KAKO POMEMBNE SO V ODNOSU RAZLIČNE VREDNOTE?

Vrednote so za vsak odnos ključnega pomena
Vrednote so za vsak odnos ključnega pomena

Vrednote so za vsak odnos ključnega pomena

Predviden čas branja: 4 minutes

Vrednote, ki jih oblikujemo v življenju o tem, kar nam je pomembno, so ustvarjene s pomočjo kombinacije obeh osebnostnih značilnosti, kar smo se naučili in osebnostnih značajskih potez, kar je podedovanega. To prepričanje deluje kot naš kodeks in ustvarjajo pričakovanja, ki jih gojimo do sebe in drugih. Kot vse kaže, žal na začetnih stopnjah izgradnje odnosa nikoli nimamo enakih vrednot. Namesto tega čakamo in jih oživimo šele potem, ko vzpostavimo zvezo, ali celo potem, ko skupaj rastemo kot par.

Od pomembnosti, ki jo pripisujemo svoji besedi in moči naših vezi s partnerjem, je odvisno, ali bomo življenje preživeli z nekom, ki nima enakih vredno kot mi.

Čim bolj se ta mnenja razlikujejo, toliko težje je ustvariti odnos, ki bi bil zgrajen na vzajemnem zaupanju ter spoštovanju in toliko težje bomo lahko zadovoljivo razreševali medsebojne spore. Vrednote vsebujejo pričakovanja, ki jih gojimo do sebe in tistih, ki jih ljubimo. Povedo nam, kaj je za nas pomembno; otroci, družina, delo, prijatelji, delo za skupnost in igra.

Določajo naš odnos do denarja in koliko smo ga pripravljeni potrošiti za stvari, v katerih uživamo.

Vrednote so za vsak odnos ključnega pomena

Vplivajo na naš odnos do zaposlitve in delovne etike. Določajo, ali živimo za delo ali delamo le zato, da bi lahko živeli. Določajo, ali od partnerja pričakujemo, da bo z nami delil finančno odgovornost oziroma skrbel za družino. Določajo pa tudi našo potrebo po strukturi in organizaciji ali odsotnosti le te. Vrednote določajo pomembnost ljubezni in v veliki meri določajo naše pojmovanje le te.

Nekateri cenijo delo in od drugih pričakujejo, da bodo nosili svoj delež finančne odgovornosti.

Njihov čas je za njih zelo pomemben. Želijo si, da bi bilo njihovo okolje urejeno in predvidljivo. Cenijo družino in tradicijo ter skrb za potrebe tistih, ki jih ljubijo. Želijo si stalnosti in ne marajo sprememb in presenečenj. Potrebujejo finančno gotovost in udobje ter se že vnaprej veselijo upokojitve in preživljali čas tako, kot bodo hoteli sami.

Nekateri cenijo ljudi in odnose.

Potrebujejo okolje, ki jih podpira in skrbi za čustva ter v katerem se izražanje čustev spodbuja. Otroci in družina so za njih pomembni, zato skupno delo z družino bogati kakovost njihovih življenj. Zelo cenijo, če jih spoštujejo zaradi tega, kar delajo za svoje ljubljene, in si želijo osrečevati ljudi. Potrebe tistih, ki jih ljubijo, so zanje na prvem mestu, vse ostalo pa je drugotnega pomena.

Vrednote so za vsak odnos ključnega pomena

Nekateri cenijo svoj um, inteligenco, sklepanje in analitično mišljenje, prav tako pa tudi svojo svobodo, neodvisnost in avtonomijo.

Za njih pa sta pomembni tudi njihovi sposobnosti posredovanje znanja in reševanje težav. Cenijo resnico, zaupanje in spoštovanje. Ponosni so na svoje sposobnosti, ki jim omogoča, da minimalizirajo težave, ki bi lahko povzročile stres in ustvarile stisko pri tistih, ki jih ljubijo. Cenijo trdno etiko, integriteto in moralnost.

Nekateri cenijo prijateljstvo tovarištvo, zabavo, igro in izkušnje novih stvari.

Za njih je pomembna tudi spontanost, prosti čas, svoboda in njihova edinstvenost. Obožujejo odnose, ki niso gospodovalni in v katerih ne prihaja do boja za moč, ter si želijo nekonfliktno okolje. Poleg svoje kreativnosti in intuicije cenijo učenje in posredovanje svojega znanja. Na njihovem seznamu ključnih lastnosti se visoko nahajajo tudi sočutje, nežnost, prijaznost in sreča.