SPOZNAJTE SVOJO OSEBNOST

Zakaj ne bi bolj podrobno spoznali svoje osebnosti?
Zakaj ne bi bolj podrobno spoznali svoje osebnosti?

Zakaj ne bi bolj podrobno spoznali svoje osebnosti?

Predviden čas branja 4 minute

Osebnost izhaja iz besede persona. Ta beseda je v antiki označevala masko, ki so jo nosili igralci. Ena od težav, s katerimi se soočite, ko se skušate opredeliti kot osebo, je, da se nezavedno istovetite z masko. To je zelo blizu resnici. Vaša osebnost je maska, ki jo nosi Jaz. Naša družba določa, da mora vsakdo imeti osebnost, ampak vzorcev obnašanja, če želi navezovati stike z drugimi ter biti del civiliziranega sveta.

Zato je pomembno, da veste, kakšna je vaša osebnost in kako je sestavljena. Vaš jaz ni oseba. Jaz le nosi osebnost, tako kot igralec nosi masko. Igra nam pomaga razumeti, kako deluje človekovo življenje. Dober igralec ustvari lik ter se povsem vživi v vlogo, osebo, ki jo predstavlja. Ta oseba s pomočjo posebnih tehnik, ki so zelo podobne načinu, na katerega ste v otroštvu izoblikovali svoj značaj, ustvarja svoje lastne značilnosti in vedenjske vzorce.

Zakaj ne bi bolj podrobno spoznali svoje osebnosti?

Prav tako tudi ljudje delujejo in se odzivajo, kot da bi bili resnično oseba ali osebnost, ki jo igrajo. Toda vse, kar lahko sestavite in razstavite ali ustvarite in uničite z nečim drugim v sebi, ne more biti to, kar ste v resnici. V to kategorijo sodijo tudi vedenjski vzorci in značilnosti, ki sestavljajo osebo, za katero mislite, da ste.

Ljudje imamo pravzaprav nešteto individualnih osebnosti. V našem umu ni le ene same celovite osebnosti. Nenehno ustvarjamo nove, zavržemo stare to počnemo od trenutka, ko smo se rodili. Osebnosti, ki jih zavržemo, ne izginejo shranijo se v podzavestnem umu. Še vedno živijo in nas lahko zavirajo, če jih zasipamo z negativnimi čustvi ali pa jim ne dovolimo, da bi se izrazile.

Vsako od njih morate obravnavati kot živo, samostojno osebo s svojimi potrebami in željami. Tudi v zdajšnjem obdobju življenja ustvarjate različne oblike odnosov. Razmislite o različnih osebnostih, ki jih imate danes kako se vedete do partnerja, ljubimca, prijateljev, sovražnikov in sodelavcev. Oglejte si tudi, kakšni ste, ko ste kritični ali nasilni, ter primerjajte te energije s tistimi, ko ste prijazni in ljubeznivi.

Zakaj ne bi bolj podrobno spoznali svoje osebnosti?

Vsak način izražanja je v resnici podosebnost, povsem samostojna oseba. Osebnost je samo skupek podosebnosti. Nekatere so močnejše od drugih in poskušajo prevladati v vašem življenju; skušajo vas prepričati, da sestavljajo vašo identiteto. Pod osebnosti iz otroštva ne uporabljajte več, čeprav še vedno živijo pod površjem zavesti. Od tam še vedno lahko vplivajo na vaše življenje in so velikokrat vzrok za vaše uspehe in poraze.

Večina ljudi si tudi želi uresničiti svoje želje. Jeza izraža samo to, da ne morete dobiti tistega, kar bi radi, ali pa da življenje ne poteka tako, kot bi si želeli. Ti dve potrebi, izražanje samega sebe in sposobnost za doseganje želenega se skrivata v posameznih pod osebnostih, ki živijo v vašem umu. Dokler so te podosebnosti zadovoljne, delujejo skladno s celoto. Če pa ne zadovoljujete njihovih potreb, vas lahko ovirajo.

Preberite tudi USTVARITE SI SVOJE ŽIVLJENJE, TAKŠNO KOT GA ŽELITE in VAS MIKA, DA BI IZVEDELI VEČ O SEBI?