Alkohol: dejstva in negativni učinki pitja alkohola

Ljudje so varili in vreli alkoholne pijače že v davnini. Če jih uživamo v zmernih količinah, nas alkoholne pijače sproščajo in v nekaterih primerih lahko na naše zdravje celo pozitivno vplivajo. Če je pitje alkohola preobilno, pa zastruplja človekov organizem in velja za drogo. Je tudi pomemben dejavnik umorov, samomorov in prometnih nesreč.

Zloraba alkohola ima svojo vlogo tudi v mnogih socialnih in družinskih problemih. Od izostajanja z dela ali opuščanja službe, kaznivih dejanj zoper lastnino do zlorabe otrok in zakoncev. Takojšen vpliv, ki ga ima pitje alkohola na telo, sega od blagih sprememb  do popolne izgube koordinacije, vida, ravnotežja in govora. Vsaka izmed njih je lahko znak začasne sistemske zastrupitve, ki jo poznamo z imenom akutni alkoholni opoj ali pijanost.

Alkohol: dejstva in negativni učinki pitja alkohola

KRONIČNI ALKOHOLIZEM je napredujoča potencialno smrtna bolezen, ki jo označujejo nenehna potreba po alkoholu, povečana toleranca zanj, telesna odvisnost od njega in izguba nadzora nad pitjem alkohola.

Pri moških alkoholizem vodi v impotenco, medtem ko lahko pri nosečih ženskah poškoduje plod. Zelo poveča tudi tveganje za raka grla, požiralnika, želodca, trebušne slinavke in zgornje dele prebavil. Ker se alkoholiki le redko ustrezno hranijo, imajo pogosto prehranske primanjkljaje. Za hude pivce je značilno, da imajo okvarjeno delovanje jeter najmanj  pri enem od petih se razvije ciroza.

Vzrok za alkoholizem je splet genetskih, telesnih, psiholoških in družbenih dejavnikov okolja, ki se od posameznika do posameznika razlikujejo. Tveganje, da bo človek, katerega starši so alkoholiki ali je eden izmed njiju, postal tudi sam alkoholik, je štiri do petkrat večje. Seveda nekateri otroci alkoholikov to premagajo s tem, da postanejo abstinenti.

Alkohol: dejstva in negativni učinki pitja alkohola

ZDRAVLJENJE ALKOHOLIZMA

Cilj zdravljenja je vzdržnost. Za alkoholike, ki so sicer dobrega zdravja, imajo dobro socialno pomoč in motivacijo, je dokaj verjetno, da bo zdravljenje uspešno. Polovico jih po enem letu zdravljenja ostane abstinentov in večina med njimi se alkohola trajno vzdrži. Tisti, katerih motivacija je pičla in nimajo dobre socialne pomoči, ali imajo psihične motnje, se ponavadi v prvih nekaj letih zdravljenja ponovno zatečejo k alkoholu. Zanje se uspešnost zdravljenja meri z daljšimi obdobji vzdržnosti, zmanjšano porabo alkohola, boljšim zdravjem in z izboljšanim delovanjem v družbi.

Preberite tudi KAJINA MAMA IMA RESNE TEŽAVE Z ALKOHOLOM