Notranji kritik, kako ga najlažje premagati in utišati

Vsak od nas ima svojega notranjega kritika, ko se premika skozi življenje. Le ta nas lahko spodbuja k pozitivnim, usmerjenim ciljem. Vendar pa ima tudi drugo plat, negativno, ki vas lahko zavira in spravlja v slabo voljo in postane vaš najhujši sovražnik.

Vsi imamo dobre in slabe vidike svoje osebnosti. Dejstvo je, da se naš odnos do sebe lahko vrti naprej in nazaj, v določenih okoliščinah pa se spremeni. V enem trenutku smo pri delu samozavestni, ponosni na to, kar dosežemo. Naslednji trenutek nam lahko eden komentar, ki ga posredujejo sodelavci, uniči srečo in nas zavihti v slabo počutje.

Notranji kritik, kako ga najlažje premagati in utišati

Poznate situacijo, ko se s partnerjem celo popoldne skupaj smejite, razumete in dopolnjujete, nekaj minut kasneje pa med vama nastane pravi prepad?

Obstajajo koraki, ki jih lahko naredimo smeri da skušamo razumeti, od kod prihaja kritični notranji glas in kako preprečiti, da bi sabotiral naše življenje.

Vprašajte se, kaj je v določeni situaciji nenadoma spremenilo naše razpoloženje? Odgovor na to vprašanje je lahko težaven, saj vaš kritični notranji glas deluje prikrito in deluje zelo prepričljivo. Prepričuje vas, da temelji na resničnosti.

Kako lahko notranjega kritika prepoznamo kot napačno stališče in ga premagamo, ko se pojavi?

Prvi korak k izpustitvi našega notranjega kritika je opaziti ga, ko se pojavi. Morali bi opazovati in vzeti pod drobnogled vsak trenutek, ko začne naše zaupanje lomiti ali nam v misli vstopi kritika. Ne glede na to, kakšna misel je in kadar koli se pojavi, bi jo morali poskusiti opaziti in si preprosto reči: “To je moj kritični notranji glas.”

Naš kritični notranji glas ni le komentator, ampak tudi diktator, ki poskuša nadzorovati vsa dejanja.

Na žalost je v delih sekunde, ko se vanjo postavlja notranji kritik, težko vklopiti razum da bi se mu popolnoma uprli. Kljub temu se mu še vedno lahko upiramo tako, da zavrnemo njegove nasvete ali vsaj odložimo samo omejevalne ukrepe, v katere nas usmerja.

Notranji kritik, kako ga najlažje premagati in utišati

Je vedno potrebno utišati notranjega kritika?

Na primer, če vaš kritični notranji glas napolni glavo z mislimi, kot so: “Pojdi domov. Na tej zabavi se bodo norčevali iz sebe. Nikogar ne zanima, če si tukaj ali ne“. V tem primeru ga je morda celo smiselno upoštevati. Če vam notranji kritik pravi: “Ne čuti več privlačnosti zate. Ne mara te, ne spoštuje te“. V tem primeru je to verjetno le posledica trenutnega dogodka ali reakcije, ki jo je potrebno preslišati. Reakcija med mislijo in dejanjem vam lahko pomaga, da se ponovno povežete s svojim resničnim občutkom.

Prepoznajte sprožilce svojega notranjega kritika

Ko se bolj zavedate svojih kritičnih notranjih glasov, lahko postanete bolj radovedni, zakaj se pojavljajo. Kateri sprožilci sprožijo vaše samokritične misli? Za nekatere ljudi je lahko to povzdignjen glas ali določena napačna beseda. Za druge je lahko to določena okoliščina: občutek ignoriranja ali ali situacija, zaradi katere se počutijo sramežljivi ali neželeni.

Vaše reakcije ne povzroča samo tisto, kar se zgodi v vašem življenju, ampak tudi to, kar razmišljate, oziroma kakšne vzorce si nizate, kar je pogosto povezano z našo preteklostjo. Če spoznate vrste situacij in reakcij, ki sprožijo vaš kritični notranji glas, lahko dejansko začnete predvidevati, kdaj se običajno počutite razočarani ali napadeni.

Preberite tudi SPADATE MED NAJBOLJ ZADRŽANE IN UMIRJENE ŽENSKE?