MARTINOVO: KAKO ALKOHOL VPLIVA NA VAS GLEDE NA ZNAMENJE?

Martinovanje in vpliv alkohola na posamezna astrološka znamenja
Martinovanje in vpliv alkohola na posamezna astrološka znamenja

Martinovanje in vpliv alkohola na posamezna astrološka znamenja

Predviden čas branja: 4 minute

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa je dan, kot navaja Wikipedija na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. Dan sv. Martina je znan kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Ob praznovanjih, ki se jim bomo tokrat izognili potekajo pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku znamenita Martinova gos in mlinci.

Simbolika Martinove pojedine

Pečena gos ali raca, nadevana s kostanji ali jabolki, s prilogo mlincev in z rdečim zeljem, je kot navaja prof. dr. Janez Bogataj je gotovo najznačilnejša kombinacija. Okrog Martina, tako kot okrog vseh praznikov, kar mrgoli raznih pripovedi in legend in ena izmed njih pravi, da je Martin, ko so mu predlagali, da bi ga izvolili za škofa, ugotovil, da mu ta funkcija ne ustreza, in hotel ubežati temu imenovanju tako, da se je skril med jato gosi. To je samo pripoved, dejstvo pa je, da so bili gosi, race, kokoši, petelini, vse te pernate živali, že v prapradavnih časih pomembne daritvene živali. Žrtev, ki se je položila na žrtvenik, je bila raca ali gos ali druga pernata žival. Vidimo, da so te stvari zelo povezane. Danes nima globljega ozadja, ampak svojo kulinarično podobo.

Martinovanje in vpliv alkohola na posamezna astrološka znamenja

OVEN

Oven kljub svojemu trdnemu in stabilnemu karakterju bolj slabo prenaša večje količine alkohola. Preveč vinjen oven pa je tudi oseba, pred katero se je bolj skriti, saj slovi po svojem sarkazmu.

BIK

Bik je velik gurman in tudi poznavalec alkoholnih pijač, zato se ne bo zadovoljil z navadno izbiro. Po prekrokani noči izogiba vsem kofeinskim napitkom, namesto tega pa raje pije vodo in sadne sokove.

DVOJČKA

Dvojčku je popolnoma vseeno, katera alkoholna pijača bo na razpolago, saj pri tej izbiri ne komplicira. Ker pa so Dvojčki osebe, ki se hitro zapletejo, naj bodo v vinjenem stanju bolj previdni, saj pod vplivom alkohola posameznik lahko postane manj odgovoren tudi pri spolnosti.

RAK

Raki so pri izbiri alkoholnih pijač zelo izbirčni, dosledni pa so tudi pri količinah, ki jih redko presežejo. Rdeče vino vsebuje tanin, ki je znan po tem, da pri nekaterih ljudeh sproža močne glavobole, zato za Raka ni najboljša izbira. Vinjen Rak pa je prav prijeten in bolj nasmejan ter ustrežljiv, kot v treznem stanju.

LEV

Lev obožuje zabave in s tem tudi pitje dobre kapljice, saj se mu ob tem še dodatno razveže njegov pogumen jezik. Je pa res, da pri pitju običajno nima mere. Mit, da maček ni nič takšnega, je seveda napačen. Prav zato si telo leva ne opomore še naslednje jutro, ko trpi za utripajočimi glavoboli.

DEVICA

Devica pri pitju alkohola zelo precizna in izbirčna. Hrana pred spanjem, ko bo že opita, ji ne bo prav nič pomagala. Da ima učinek, jo mora zaužiti pred pitjem alkohola. Zato si naj devica pred svojim prvim kozarcem alkohola privošči kos pice in morda bo ubežala hudemu mačku.

TEHTNICA

Tehtnici alkohol občasno sicer godi, vendar je preveč obremenjena s svojo lepoto, da bi si večkrat škodila z alkoholom. Mešanju vina z gaziranimi pijačami naj se izogiba, če ne želi imeti prehudega mačka. Najboljše se bo Tehtnica počutila v visoki družbi z izbranim kozarcem vina v rokah.

Martinovanje in vpliv alkohola na posamezna astrološka znamenja

ŠKORPIJON

Pitje alkohola pri škorpijonih lahko zaradi njihove vročekrvne narave izzove agresivnost in napadalnost, telesni gibi postanejo nenadzorovani, lahko pride tudi do nenadzorovanega govora. Pitje alkohola pri Škorpijonih, ki so v občutljivem življenjskem obdobju, slabša razpoloženje in povečuje depresijo.

STRELEC

Strelec je tisti, ki se običajno napije že na začetku zabave in mu potem zmanjka energije. Dejstvo je, da ženske prenesejo manj alkohola kot moški, zato naj bodo strelke v bližajočih se dneh še bolj previdne pri pitju alkohola, saj lahko enaka količina zaužitega alkohola pri njej sproži več negativnih učinkov opitosti kot pri moškem.

KOZOROG

Kozorog, ki je znan po zadržanosti, se ob nekaj kozarcih popitega alkohola hitro sprosti. Zanj je pomembno, da ima zraven tudi hrano, saj ne želi preigravati z opitostjo. Mačka skoraj ne pozna, saj vedno pije z glavo.

VODNAR

Vodnar je oseba, ki prenese marsikaj, kar pa ne pomeni, da prenese tudi velike količine alkohola. Kljub vsemu bo imel ob mačku željo po nadaljevanju v upanju, da se klin s klinom zbija. Še več alkohola v jutranjih urah ne naredi ničesar drugega, kot da le prestavi mačka na nekaj ur pozneje.

RIBI

Ribe se lahko zaradi svoje labilnosti hitro znajdejo v težavah, povezanih z alkoholom. Redno uživanje alkohola vodi do močnega mačka, ni pa nujno, da simptome naslednjega jutra sproži samo prekomerno pitje alkohola. Pri nekaterih jih namreč sproži že kozarec ali dva alkoholne pijače.