KATERIH PREHRANSKIH DODATKOV NE BI SMELI JEMATI SOČASNO?

Katerih vitaminov ni priporočljivo jemati skupaj?
Katerih vitaminov ni priporočljivo jemati skupaj?

Katerih vitaminov in mineralov ni priporočljivo jemati skupaj?

Predviden čas branja: 5 minut

Če jemljete vitamine za boljše počutje ali uporabljate zeliščne dodatke, da zapolnite prehranske vrzeli, je pomembno, da se zavedate možnih interakcij. Vitamini so organske spojine, ki so v majhnih količinah bistvene za normalno presnovo. Sočasno jemanje nekaterih vitaminov lahko vpliva na njihovo absorpcijo v telesu, včasih jo poslabša, drugič pa izboljša. Poleg tega lahko nekateri vitamini vplivajo na učinkovitost zdravil in celo poslabšajo stranske učinke. Vodotopni vitamini se izločajo preko ledvic in se v telesu ne nalagajo v velikih količinah. Vitamini topni v maščobah pa se izločajo iz organizma le s presnovo v jetrih, zato obstaja nevarnost kopičenja teh vitaminov v organizmu. Shranjujejo se v jetrih in maščobnem tkivu.

Magnezij in kalcij ter multivitamini

Mnogi ljudje radi uživajo magnezij zvečer, saj lahko spodbuja občutek umirjenosti in podpira sprostitev mišic. Če jemljete magnezij, ga ne jemljite hkrati z multivitamini, saj lahko moti absorpcijo manjših mineralov, ki jih najdemo v multivitaminih, kot sta železo in cink. Čeprav ta dva minerala delujeta skupaj, morata biti v ravnovesju, da sta učinkovita. Kalcij ima vlogo tudi pri delovanju srca in mišic, strjevanju krvi in ​​normalnem delovanju celic. Kalcijev citrat je morda boljša izbira, če ne proizvajate veliko želodčne kisline.

Vitamini D, E in K

Študije so pokazale, da se lahko absorpcija vitamina K zmanjša, če sočasno uživamo druge vitamine, topne v maščobi, kot sta vitamin E in vitamin D. Priporočljivo je, da te vitamine vzamete vsaj 2 ure narazen, da povečate absorpcijo.

Ribje olje in ginko biloba

Čeprav so dodatki ribjega olja omega-3 odlični za zdravje srca, gingko biloba pa se uporablja za pomoč pri kognitivnih motnjah ju ni priporočljivo jemati skupaj. Nekatere raziskave so povezale slab vnos omega-3 z razpoloženjem in depresijo.

Katerih vitaminov ni priporočljivo jemati skupaj?

Baker in cink

Če jemljete dodatke bakra, se izogibajte sočasnemu jemanju cinka. Cink lahko pomaga okrepiti imunski sistem, vendar lahko moti absorpcijo bakra v telesu. Če želite vzeti oboje, ju vzemite v razmaku vsaj dveh ur. Znaki, da se še vedno spopadate s pomanjkanjem bakra, vključujejo utrujenost, šibkost, krhke kosti, občutljivost na mraz in modrice.

Železo in zeleni čaj

Čeprav zeleni čaj ni prehransko dopolnilo, je okusen napitek, poln antioksidantov, ki ga mnogi od nas uživamo zaradi zdravstvenih koristi. Na žalost jemanje dodatkov železa skupaj z zelenim čajem ni dobra mešanica. Zeleni čaj lahko dejansko povzroči pomanjkanje železa, če ga uživamo v velikih količinah dlje časa,  železo pa lahko zmanjša učinkovitost zelenega čaja.

Železo in kalcij

Železa nikakor ne mešajte s kalcijem ali živili z visoko vsebnostjo kalcija, saj ti motijo absorpcijo železa. Med seboj se izključujeta in v  primeru sočasnega jemanja ne bo telo dobro absorbiralo nobenega izmed njiju.

Vitamin C in B12

Določene študije so pokazale, da lahko vitamin C razgradi vitamin B12 v prebavnem traktu, kar zmanjša absorpcijo B12. Zato bi bilo smotrno počakati vsaj dve uri. Vitamin B12 ima pomembno vlogo pri nastajanju rdečih krvnih celic in pravilnem delovanju vašega živčnega sistema, pomanjkanje B12 pa lahko povzroči slabše zdravje živcev in vpliva na razvoj in delovanje rdečih krvnih celic.

Katerih vitaminov ni priporočljivo jemati skupaj?

Niacin in zdravila za holesterol

Vitamin B3, imenovan tudi niacin, na splošno velja za varen dodatek za jemanje v kombinaciji z drugimi vitamini in minerali. Vitamina B3 pa nikar ne kombinirajte z zdravili za holesterol, zlasti simvastatinom.

Vitamina K in E ter strjevanje krvi

Vitamin K je zelo pomemben pri podpiranju sposobnosti telesa za pravilno strjevanje krvi. Če so vam svetovali jemanje vitamina K, se izognite jemanju velikih odmerkov vitamina E, zlasti v obliki dodatkov. Ugotovljeno je bilo, da vitamin E preprečuje učinke vitamina K, in če ga jemljete v velikih odmerkih, lahko vitamin E povzroči redčenje krvi.

Folna kislina in vitamin B12

Medtem ko sta oba vitamina B pomembna, lahko uživanje preveč folne kisline ali folata dejansko prikrije simptome pomanjkanja vitamina B12. Folna kislina sodeluje v mnogih bioloških procesih v našem telesu,  pri sintezi aminokislin, delitvi celic, nastajanju krvi in je potrebna tudi za normalno delovanje imunskega sistema. Folat je vodotopen vitamin B. Njegovo ime izhaja iz listja, saj je folat najbogatejši z viri hrane, kot so listi (špinača, beluši) in sadeži (dinja). Folat je pomemben za zdrav videz. Naše celice ga potrebujejo za izdelavo DNK in brez DNK celice ne bi delovale pravilno.

Pripravila: Sara Vajdič, univ.dipl.inž.živil.tehnol.