SE DRŽITE DOGOVOROV V PARTNERSKIH ODNOSIH?

Držati se dogovorov lahko prepreči številne napetosti

Držati se dogovorov lahko prepreči številne napetosti

Predviden čas branja 4 minute

Hočeš nočeš je v partnerskem odnosu vse stvar dogovarjanja. Navsezadnje je v ljubezni dovoljeno vse, za njihov odnos in njihovo življenje. Med obvladovanjem odnosa se bodo pojavljale težave, ki bodo najpogosteje vezane na ljubosumje. Če želite obdržati obstoječ odnos in zato gre v odnosu, mar ne, boste morali veliko pozornosti in časa posvetiti prav temu. Vedeti morate kaj prizadene vašega partnerja, partner pa mora vedeti, kaj prizadene vas.

Čeprav je vaš namen, da se osvobodite ljubosumja in občutite samo ljubezen, pa pot do tja vodi čez drn in strn.

Vi pa se morate, gibati previdno in postopno. Seveda se pa postavi vprašanje usklajenosti ali si navsezadnje želimo res istih stvari, kot tudi vprašanje, do katere mere moramo upoštevati take zahteve. Namreč, če bi postalo očitno, da naš partner odstopa od poti ljubezni ali se prepušča ljubosumju, pravilo dogovora pa zlorablja, da nas zavre, se moramo resno odločiti kako naprej. Kaj od tega se bo zgodilo, je odvisno od okoliščin, naših želja in ljubezni, od partnerjev in našega medsebojnega odnosa.

Držati se dogovorov lahko prepreči številne napetosti

Cilj je najti ravnotežje med tistim, kar si želite v ljubezni, in tistim, kar je partnerju sprejemljivo.

Če tega ravnotežja ni, nobena količina prepovedi in naših privoljenj nanje ne bo izboljšala ljubezenskega odnosa. Edini pravi odnos je zavestnost o gibanju v smeri proti popolni izkušnji partnerstva. Če prevladuje ljubosumje, mu dajmo malo časa. Torej dajmo sebi časa, da delamo na tem. Izogibajte se dogovorom, ki so trajni in veljajo za vedno.

Raje se zavedajte, da ima vsak dogovor nek omejeni rok trajanja. Pogosto, vsaj vsakih nekaj mesecev se vprašajte kako se počutite znotraj novih odnosov. Ali vas dogovori obremenjujejo ali ste zadovoljni z njimi? Če se je situacija spremenila, spremenite tudi dogovore. Izredno pomembno je, da nikoli ne delate ničesar v nasprotju z dogovorom, ki ga imate s partnerjem.

Če prekršite dogovor, ste narušili medsebojno zaupanje in verjetno onemogočili možnosti za kvalitetno razmerje.

Držati se dogovorov lahko prepreči številne napetosti

To ne pomeni, da vas dogovor, ki ste ga nekoč že sprejeli, zavezuje za vedno. To samo pomeni, da če se ne počutite več dobro z njim, morate govoriti s partnerjem, in mu razložiti, da ste spremenili mnenje, preden bi to spremembo uresničili. Včasih se ljudje počutijo nelagodno z dogovarjanjem okoli tega, kar je sprejemljivo, in tistega, kar ni. Še posebno nelagodno jim je, če morajo prositi za privoljenje. Mar ni to nasprotno ljubezni, svobodi, in še posebno spontanosti, ki se pojavlja pri novih ljubeznih?

Ljubezen je spontana, a ljubezenski odnosi se ustvarjajo in gradijo na zaupanju.

Prav tako so zasnovani na zrelosti. Trditi, da se lahko k ljubezni pristopa spontano, brez veliko razmišljanja in dogovarjanja, kar pomeni tudi brez predhodne priprave in učenja, je podobno trditi, da je treba otroka pustiti, da se sam spontano nauči hoditi. Vsa osnovna načela v odnosu so namenjena odraščanju.

Treba se jih je držati, dokler se ne zakoreninijo v vas in dokler ne boste sposobni, da zdaj pa spontano, sami od sebe delujete v skladu z njimi. Takrat bodo tudi vsi izrazi ljubezni, ki zajemajo odnos, prav tako spontani. Kakorkoli že, dogovore je treba vedno spoštovati, torej, nikoli ne delajmo ničesar, kar je v nasprotju z njimi. Tako partnerstvo raste v medsebojnem spoštovanju.

Preberite tudi SVOBODNO RAZMERJE NI ENOSTAVNA IZBIRA in KO SE POJAVI ZATIŠJE V PARTNERSKIH ODNOSIH