BAZILIKA, ZAČIMBA ZA ZDRAVJE IN ODLIČEN OKUS

Bazilika, začimba za zdravje, dobro počutje in odličen okus
Bazilika, začimba za zdravje, dobro počutje in odličen okus

Bazilika, začimba za zdravje, dobro počutje in odličen okus

Bazilika je aromatično, listnato zeleno zelišče, ki izvira iz Azije in Afrike. Ta aromatična rastlina, priljubljena kot začimba za hrano, se uporablja tudi v čajih in dodatkih, ki lahko nudijo številne zdravstvene koristi.

Najpogostejše sorte bazilike

 • Znanstveno ime bazilike, ki se običajno uporablja za kuhanje, je Ocimum basilicum.
 • Sladka bazilika: Najbolj razširjena, priljubljena bazilika, znana po svoji uporabi v italijanskih jedeh. Ima okus sladkega korenčka.
 • Grm ali grška bazilika: ima močno aromo, a je blagega okusa. Oblikuje kompakten grm z majhnimi listi in dobro uspeva v loncu.
 • Tajska bazilika: ima okus po janežu in sladkem korenu in se pogosto uporablja v tajskih in azijskih jedeh.
 • Cimetova bazilika: doma v Mehiki. Ima cimetu podoben okus in vonj. Običajno jo postrežemo s stročnicami ali začinjeno, ocvrto zelenjavo.
 • Solatna bazilika: vsebuje velike, nagubane, mehke liste z okusom sladkega korena. Najbolj priporočljiva uporaba je v solatah ali s paradižnikom in oljčnim oljem.
 • Bazilika, ki se pogosto uporablja v dodatkih in zeliščnem čaju, je sveta bazilika.
Bazilika, začimba za zdravje, dobro počutje in odličen okus

Hranila in rastlinske spojine

Hranilne vrednosti 100g posušene bazilike: 60 g ogljikovih hidratov, 17,5 g surovih vlaknin, 14 g surovih beljakovin, 13,3 g pepela, 11 g vode, 4,0 g surovih maščob, 3500 mg kalija, 2100 mg kalcija in 35 mg natrija.

Bazilika vsebuje tudi koristne rastlinske spojine, ki imajo antioksidativne, protivnetne in druge zdravstvene lastnosti. Poleg tega te spojine dajejo baziliki njeno “bistvo” ali izrazito aromo in okus. Zato olja, pridobljena iz bazilike in drugih rastlin, imenujemo eterična olja. Ker se bazilika na splošno uporablja v majhnih količinah, je edino pomembno hranilo, ki ga zagotavlja, vitamin K.

Prednosti za zdravje

Bazilika ni le priljubljeno ljudsko zdravilo za bolezni, kot so slabost in piki hroščev, temveč se pogosto uporablja v tradicionalni kitajski medicini, ajurvedski medicini in drugih sistemih.

 • Zmanjšuje izgubo spomina, povezano s stresom in staranjem
 • Zmanjšajte depresijo, povezano s kroničnim stresom
 • Zmanjšajte škodo zaradi možganske kapi
 • Izboljšajte krvni sladkor, holesterol in trigliceride
 • Zmanjšajte krvni tlak pri ljudeh s hipertenzijo
 • Pri vdihavanju kot aromaterapija povečuje mentalno budnost
 • Zavira rast bakterij, ki povzročajo razpad zob
 • Odganja žuželke, kot so komarji in klopi

Nakup, gojenje in shranjevanje

Čeprav sveža bazilika daje močnejši okus, je posušena bazilika cenejša in bolj priročna. V zamrzovalnem oddelku trgovin lahko kupite tudi baziliko, zamrznjeno v kocke. Baziliko lahko gojite kjer koli, tudi v lončkih na balkonu. Bazilika je občutljiva na mraz in je ves dan rada izpostavljena soncu. Baziliko lahko gojite iz semena, ali stebla, izrezanega iz druge rastline, ki jo daste v vodo, dokler korenine ne začnejo rasti.

Bazilika, začimba za zdravje, dobro počutje in odličen okus

Liste bazilike nabirajte, ko jih potrebujete, vendar jih preprosto ne trgajte iz rastlin. Če imate veliko sveže bazilike, lahko liste posušite in shranite v kozarec s tesno prilegajočim se pokrovom. Izogibajte se drobljenju listov, dokler jih ne potrebujete, saj to pomaga ohranjati njihova eterična olja, aromo in okus.

Bazilika v kulinariki

Baziliko lahko v kulinariki dodate paradižnikovim jedem, solatam, bučkam, jajčevcem, mesnim začimbam, nadevom, juham, omakam. Pesto – kremasta, zelena omaka, je ena izmed najbolj priljubljenih uporab bazilike. Običajno je narejena iz zdrobljene bazilike, česna, parmezana, oljčnega olja in pinjol. Bazilika dopolnjuje druga zelišča in začimbe, kot so česen, majaron, gorčica, origano, paprika, peteršilj, poper, rožmarin in žajbelj.

Varnost in neželeni učinki: Bazilika je na splošno varna, če jo uživamo v majhnih količinah. Listi bazilike vsebujejo veliko vitamina K, ki pomaga pri strjevanju krvi. Velik vnos bi lahko vplival na zdravila za redčenje krvi.