KAKO NA VAS VPLIVA ODNOS VAŠIH STARŠEV?

Odnos vaših staršev je ogledalo ki vpliva na razmerja v življenju
Odnos vaših staršev je ogledalo ki vpliva na razmerja v življenju

Odnos vaših staršev je ogledalo ki vpliva na razmerja v življenju

Predviden čas branja: 4 minute

Če ste mama ali očka, ne pozabite na oči, ki vas gledajo na vsrkavanje vase. Najboljše darilo vašim otrokom je, da živite tako, da bodo oni, ko odrastejo, želeli biti kot vi. Družina je tisti kraj, kjer se kot otroci učimo osnovnih stvari o medčloveških odnosih. Z opazovanjem in doživljanjem odnosa naših staršev, babice in dedka in drugih za nas pomembnih parov vsrkavamo osnovna spoznanja o tem, kakšne so ženske, kakšni so moški in kakšen je njihov medsebojni odnos.

Vsebine, ki smo jih vsrkali takrat, ko še nismo poznali sveta, ko še nismo imeli dovolj informacij, pa tudi ne sposobnosti, da bi jih dobro razumeli, bistveno vplivajo na naša poznejša ljubezenska razmerja in odnose z nasprotnim spolom.

Če so odnosi dobri, je ta psihološki mehanizem koristen. V tradicionalnih družbah vidimo, kako je starejša generacija vzor mlajši, ta pa še mlajši. Ko nekoliko odrastemo, ko imamo o odnosu med mamo in očkom svoje mnenje, sodbo in emocijo, pozabljamo, da to ni samo zunanji odnos dveh ljudi, temveč da ga že dolgo nosimo v sebi. Značilna napaka, ki jo delajo otroci zaradi svoje spoznavne nerazvitosti, je, da imajo tisto, kar vidijo doma, za edino možno.

Odnos vaših staršev je ogledalo ki vpliva na razmerja v življenju

Vsi moški so kot moj očka ali vse ženske so kot moja mama to je stališče, ki izključuje izbiro.

Če odrasla oseba ne preveri tega svojega otroškega sklepa, ponavlja odnos svojih staršev z izbranim partnerjem, ker je življenje pač takšno. Če jo to zelo odbija, ker, na primer, ne želi biti žrtev takšne resničnosti, je edino, kar lahko stori, to, da se izogiba partnerskim odnosom in zakonu. Ker pa ta izbira zahteva tudi nekatera druga odrekanja, postane takšna oseba žrtev na drugačen način. Nekateri otroci opazujejo odnos svojih staršev in sprejemajo odločitev, da bodo nekoč, ko odrastejo, živeli popolnoma nasprotno. Če sta se mama in očka pogosto ostro prepirala, otroku pa nista pomagala razumeti, kaj je prepir, ta v velikem strahu, da se bosta starša ločila ali drug drugega pobila, sprejme odločitev, da bo nekoč sam imel zakon, v katerem ne sme niti do najmanjšega prepira.

Statistična resnica je, da otroci pozneje v življenju bodisi ponavljajo partnerski model svojih staršev ali pa bežijo v popolnoma nasprotnega, pogosto iz ene napake v njeno nasprotje.

Odnos vaših staršev je ogledalo ki vpliva na razmerja v življenju

Zelo je pomembno, da se vsakdo, ki želi uspešno zvezo, s kritično distanco ozre na odnos možnosti, do svojih staršev. Najpomembneje je vedeti, da ta odnos ni edini možni, da je samo eden od številnih možnosti, da je samo eden od številnih primerov partnerskega modela. Odrasli ljudje zbirajo model, po katerem bodo živeli.

Starševski model je treba opredeliti, preveriti in jasno ugotoviti, kaj je v njem dobro, kaj pa slabo. Treba ga je preoblikovati s svojimi novimi in boljšimi načini. In zato, če ste mama ali očka, ne pozabite na oči, ki vas gledajo in vsrkavajo vase. Najboljše darilo vašim otrokom je, da živite tako, da bodo oni, ko odrastejo, želeli biti kot vi.