjem. Samo takrat lahko začnete verjeti, da so vrednote nezvestega partnerja primerne in da se bo oseba morda res spremenila. Oba partnerja se morata zavedati truda in naporov, ki ju bosta vlagala v odnos. Zaupanje je kot porcelanski krožnik. Če ga razbijete, ga lahko previdno in skrbno spet sestavite.