LJUBOSUMNOST, VZROK ZA ŠTEVILNE TEŽAVE V ODNOSIH

Ljubosumnost je pogosto vzrok za številne težave v medsebojnih odnosih
Ljubosumnost je pogosto vzrok za številne težave v medsebojnih odnosih

Ljubosumnost je pogosto vzrok za številne težave v medsebojnih odnosih

Predviden čas branja: 3 minutes

Vzrok za težave v odnosu je velikokrat ljubosumnost. To je tisto navidezno neobvladljivo in pogosto boleče čustvo, da nekoga zgubljamo zaradi nekoga drugega. Včasih je ljubosumnost razumljiva, če je bil partner nezvest v preteklosti, je naravno, da vas skrbi, da bo skrenil s poti tudi v prihodnosti. Nekatere situacije so lahko še posebej nevarne na primer, če ima partner službo daleč od doma ali če veliko časa preživi s prijatelji nasprotnega spola. Po drugi strani pa je mogoče tudi, da se ljubosumnost zakorenini brez vsakega vzroka celo v takšnih odnosih, kjer sta si partnerja predana in skoraj zmeraj skupaj.

Ljubosumnost ni nujno težava.

Ljubosumnost je pogosto vzrok za številne težave v medsebojnih odnosih

Nekateri mislijo, da rahlo ljubosumje pomeni skrb za partnerja. Lahko je tudi koristno opozorilo, da ljubljena oseba ni nekaj samoumevnega in da se morate truditi, da bo ostala zadovoljna. Vendar se pogosteje zgodi, da je to boleče in uničevalno čustvo. Za uspešen odnos je izredno pomembno zaupanje, ljubosumje pa spodbuja sumničavost, dvom in nezaupanje. Ljubosumna oseba se začne obremenjevati s strahom o nezvestobi, nenehno preverja, kam hodi partner, brska po njegovi lastnini in ga poskuša ujeti pri dejanju. Mogoče postane izredno posesivna in pritiska na partnerja, naj se preneha videvati s prijatelji ali brez nje hoditi ven. Romantični odnos, ki se je začel med enakopravnima partnerjema, se sprevrže v nesrečno razmerje med stražarjem in ujetnikom.

Pogovorite se s partnerjem

Vsem odnosom koristi skupen dogovor o temeljnih pravilih, kot sta zaupanje in zvestoba. Pomaga tudi, če je partner seznanjen z vašim ljubosumjem, vendar ne pretiravajte, če nenehno iščete zagotovilo, ga bo to začelo jeziti. Raje mu razložite, zakaj imate takšno nagnjenje, in kaj ga spodbuja. V ljubosumju je zmeraj zakoreninjen strah, da vas bo partner zapustil, bojazen, da ne boste nikoli našli nikogar drugega, ali da se vam bodo drugi posmehovali. V odnosih ne iščite samo negativne strani vedenja, ki podžiga ljubosumje.

Ljubosumnost je pogosto vzrok za številne težave v medsebojnih odnosih

Osredotočite se na pozitivno

Potrudite se najti tudi prijetno stran in tisto, kar vas je pri partnerju privlačilo že od vsega začetka. Preusmerite energijo na načrtovanje prijetnih dejavnosti, pri katerih bosta oba uživala. Več kot se bosta zabavala skupaj, šibkejše bo ljubosumje.

Spodbujajte samospoštovanje

Ljubosumni strah pogosto izvira v negativnem mnenju, ki ga imate o sebi. Samozavest je lahko odvisna izključno od tega, kako močno verjamemo v partnerjeva čustva.

Včasih je lahko veliko olajšanje tudi, če se odnos konča. Vendar so čustva največkrat zelo mešana. Pogosto se pojavi občutek , da je nenadoma nastala ogromna praznina v življenju. Zato je lahko ločitev enako pretesljiva kot izguba ljubljene osebe Je izkušnja, ki nas tako vznemiri , da smo povsem zmedeni in obupani. Življenjski dogodki lahko omajajo samospoštovanje in povzročajo depresijo, tesnobo, in celo posttravmatsko stresno motnjo.