JEZA VAM LAHKO POMAGA UBRANITI TUJE PREKORAČITVE VAŠIH MEJA

Jezo lahko uporabite tudi v sme

Jezo lahko uporabite tudi v smeri zaščite

Predviden čas branja: 4 minutes

Jezni ste takrat, ko ste užaljeni, ker ste prizadeti, ali ste nekaj izgubili. Jeza se pojavi, ko se počutite nemočne, ogrožene, prikrajšane ali ko z vami ravnajo krivično. Je telesno občutje, ki ga povzroči dvig adrenalina, in zaščitni mehanizem, ki vaše telo pripravi na obrambo pred napadom. Pogosto jo spremljajo telesna napetost in druga moteča čustva.

V takih primerih lahko čutite frustracijo, ste razdraženi, živčni, zavistni, sovražni ali celo besni.

Morda raje pokažete jezo kot čustveno prizadetost, ker slednjo vidite kot znak ranljivosti. Ko ste jezni, namreč ohranite ljudi na razdalji in svojo ranljivost lahko skrijete. Jeza je ščit, s katerim zakrijete svoj strah. Opozori vas na nedobrodošlo kršitev vaše svete zasebnosti. Svojo občutljivost, za takšne kršitve najbolj zmanjšate tako, da drugim postavite meje, ki optimizirajo vaš občutek varnosti in osebne moči.

 V družbenih situacijah jeza določi mejo dopustnega obnašanja do vas, z njo pa zaščitite tudi svoje dostojanstvo, svojo osebnost in samozavest.

Jezo lahko uporabite tudi v sme

Pomaga vam postaviti se zase in se ubraniti tuje prekoračitve vaših meja. Je del vas, ki verjame, da ; tako ne moreš ravnati z mano;. Strah vas pripravi na beg pred nevarnostjo, jeza pa vas pripravi na boj. Ko ste močno jezni, je najbolje, da si vzamete čas, se umirite in ugotovite, kaj jo je povzročilo, da se boste lahko odzvali najprimerneje.

Jeza je lahko zelo uničujoča, če jo izrazite agresivno, da bi napadli druge.

Sarkazem, poniževanje in besedna zloraba so agresivne oblike obnašanja, kjer se jeza pozunanji ter uporabi kot orožje, s katerim prizadene druge. In podobno, če jeze ne znate izraziti, v sebi povzročate bridkost in razsipavate svojo srečo. Smiljenje sebi, godrnjanje in obrekovanje so oblike obnašanja, ki kažejo da jeza ni razrešena.  Jeza je najkonstruktivnejša takrat, ko vas spodbudi k optimizaciji vašega življenja. Stvari, ki sprožijo vašo jezo, pa najbolje razrešite takrat, ko ste mirni.

Jezo lahko uporabite tudi v sme

Ko ugotovite zakaj ste čustveno prizadeti raziščite svoje možnosti in se odločite za optimalno rešitev.

Ko se odločite rešiti težavo neposredno z osebo, ki vas je čustveno prizadela, vam jeza najbolj koristi kot optimalni odziv, ki ne kaže ne umika ne napada, temveč trdnost. Takrat ko izrazite, kaj vas je čustveno prizadelo, se najbolje osvobodite svoje jeze, ker se zavedate, da je glavna težava pravzaprav čustvena bolečina. Osebi lahko poveste zakaj se jezite, kako na vas vpliva njeno obnašanje, ter poudarite, da želite najti najboljšo rešitev za vse vpletene.

Pretehtajte tveganja in prednosti takšnega soočenja, da boste videli, kaj je v vašem največjem interesu. Tudi če se vaš odnos s to osebo konča, boste morali opustiti čustveno bolečino in jezo, da vas neprijetni spomini ne bodo imeli v lasti. Ko te občutke opustite, namreč ne opravičite posledic obnašanja te osebe, temveč se preprosto osvobodite bridkih ostankov jeze, da lahko optimizirate svoje življenje.