POMOČ PARTNERJA IN KAKOVOST ODNOSA

Ste deležni v partnerskem odnosu dovolj pomoči?
Ste deležni v partnerskem odnosu dovolj pomoči?

Ste deležni v partnerskem odnosu dovolj pomoči?

Predviden čas branja: 4 minutes

Kadar od partnerja ne dobite dovolj podpore in pomoči, sta lahko v ozadju dva razloga, ne prosite dovolj ali pa prosite na neustrezen način. Prositi za ljubezen in podporo je osnovni pogoj za kakovost vsakega odnosa. Če nekaj želite morate za to prositi. Prošnja za pomoč nam ne gre lahko z jezika. Ženskam je v tem pogledu še težje kot moškim. Ženske pogosto zmotno menijo, da jim ni treba prositi za pomoč in podporo partnerja. Ker same nagonsko čutijo potrebe soljudi in nesebično ponudijo svojo pomoč, kadarkoli morejo, mislijo, da je z moškimi enako.

Zaljubljena ženska ne izpusti nobene priložnosti, da bi izkazala pomoč.

Nesebična pomoč predstavlja enega izmed dokazov ljubezni. Pravilo velja, da ljubezen nikoli ne prosi. Ženska meni, da ji bo partner, ki jo ljubi, ponudil svojo podporo, ne da bi prosila zanjo. Pogosto se celo zgodi, da namenoma ne prosi, da bi preizkusila, če jo resnično ljubi. Da bi moški prestal test, mora predvideti njene potrebe in ji sam od sebe ponuditi pomoč. Toda ta princip pri moških ne deluje. To je lahko dokaj težko, daj nerodno zastavljeno prošnjo moški odkloni.

Ste deležni v partnerskem odnosu dovolj pomoči?

Brez prošnje pa ne dobite nič ali le malo.

Če ženska na začetku razmerja ne dobi dovolj podpore, domneva, da ji moški nima ničesar dati. Sama pa še potrpežljivo daje v domnevi, da jo bo v tem pogledu on prej ali slej ujel. Moški pa je prepričan, da prispeva dovolj, saj meni, da bi v nasprotnem primeru njena pomoč usahnila. Ne zaveda se, da ona pričakuje njegovo oddolžitev, pač pa meni, da bi prenehala dajati, če bi potrebovala ali želela od njega več. Prepričan je, da bo zaprosila za podporo takrat, ko jo bo resnično potrebovala.

Naposled morda ženska le zaprosi za pomoč, toda zaradi svojega mnogo večjega vložka truda je tako jezna na partnerja, da njena prošnja zveni kot zahteva. Marsikatera ženska prezira moškega zgolj zato, ker ga mora prositi za pomoč. Tudi po izkazani pomoči je pogosto še vedno jezna nanj, ker ga je morala prositi.

Moški slabo sprejema ženske zahteve in zamere.

Tudi če ji je sam pripravljen pomagati, ga lahko njena zahteva in jeza silita k temu, da jo zavrne. Zahteve delujejo na moškega zelo odbijajoče. Možnosti ženke, da ji bo partner ugodil, se močno zmanjšujejo, če prošnja zveni kot zahteva. Marsikdaj postane zaradi njene zahtevnosti celo manj ustrežljiv. Nepoznavanje te zakonitosti ženski odnos z moškim močno oteži. Ta problem pa ni tako nerešljiv, kot se zdi na prvi pogled.  

Ste deležni v partnerskem odnosu dovolj pomoči?

Izberite primeren čas.

Pazite, da ga ne boste prosili tisto, kar želi ravnokar storiti. Imel bi občutek, da mu svetujete, kaj naj stori. Pomembna je pravilna izbira časa. Kadar je zelo zatopljen v kako opravilo, ne pričakujte, da se bo takoj odzval. Ne bodite ukazovalni. Ne pozabite, da prošnja ni zahteva. Če prošnja zveni ukazovalno, ni pomembno, kako skrbno izbirate besede, čutil se bo prizadetega in vam bo pomoč najverjetneje odklonil. 

Prošnja naj bo kratka in povezana. Ni ga potrebno prepričevati. Bolj ko razlagate, večji je njegov upor. Dolge razlage o utemeljenosti vaše prošnje mu vzbudijo občutek, da ne zaupate njegovi pomoči. Poleg tega se čuti izkoriščanega in nesvobodnega. Prošnja naj bo neposredna. Posredna prošnja vsebuje prošnjo, toda ta ostane neizgovorjena. Tako si moški ustvari vtis, da se ji njegova pomoč zdi nekaj običajnega in da njegovih uslug ne ceni. Občasna uporaba posrednih prošenj je na mestu, pogosta uporaba pa moškega odbije.