Bralka Kaja se obrača po nasvet, saj ima njena mama resne težave z alkoholom

Ne vem kaj naj naredim, zato se obračam na vas. Pred nekaj leti mi je umrl oče in mama je ostala sama v hiši v mojem domačem kraju. Saj sem sama po študiju dobila službo v Ljubljani, kjer tudi živim. Že nekaj časa opažamo, da ima mama težave z alkoholom. Ko prideva z mojim partnerjem k njej na obisk, se je do pred kratkega delala, kot da ni nič narobe, sedaj pa je bila že nekajkrat, ko sva prišla napovedano močno vinjena.

Poskusila sem se pogovoriti z njo, ona pravi, naj se vrnem domov in da bo v tem primeru vse kot mora biti. Sama pa sem zelo izgubljena, saj sem si svoje življenje s partnerjem ustvarila v Ljubljani, ki zame do doma predstavlja dve uri vožnje. Bojim se, kaj bo v prihodnosti, saj je mama vsako leto starejša in njene težave vedno večje. Svetujte mi prosim.

Kaja

Bralka Kaja se obrača po nasvet, saj ima njena mama resne težave z alkoholom

Nasvet za Kajo, ki jo skrbi za mamo:

Kaja, vaša zgodba ni enostavna, saj ste v situaciji, ki jo živite popolnoma nemočni. Občutek imate, da so se vloge nekako zamenjale, da ste sedaj vi dobesedno v vlogi starša. Vaša mama pa je zelo nemočna, čeprav pomoč odklanja. Verjamem, da ste z mamo že večkrat skušali govoriti o vsem tem in verjamem, da ste si, ko ste dobili službo v Ljubljani zamislili malce drugačno življenje. Predvsem pa ste želeli določeno svobodo in svoj mir.

Srce vam pravi, da bi ji morali pomagati, saj niste mirni, če veste, da je mama v alkoholiziranem stanju, kar pomeni, da je lahko tudi v določenih trenutkih ogrožena.

Bralka Kaja se obrača po nasvet, saj ima njena mama resne težave z alkoholom

Pomislite, če imate v domačem kraju morda kakšno osebo, ki ji toliko zaupate, da bi kdaj pomagala vaši mami, oziroma jo nekoliko nadzirala. Pošteno je, da mami razložite, da se domov žal ne boste vrnili, saj je to vaše življenje, ki se mu žal ne morete kar odreči zaradi njene samote in občutka žalosti.

Morda poskusite celo s predlogom o zdravljenju, kar ni enostavno. Saj večina ljudi s tovrstnimi težavami zdravljenje zavrača, dokler se stvari resnično ne poslabšajo. Česar se bojite tudi sami, saj imate občutek, da bi mamo težko prepričali v to.

Prav je, da ste vzeli zadevo v svoje roke, vendar niste dolžni seliti se domov, poiščite kakšno drugo rešitev, s katero boste svoji mami pomagali do stabilizacije. Ter ohranili vajin dober odnos, ki vam veliko pomeni.

Pripravljeno za Govori.se

Preberite tudi NATAŠA JE NALETELA NA MOŠKEGA, KI IMA PSIHIČNE TEŽAVE