PODARIMO SI PRILOŽNOST ZA SPREMEMBO BOŽIČNE ZGODBE

Podarimo si v prazničnem obdobju lepo priložnost
Podarimo si v prazničnem obdobju lepo priložnost

Podarimo si v prazničnem obdobju lepo priložnost

Predviden čas branja: 8 minutes

Predbožični in božični čas ima prav poseben čustven naboj, predvsem usmerjen na družinske odnose, zato je pomembno kako ga doživljamo, saj je od tega odvisen velik del našega razpoloženja in psihičnega stanja med letom. Božične praznike lahko pričakujemo z radostjo v srcu ali s pritajeno bolečino, da se bomo zopet počutili osamljene, zapuščene ali celo depresivne. Božič ni sinonim popolnosti, temveč upanje, rojstvo nečesa novega, čutenje ljubezni in topline naših bližnjih, je povezava odprtih, čutečih src.

Vsaka država, pokrajina ali naselje ima svoje božične običaje in pridih nečesa edinstvenega.

Vsem nam je pa skupno, da je to družinski praznik, ki naj bi potekal v posebnem umirjenem in ljubečem vzdušju svojih najdražjih. To je čas, ko se ustavimo in vstopimo v en sam trenutek ljubezni, odpuščanja, videnja svetlobe, tihe radosti in čutenja spokojnosti ob soju lučk in sveč. Zajamejo nas opojni vonji božičnega vzdušja vsega kar nas obdaja, čeprav morda samo za kratek čas, se izniči jeza, zloba, zamera, ljubosumnost, nevoščljivost in nas objame nepojasnjena ljubezen čutenja nečesa globokega, čistega in spokojnega, kar čutimo kot opevani božični duh. Res je nekaj posebnega, od nas pa je odvisno kako bomo ta čas preživeli, kakšno počutje in čutenje bomo ustvarili in koliko bomo dovolili, da ga začutimo z vsem bitjem.

Tudi čisto sami ga lahko začutimo v srcu, ki je pomirjeno z sabo in bližnjimi.

Prav je, da spoštujemo tradicijo in tako imenovani protokol božiča, vendar se moramo vprašati, če nismo morda sužnji tradicije svojih prednikov in nam prav ta tradicionalni božični čas prinese  bolečino, globoko žalost in razočaranje. Odločite se, da se med in po letošnjih božično novoletnih praznikih poglobite v svojo notranjo tišino in z vsem srcem začutite kako ste čustveno doživljali ta čas, kaj od pričakovanega ste čutili in kaj vas je prizadelo.

Razmislite, če je res potrebno, da vedno znova, vsako leto doživljate isto otožnost in razočaranje zaradi vaših nerealnih pričakovanj. Potrebno je ozavestiti, da sprejmete morebitne hladne družinske odnose in ne pričakujete, da jih bo božični čas izbrisal. Poskusite začutiti resnične vibracije vaših pri bližnjih. Običajno nezavedno  dovolimo, da nas posrka praznični december, nenadzorovano nakupujemo in trošimo za nepotrebne stvari, čeprav vemo, da morda ne bomo mogli po praznikih niti plačati nujnih položnic, kvalitetne hrane ali celo zdravil, pripravljamo božično vzdušje, okrašujemo dom in zaneseno pričakujemo, da bo pa morda letos to božična pravljica.

Podarimo si v prazničnem obdobju lepo priložnost

Pripravljeni ste iti čez vse, samo zaradi hrepenenja po božični idili, ter da bi vsem izpolnili pričakovanja po božičnih dobrotah in darilih.

Vprašajte se, kaj si v resnici želite. Morda nov način božičnega praznovanja, morda zamenjane vloge, da vas eden izmed otrok povabi v svojo družino na božično večerjo, da niste vedno vi center stresnih priprav, da boste vi sedli spočiti za čudovito pripravljeno mizo v božičnem vzdušju njihovega praznično okrašenega doma. Morda pa bi želeli doživeti božičen čas z sabo, na že dolgo željenem potovanju, oddihu v toplicah, v tihi gorski vasici ali pa proslavili božič dejansko skromno, kot je bilo nekoč, z neizmerno hvaležnostjo za vse kar imate in lahko čutite, doživljate.

Po vseh težkih izkušnjah Covid obdobja, ko so mnogi tudi izgubili svoje najdražje, je vsak posameznik po svoje občutil, prenašal in doživljal, je ta letošnji božični čas v nekem zadržanem zatišju in tihem pričakovanju, upanju na pozitivne spremembe. Na trenutek spominja na pretekli čas božičnih praznikov v obdobju vojne in praznovanja v zakulisju.

Včasih je ta tradicionalno božično praznovanje, predvsem za starejše, samske in osamljene lahko dvorezen nož, ki ponovno prebudi in okrepi že tako občutljiva čustva samote.

Vprašajmo, če si to res želimo, saj se na ta način vrtimo v začaranem krogu pričakovanj in otožnosti. Izbrišimo misel, da bo pa tokrat drugače, da se nas bo morda spomnil, usmilil in se nam približal nekdo, ki se je odtujil, nas zapustil in se vrnil kot božični čudež. V bistvu smo vsi del ene velike družine, pa naj bodo to iskreni prijatelji, sosedje ali celo neznanci, zato sprejmimo njihovo dobrosrčnost in se nehajmo zaradi tradicije oklepati starih, škodljivih vzorcem, običajem primarne in sekundarne družine, če vam le ta ne zadovolji vaše čustvene potrebe po sožitju in ljubečem odnosu, ne samo v prazničnih dneh, ampak skozi vse leto, saj boste vi tisti, ki boste trpeli, da ste se tako trudili, pa niste čutili pričakovanega.

Podarimo si v prazničnem obdobju lepo priložnost

Ta bolečina in spoznanje vas lahko razjeda vse do naslednjega novembra, ko boste v decembru zopet ponovili napako vrtoglave priprave v upanju, da bodo pa zdaj odnosi čudežno spremenili, izboljšali.

S tem dobesedno bičate svoje srce in dušo, ne vprašate pa se, kako dolgo boste lahko to bičanje vzdržali, brez da se vas dotakne depresija, bolezni in slabo počutje. Ne bodite žrtev tradicije in pričakovanj, sami poskrbite za mir, spokojnost in zadovoljstvo v vaši duši. Če vam ob preživljanju z družino, otroci, vnuki…zapoje srce, čutite ljubečo povezanost, toplino ob objemu, radost ob poslušanju božične glasbe, vidite iskrice sreče v očeh vaših bližnjih, potem vsekakor nadaljujte z takšno tradicijo in uživajte v blagostanju družine.

V kolikor pa ni tako in začutite da so z vami zaradi neke moralne obveze in vašega pričakovanja, potem je sedaj čas za spremembo, da si v prihodnjem letu ustvarite svojo božično zgodbo, samo vašo tradicijo, ki vas bo napolnila z radostjo.  

Morda je prišel čas, da spustite otroke, vnuke, brate in sestre, da doživljajo v svojih primarnih družinah ali vsak po svoji želji ta božični čas, saj boste na ta način tudi njim podarili priložnost, da doživijo svojo božično zgodbo, ki bo njihova tradicija. Lahko smo v srcu z družino povezani in z brezpogojno ljubeznijo dovolimo, da vsak preživi in začuti svoj božični duh.

Vedno bolj je čutiti pomembnost skomercializiranega božica z bogatim obdarovanjem, tekmovanjem v vrednosti daril, oddaljuje pa se povezanost, hvaležnost, skromnost in sožitje.

Podarimo si v prazničnem obdobju lepo priložnost

Vsak sleherni dan je božje darilo, da smo tukaj, da imamo možnosti in priložnosti za nov, drugačen, lepši, lahkotnejši in boljši dan. Izkoristimo te darove in ne čakajmo na božične čudeže. Raje poskrbimo, da je sam božič darilo ljubezni in sreče v nas samih, brez odvisnosti od drugih. Poskusimo uživati v trenutku soja sveč, tišine diha, svetlobe zvezd in podarimo v mislih ljubezen prav vsem, saj smo jo vsi potrebujemo. Ni pomembna vrednost darila, ki ga komu namenite, pomembno je, če ste se za takšno obdarovanje morali žrtvovati, ker nekdo od vas pričakuje določeno izbrano darilo, ne glede na to kakšne so vaše finančne zmožnosti. Tisti, ki vas imajo srčno radi, tega ne bodo nikoli od vas pričakovali, ampak jim bo najdragocenejši sleherni trenutek, ki ga lahko preživijo z vami, pa čeprav ste jim poklonili samo skromno malenkost in topel objem.

Vam pa naj bo dovolj veliko božično darilo vaša srečno čuteča duša in ljubezen v srcu.

Velik dar je tudi za nas vse, ki lahko pričakujemo božič, že to, da nas ni posrkala temna plat Covida in smo še tukaj. Sprehodite se po gozdu, naberite sveže, dišeče smrekove vejice, okrasite z njimi še tako skromen dom, saj vam bodo ob soju prižganih sveč prebudile vse čute notranjega zadovoljstva in pravega pomena božiča v srcu. Na ta način v vaši duši ne bo prostora za žalost in osamljenost ali odvisnost od odnosov. Čar božiča je dušno zadovoljstvo tihe sreče v nas samih, ki pa jo lahko podelimo z vsemi, saj imamo vsi dar, da poklanjamo ljubezen.

Naj se prične vaša veličastna božična zgodba, ki jo boste z mnogo čiste ljubezni stkali v čudovit mozaik božičnega duha.

Pripravila T.C.

Preberite tudi KRALJICE KUHINJE SO ROJENE V ZNAMENJU in ŽENSKE, KI OBOŽUJEJO PRAZNIČNO TRADICIJO