POIŠČITE PRAVI VZROK ZA NEUSPEH

Poskusite poiskati pravi vzrok za neuspeh
Poskusite poiskati pravi vzrok za neuspeh

Poskusite poiskati pravi vzrok za neuspeh

Predviden čas branja: 4 minutes

Pogosto je vzrok neuspeha to, ker se spuščamo v uresničevanje ciljev, za katere nimamo dovolj izobrazbe, znanja, spretnosti. Izobrazba ne more biti formalna. Veliko se lahko naučimo s samoizobraževanjem iz knjig, preko interneta, tečajev, delavnic.. Pogosto nam formalna izobrazba praktično ne daje primerljivega znanja. Takrat je nujno, da sledimo znanju, ki se lahko uporabi pri ustvarjanju naših ciljev. Znanje je povsod okrog nas. V današnjih časih je pristop k znanju na široko odprt.

Najkoristnejše znanje boste pridobili z učenjem od ljudi,  ki so dosegli tisto, v čemer tudi sami želite uspeti.

Najpomembnejše znanje, katero je neizogibno za doseganje uspeha v življenju, je znanje o osnovnih zakonih življenja, o človeški naravi, o načinih, po katerih svet funkcionira, in o strategijah, ki vodijo k uspehu v življenju.  Potrebujete potrebno znanje. Potrebne so vam resnice. Te življenjske resnice so povsod okoli nas. Najbrž ste jih že neštetokrat slišali, a si jih niste jemali k srcu, tako da niso postale del vašega uporabnega znanja.

Poskusite poiskati pravi vzrok za neuspeh

Zakaj se nam to dogaja?

Ker radi vidimo, da imamo vedno prav. Ena od dominantnih lastnosti je, da ne iščemo resnice, toda hrepenimo po zadovoljitvi potreb po potrditvi svojega načina razmišljanja, pa če je to pravilno ali ne. Zaradi tega razloga večina sledi tistim ljudem ali informacijam, ki potrjujejo to, kar sami mislijo o življenju, o človeški naravi in odnosih, o življenjskih načelih. Sledijo pač tistemu, kar bo potrdilo njihove sklepe in sliko, ne glede na to, ali so ti osnovani na dejstvih ali ne.

Potrjevanje njihove slike o svetu jih tolaži, ker slišijo, kar jih veseli, kar jim daje potrdilo, da imajo prav, če nadaljujejo s takšnim načinom življenja, kot so ga živeli do sedaj. Na takšen način odklanjajo možnost za pridobivanje znanja, ki bi spremenilo njihove nerealne predstave o življenju in pomagalo ustvariti učinkovite strategije za uresničitev svojih ciljev. Toda imajo veliko, a škodljivo korist. Kadar nekaj ne znate, ko se nečesa ne zavedate, ne morete niti spreminjati, kaj šele, da bi prevzeli kakšno odgovornost. Nevednost osvobaja odgovornosti.

Kdor se zaveda življenjskih načel in tega, da jih krši, potem bi si moral priznati, da zavestno in namerno uničuje lastno življenje.

Skratka, neznanje nas osvobaja odgovornosti pred našo zavestjo, vendar ne tudi pred življenjem samim.  Kajti življenje ne priznava olajševalnih okoliščin. Ne zaznavanje življenjskih zakonov, tako kot v pravnem sistemu, nas ne osvobaja kazni.  Prestavljanje krivde za neuspeh na druge vas onemogoča, da jasno vidite razloge neuspeha v vas samih. Težko je sprejeti, da v seci nosimo sovražnika.

A soočanje z vzroki neuspeha v nas samih je edini način, da jih premagamo.

Obtoževanje drugih nas ovira v razvoju, ker ne vidimo lastnih pomanjkljivosti , niti ne vlagamo napora v to, da jih popravimo. Težko bomo spremenili druge, če je to sploh mogoče. Če nismo pripravljeni spremeniti sami sebe, se nam bodo vedno dogajale iste stvari. Če je vedno nekdo drug kriv za vaš neuspeh, potem ste odvisna oseba. Nagnjenje k temu, da vzroke neuspeha iščete predvsem v vaših lastnostih, vas bo naredilo dovzetne za povratne informacije.

Vse, kar se učimo v življenju, se učimo iz povratnih informacij o naših aktivnostih, ki jih prejmemo iz okolice. Nečimrnost, narcisoidnost in ponos so pogosto predhodniki neuspeha, ker nas ovirajo pri iskanju objektivne povratne informacije, ki bi nam pomagala spregledati, kar je potrebno, da spremenimo v svojem načinu delovanja, da bi uspeli.