RAZČISTITE Z MANJVREDNOSTNIM KOMPLEKSOM

Vas še vedno spremlja manjvrednostni kompleks? Čimprej se ga znebite!
Unsplash.com

Vas še vedno spremlja manjvrednostni kompleks? Čimprej se ga znebite!

Predviden čas branja: 4 minute

Ste se že kdaj vprašali, zakaj se ljudje tako trudimo, da bi spremenili mnenja drugih, o svojim mnenjih in prepričanjih pa nikoli ne podvomimo? Pa čeprav so ravno ta mnenja in prepričanja vzrok marsikateri težavi, stresni situaciji in strahu. Vedno znova iščemo samopotrditve, na vsak način zavračamo očitke na svoj račun, oblikujemo popolno celostno podobo in si želimo postati nekaj posebnega. Tudi ko ugotovimo, da takšno početje ne prinaša trajnih ugodnih posledic, se vrnemo na izhodiščno točko in ponovimo cikel. Razočaranje je posledica nepremišljenega načrta, kako postati nekaj posebnega, in ne posledica krutega sveta, ki se ne strinja z našimi željami, idejami, mnenji in prepričanji.

Postopno in potrpežljivo spoznavanje samega sebe vam bo pomagalo spremeniti dojemanje lastne nezamenljivosti in prave kakovosti.

Če želite sporočilo uporabiti v resničnem življenju, morate razumeti pomen opazovanja in spoznavanja samega sebe. Samo znotraj sebe boste našli trajno in resnično dobro. Koliko časa boste za to potrebovali, je odvisno od intenzivnosti vaše želje, da nehate škodovati sebi in drugim.

Vas še vedno spremlja manjvrednostni kompleks? Čimprej se ga znebite!

Vsak si želi, da bi v svojem okolju nekaj pomenil, da bi bil NEKDO z veliko začetnico. Zakaj? Kogar koli boste vprašali, vam bo odgovoril, da je nekdo oseba, ki ima moč in vpliv. Takšno razmišljanje je na določeni stopnji osebnostnega razvoja povsem pričakovano, ne pa tudi pravilno. Človekov jaz na tej stopnji dojema vpliv in moč kot nekaj nujno potrebnega, kot edino možno sredstvo za zaščito pred krutim svetom, v katerem zaradi preveč različnih mnenj in tipov osebnosti ni mogoče postati NEKDO.

Ideja o postati Nekdo temelji na trdno zakoreninjenjem prepričanju, da je stopnja moči in vpliva odvisna od tega, koliko varnosti, gotovosti in sreče si posameznik nagrabi v življenju.

Mnogi sicer ne priznavajo, ampak večina ljudi je mnenja da lahko nekaj posebnega postaneš šele, ko si od življenja iztržil dovolj moči in vpliva. Takšna naravnanost do življenja je seme trpljenja za vsakogar, ki tako misli. Tudi moč in vpliv, ki sta posledica nekakšnega zunanjega vzgiba, sta nevarna. Kdor sledi prepričanju, da v življenju ni mogoče doseči varnosti, če ne postaneš NEKDO, ga v nenehno spremlja strah. Takšen človek živi v strahu , da se bo njegov obstoj nehal, ko enkrat ne bo več nekaj posebnega v očeh drugih in v svojih očeh.

Vas še vedno spremlja manjvrednostni kompleks? Čimprej se ga znebite!

Strah pred izgubo vpliva je nenehno prisoten in z vsakim razočaranjem večji, kar počasi, a zanesljivo vodi v duševno bolečino in končno v poln zlom.

Pod do vpliva in moči se hitro sprevrže v beg pred občutkom ničvrednosti. Do zdaj je pot in hitrost določal strah, zato se niste mogli sprostiti niti takrat, ko bi si lahko vzeli čas in tiho uživali v sadovih svojega dela. Največja ironija je, da bolj ko se trudite postati nekaj posebnega, več je strahov in bolj ogroženo se počutite. Lahko ste povsem mirni. S takšnimi težavami se ljudje spopadajo že dolgo in jih tudi uspešno odpravljajo.

Nešteto moških in žensk v različnih obdobjih zemeljske zgodovine se je naučilo prepoznavati pasti, jih onesposobiti in svobodno zaživeti. Tudi vam bo uspelo. Radi bi stabilna čustva, bistre misli in bogato duhovno življenje. V resnici pri tem le bežite od svoje notranje revščine. Želja postati bogat pogoji vzorec delovanja in razmišljanja se ujame vanj, zato zavest počasi postane kristalizirana, trda in ozka.