KAKO SPREJEMATI KRITIKO NA NAJBOLJŠI NAČIN?

Kako sprejemati kritiko na najboljši način?

Kako sprejemati kritiko na najboljši način?

Predviden čas branja: 4 minutes

Mnogi vas bodo kritizirali. Nekateri bodo imeli pozitivno nekateri negativno kritiko, vendar je od vas odvisno ali bomo obe vrsti kritike izkoristili pozitivno. Sliši se nenavadno, vendar lahko negativno kritiko izkoristimo pozitivno, prav tako kakor lahko pozitivna kritika na vas vpliva negativno. Večina navdušeno sprejema pozitivne kritike in z gnusom zavrača negativne, vendar bodite modrejši in se naučite sprejemati utemeljene kritike ter zavračati neutemeljene, ne glede nato, kakšen je njihov predznak.

Na negativno kritiko se najpogosteje odzovemo instinktivno in smo prizadeti ali užaljeni, potem pa gremo v napad in vrnemo s podobnim le zato, da bi vrnil, ali pa se obnašamo obrambno in e skušamo opravičiti.

Kako sprejemati kritiko na najboljši način?

Vendar le zato, ker je to trenutni način odziva večine ljudi, še ne pomeni, da se ni mogoče naučiti odzvati bolj zrelo in pred kakršnim koli prenagljenim odzivom preveriti, ali je kritika utemeljena. Modro se je odzvati le na utemeljeno kritiko, pozitivno ali negativno. Vse druge zmotne kritike spadajo v koš za smeti. Če so zmotne, ne glede na to, ali so pozitivne ali negativne, se nanje ne bi smeli ozirati.

Za zdravo sprejemanje kritike je potrebna psihična zrelost in razvit zdrav razum. Zrelost je pomembna, ker vam bo omogočila , da negativno kritiko enega dela sebe doživite samo kot potencialno upravičeno kritiko enega dela sebe, in ne kot celoto svoje vrednosti, kot je običajno.

Zdrav razum je potreben, ker vam bo pomagal pri oceni utemeljenosti kritike.

Če vas kritika omaje in v takšnem stanju kar koli sklepate, ne boste razmišljali trezno. Ko ocenjujete kritiko, razmislite  o nameri osebe, ki jo je izrekla, in se skušajte spolniti, ali vas in drugih. Upoštevajte tudi, koliko se spozna na to področje ali koliko s svojimi dejanji potrjuje, da spozna nanj. Razmislite, ali vam je to dejal že kdo prej ali skušajte oceniti moč navedenih argumentov. Ko vas zapusti občutek prizadetosti zaradi negativne kritike ali vzhičenosti, je pomembno s hladno glavo oceniti, ali je bila kritika pozitivna.

Kako sprejemati kritiko na najboljši način?

Prav je, da ste ob presojanju kritike dovolj zreli, ker se boste drugače počutili ogroženo zaradi vsake kritike, da se je ta oseba zmotila, in potem ne boste mogli racionalno oceniti, ali ima neka kritika smisel.

Ko zavračate neutemeljeno kritiko, je razumno pojasniti, zakaj, vendar se ne opravičujte, niti ne porabite preveč časa, da bi drugo osebo prepričali, da nima prav. Skušajte argumentirati, zakaj mislite, da se je ta oseba zmotila, vendar če prvič presliši , kaj ste rekli, in ohrani svoje neutemeljeno mnenje, je modreje odstopiti od razprave, ker se je ta oseba očitno odločila ohraniti svoje neutemeljeno stališče.

Morda se bo to slišalo, kot da se umikate in privolite v nekaj nepravičnega, vendar je to življenje. Ne morete zapraviti življenja za popravljanje tujih napak, ki jih drugi želijo narediti, ker drugače ne boste imeli časa in energije za življenje, za prave in svoje stvari. Zato upoštevajte vse utemeljene kritike, ker pozitivne pomagajo pri pospravljanju vaših življenjskih uspehov, negativne pa pri tem, da se izognete nekaterim življenjskim neuspehom.