KAJ NAM JE O LASEH IN STRIŽENJU POVEDAL FRIZER?

Nasveti in predlogi, ki nam jih je podal frizer Jani Anželj (Salonoff)
Nasveti in predlogi: Jani Anželj

Nasveti in predlogi, ki nam jih je podal frizer Jani Anželj (Salonoff)

Predviden čas branja: 5 minutes

Tokrat smo se za odgovore na vprašanja v zvezi z lasmi, striženjem in vplivom lune na obisk frizerja obrnili na frizerja Janija Anželj, ki je lastnik frizerskega salona.  Salonoff je frizerski salon, ki stremi k trajnosti in omogoča boljšo prihodnost. Strast do čudovitih izdelkov, ponujanje storitev najvišje kakovosti in skrb za okolje je vodilo frizerskega salona, ki se lahko pohvali kot prvi »zeleni« salon v Slovenji.

Nasveti in predlogi, ki nam jih je podal frizer Jani Anželj (Salonoff)

Pot do uspeha

Janijeva pot do lastnega salona je zgodba vzponov in padcev. Začetki striženja v garaži, prva zaposlitev v Italiji,  iskanje sebe kot frizerja in načinov dela, ki vodijo k presežkom, napredovanje v poklicu in končna samostojna podjetniška pot. Verjame v kakovost in temu posveča vso pozornost. Poleg tega se je skozi svojo filozofijo usmeril salon v ekološko delovanje. Trajnost v razvoju in pri delu prinaša rezultate. Do tega je prišel tudi sam; s sprotnim učenjem, sprejemanjem kompromisov in prilagajanjem. S ponosom se drži svojih načel pri ustvarjanju, redno izobražuje stranke in poudarja odličnost v vseh pomenih. Počasi dosega zastavljene cilje in neizmerno je zadovoljen, da je postavil na noge prvi »zeleni« salon v Sloveniji. Ekološka ozaveščenost in njeno delovanje je prihodnost in če lahko svojim naslednikom s tem omogoči boljše življenje, Jani to stori z veseljem.

Odgovori na vprašanja o laseh in striženju

Kako pogosto naj bi po vašem mnenju ženske in moški obiskovali frizerja?

Priporočljivo je obiskati frizerja na 6 – 7 tednov.

Kateri so največji grehi, ki jih počnemo s svojimi lasmi?

Nepravilno česanje, sušenje in prekomerna toplotna obdelava. Tudi izbira napačnih produktov.

Ali ima dobra pričeska vlogo pri tem, kako se počutimo, ali smo samozavestni?

Seveda. Lasje so krona, ki je nikoli ne snamemo iz glave. Lasje imajo že skozi zgodovino prav posebno moč in predstavljajo statusni simbol. Že od časa Kleopatre, pa vse do baroka in do danes, kjer znane osebnosti narekujejo modne trende.

Katere preparate uporabljate v vašem salonu?

V salonu stremimo k trajnosti in varovanju okolja, zato je tudi izbira produktov, ki jih uporabljamo izjemno pomembna. Prisegamo na produkte znamke Davines, katera združuje lepoto, etiko in trajnostni razvoj.

Kako prepoznati dober šampon in balzam?

Pomemben je predvsem posvet s svojim frizerjem, ki vam pomaga izbrati primerne produkte za vaše lase.

Ali je nujno, da tanke lase nenehno strižemo? Katero dolžino las priporočate, če ima ženska zelo tanke lase?

Lase strižemo glede na njihovo kondicijo, ne glede na to a so tanki ali ne. Od kondicije las je pa odvisna tudi dolžina las, tako da debelina las nima posebne vloge pri tem.

Ali je res, da mokrih las ne bi smeli kodrati in ravnati?

Res je. Pred ravnanjem ali kodranjem je lase potrebno nujno razčesati in posušiti.

Ali lahko nekoga, ki je udobno ujet v rutino, prepričate v drastično spremembo pričeske?

Če imamo s stranko vzpostavljeno zaupanje, je tudi to možno. Prav zaupanje je ključnega pomena za zdrav odnos med stranko in frizerjem.

Za kakšne pričeske se stranke v zadnjem času odločajo, si upajo biti drzne?

Naše stranke se odločajo večinoma za bolj naraven videz las, kar je trenutno tudi v trendu. Bolj drznih strank je trenutno dosti manj. Se pa kakšna posameznica odloči za tako imenovani »mullet cut«, ki je prav tako trend v letošnjem letu.

Ali lahko okrepimo lase s pravilno prehrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov?

Vsekakor. Pravilna prehrana igra pomembno vlogo pri zdravju in videzu las. Proteini in minerali se namreč skozi celice »absorbirajo« v lasno jedro, kjer se nahajajo vsa hranila za naše lase.

Ali pogosto umivanje las pospešuje proizvajanje naravne maščobe na lasišču?

Ob prepogostem umivanju las odstranjujemo lipide (naravne maščobe). Telo se odzove tako, da manjkajočo maščobo nadomesti s še več nove maščobe. In rezultat je začarani krog – pogosteje kot si umivate lase, bolj mastni so lahko. Kako pogosto umivati, je pa odvisno od vsakega posameznika.

Imate kakšen nasvet za tiste, ki imajo suhe lase?

Suhi lasje potrebujejo predvsem hidratantne produkte, katere nanašamo na mokre lase, da z svojim delovanjem zadržujejo vodo v laseh. Priporočljivo je, da se lasje sušijo na zraku oz., da se med feniranjem pravilno krtačijo (od korena proti konici).

Kaj pa trendi v letu 2021? Katere pričeske bodo kraljevale in katera barva je najbolj »IN«?

Jani odgovarja, da so trenutno najbolj zaželeni naravni in mehki toni, ki se lahko gibljejo v hladne ali tople nianse. Mehke, rahlo valovite linije z nežnim balayagem. Poudarek bo na frontalnem delu, kjer prevladujeta tako imenovana »curtain bangs« in »money piece«. Pri krajših frizurah je pa trenutno najbolj popularen »mullet cut«.

Nasveti in predlogi, ki nam jih je podal frizer Jani Anželj (Salonoff)

Luna in povezava s striženjem las

Od prazne do polne lune je najboljši čas za striženje, če želite, da vam lasje rastejo hitro in imajo močne korenine. Če želite, da bi rasli počasneje, korenine pa bi vseeno bile močne jih strizite v obdobju od polne lune do mlaja. V prvem tednu mlade lune las ni priporočljivo striči, neprimerna za striženje sta tudi lunin in sončev mrk. Najboljši čas za striženje las je, ko se luna nahaja v biku, devici ali kozorogu. Za barvanje las pa je najbolj priporočljiv čas, ko se luna nahaja v znamenju leva.

Stare legende pravijo, da se je priporočljivo striči ob polni Luni in da je čas naraščajoče Lune dober za regeneracijo las.

Kaj o tem meni Jani?
S tem se Jani strinja, saj je luna naravni koledar. Po tem koledarju se ravnajo tako morje, kot živali in vsekakor ima vpliv tudi na človeka.

Astrologi svetujejo, da striženje in oblikovanje las v času ko je luna v znamenju rib, raka ali škorpijona, ni najbolj priporočljivo. Menite, da je v tem kaj resnice? Toliko astrologa pa žal ni v meni, zato te nasvete raje prepustim strokovnjakom iz tega področja, odgovarja Jani.

Vabljeni v Salonoff, od koder boste zagotovo odšli zadovoljni.