SPREJMITE, DA SO NASPROTJA DEL ŽIVLJENJA

Nasprotja so del odnosov, ter del življenja
Nasprotja so del odnosov, ter del življenja

Nasprotja so del odnosov, ter del življenja

Predviden čas branja: 3 minutes

Nasprotja so včasih uničujoča in zavirajo napredek, včasih pa ne. Tam, kjer jih ni, ljudje pogosto zanikajo potrebo po spremembi, kopičijo skrite zamere, se ne spoprijemajo s težavami in dušijo ustvarjalnost. Nasprotja so del vseh odnosov. Žal se mnogi poročijo, ne da bi se prej naučili reševati nasprotja. So krasna družba, a ne znajo biti življenjski partnerji. Ko pride do spora, zanikajo resnico, se umaknejo, podredijo, krivijo druge, se sramujejo in besnijo.

Njihov odnos razpada tako, kot se nalagajo nerazrešeni spori.

Ko si priznate, da je prišlo do nasprotja ter ga rešite pravilno, minimizirate ali do skrajnosti zmanjšate razlike in optimizirate medsebojno razumevanje. Sprejmete ugodne odločitve ter v svojem življenju zmanjšate dramo in pogostost težav. Da bi rešili katero koli nasprotje, je najpomembnejše, da so ga pripravljeni rešiti tudi tisti, ki so vpleteni. Ko nasprotja rešujete z optimalno komunikacijo, upoštevate najvišje interese vseh ter se z njimi pogodite za najboljšo rešitev.

Nasprotja so del odnosov, ter del življenja

Toda v resničnem svetu včasih ne najdete skupnega jezika.

Zato je pred samim pogajanjem vaš najvišji interes narediti načrt za nepredvidene situacije, če vam ne uspe doseči sporazuma. Z njim boste namreč ustvarili maksimalni maneverski prostor. Ko začnete pogovor, naj bodo vanj vključeni le tisti, ki jih neposredno zadeva rešitev tega nasprotja. Med takšnim pogovorom je bolj kot vse pomembno, da spoštujete dostojanstvo drugih. Torej se v celoti osredotočite na težavo, prisluhnite optimalno in se dogovorite kdaj boste preverili napredek. Ko boste želeli za svoje težave in nasprotja najti najboljšo rešitev, si lahko pomagate z naslednjimi koraki; Jasno opišite konflikt oz. nasprotje. To vam ne bo vzelo veliko vašega časa.

Določite glavni namen rešitve, odločite se, katere informacije potrebujete, sodelujte, da boste odprli nove možnosti.

Nasprotja so del odnosov, ter del življenja

Ugotovite vzrok nasprotja, glavne potrebe in interese, ki jih je treba zadovoljiti, skrbi, ki jih je treba odpraviti, in skupni najvišji interes sodelujočih. Sodelujte, da boste odprli nove možnosti. Prispevajte svoje zamisli, bodite ustvarjalni. Na tej točki ne sodite rešitev. Ocenite možnosti z upoštevanjem zbranih informacij. Ocenite pravičnost in praktičnost vsake posamezne možnosti. Ocenite njihove prednosti in slabosti ter posledice predlaganih možnosti za vse sodelujoče.

Pogajajte se. Odločite se za najboljšo rešitev, preverite jo in jo udejanjite. Kaj lahko dobim? Kaj lahko dam? Kaj bo pomenilo največ? Ali je v  vašem najvišjem interesu deliti svoj načrt za nepredvidene situacije? Poskrbite, da bo odgovor jasen. Določite si najboljši način preverjanja. Učinkovitost rešitve ocenite v luči dodatnih izkušenj in ustreznih informacij.