MOČ ZELIŠČ IN NJIHOVA ZDRAVILNA MOČ

Moč zelišč, v zadnjem času je zdravljenje z zelišči vedno bolj aktualno. Zdravilna moč rastlin je prisotna že odkar se človek zavedno ali nezavedno poslužuje in izkorišča njihove koristne sestavine za ohranjanje in povrnitev zdravja ter dobrega počutja.

Tudi v današnjem času medicina priporoča uporabo zdravilnih zelišč kot samostojno fitoterapijo ali pa vzporedno z zdravili pri zdravljenju.

Vedeti moramo, da je nešteto zdravil pripravljenih prav iz osnov zdravilnih zelišč in izhajajoč iz tega vidimo, da so nam nujno potrebna za preprečevanje nastanka bolezni in tako tudi zdravljenja. Zelišča lahko pijemo v obliki čajev, ali jih uživamo v obliki tinktur, esenc, eteričnih olj, lahko pa uporabimo tudi mazila, pripravljena iz zelišč.

Moč zelišč Rožmarin

ROŽMARIN

Rožmarin ima iglaste, usnjate liste in bledo modre ali bele cvetove. V kuhinji se uporabljajo sveži ali posušeni listki. Rožmarin se je najprej uporabljal v verskih kultih in v zdravilstvu, šele kasneje je našel pot v kuhinjo. Rožmarin ima zelo močan vonj. Rožmarin je bil sestavina enega od prvih destiliranih parfumov, pri katerih se eterično olje kombinira z alkoholom. Po kraljici Elizabeti Madžarski se je imenoval madžarska voda. Rožmarin kot začimbo dodajamo pečenemu mesu, teletini, perutnini. Brez rožmarina ni dobre marinade k morskim ribam. Rožmarin izboljšuje prebavo in pretok krvi, zato ga vsebujejo skoraj vse kreme proti revmatizmu.

Spodbuja in krepi živčni sistem, širi žile, zato pomaga proti splošni utrujenosti in depresiji ter krvnem obtoku. Je sredstvo prti krčem in ima baktericiden učinek.

JANEŽ

Janež je enoletna začimbna rastlina, ki zraste do pol metra visoko. Cvete v kobulih iz drobnih belih cvetov. V kulinariki uporabljamo semena, cela ali zmleta. Janež ima sladkast okus, nekoliko spominja na mentol. Prepreči nastanek plinov, ker izboljša prebavo in zavira razmnoževanje bakterij, zaradi katerih bi se ob nenormalnem črevesnem vrenju razvili. Učinkuje proti prebavnim krčem. Je antiseptik in razkužuje dihala, ker izhlapeva skoznje, ter olajša izkašljevanje.

Pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s spremljajočim vztrajnim kašljem ter pri oslovskem in dušečem kašlju.

Moč zelišč in njihov zdravilni učinek.
Moč zelišč – zdravilni učinek.

Moč zelišč Žajbelj

ŽAJBELJ

Žajbelj je v kuhi pogosto uporabljena začimba. Svet Evrope ga obravnava kot naravni izboljševalec okusa, ki se sme dodajati prehrambenim izdelkom v majhnih količinah. V ljudskem zdravilstvu se list žajblja uporablja za odpravljanje prebavnih motenj, saj sprošča vetrove in blaži krče, odpravlja bruhanje in drisko, za zdravljenje vnetja žrela, mehkobnega jezička, dlesni in jezika, saj deluje protivnetno, razkuževalno in blaži bolečine. Žajbelj uspešno odpravlja krče gladkih mišic, odpira tudi zaporo žolčevoda na izhodu v dvanajstnik.

Uničuje različne bakterije, ki povzročajo prebavne motnje in glivice. Celi rane. Znižuje raven sladkorja v krvi. Znižuje krvni tlak ter zveča moč in hitrost srčnega utripa. Je uspavalo in podaljša učinek drugih uspaval in zdravil proti padavici.

BAZILIKA

Bazilika sodi v družino ustnatic in je razširjena po vsej Evropi in skoraj po vsem svetu. Ima vejasto steblo z ovalnimi listi, ki so dostikrat nazobčani. Cvetovi so rožnati ali beli. Vsa rastlina blago in prijetno diši. Razlikujemo najmanj 60 sort bazilike. Nekoč so imenovali rastlino »kraljevska začimba«, njeno ime dejansko izhaja iz grške besede basileus, ki pomeni kralj. Baziliko dodajamo stročnicam, prikuham, pečenkam, kuhanim in pečenim ribam, zelenjavnim juham, zeliščnim omakam, vloženim kumaram.

Pogosto jo kombiniramo z drugimi začimbami. Bazilika naj bi imela tudi zdravilni učinek. V ljudski medicini jo uporabljajo proti trebušnim težavam, za zbujanje teka, pospeševanje prebave in olajšanje potenja.

Moč zelišč, ko se počutite slabo.

Ko se boste naslednjič slabo počutili, si poskusite najprej pomagati z zelišči in ugotovili boste, da vam dajejo moč in energijo.

Čeprav lahko nasvete v današnjem času najdete na vsakem koraku, so najboljši tisti babičini, ki imajo tradicijo.

Preverite, kateri nasvet babice je namenjen vašemu znamenju?