ALI MORAMO UBOGATI SVOJA ČUSTVA?

Čustva so kot vreme, vedno so navzoča in nenehno se spreminjajo.
Čustva so kot vreme, vedno so navzoča in nenehno se spreminjajo.

Čustva so kot vreme, vedno so navzoča in nenehno se spreminjajo.

Predviden čas branja 4 minute

Odgovor je povsem preprost: NE! Če ne vemo, kako se spraviti iz primeža čustev, nam ta seveda vladajo. A bolj ko smo se sposobni osvoboditi njihovega vpliva, bolj se lahko odločamo, kako se bomo vedli v njihovi navzočnosti. Verjetno vas je bilo kdaj strah, pa ste vseeno storili to, kar je bilo treba, četudi bi raje zbežali. To izkusimo vsi, kadar pišemo pomemben preizkus znanja, povabimo nekoga na zmenek, gremo na razgovor za službo, govorimo pred skupino ali sodelujemo pri nevarnem športu. 

Kadar ubogamo čustva, nemara razbijamo stvari, kričimo, smo nesramni do drugih, preveč popivamo in s svojim razdiralnim vedenjem uničujemo samega sebe. Če pa ozavestimo svoje občutke in smo zelo pozorni na svoje vedenje, se lahko ne glede na intenzivnost čustev izvijemo iz njihovega primeža in učinkovito prevzamemo nadzor nad svojimi dejanji. Četudi smo besni, žalostni ali prestrašeni, se lahko še vedno odločimo, da bomo vstali ali se usedli, zaprli ali odprli usta, spili kozarec vode, se oglasili na telefon, govorili umirjeno.

Čustva so kot vreme, vedno so navzoča in nenehno se spreminjajo.

Čustva so kot vreme, vedno so navzoča in nenehno se spreminjajo. Nihajo od blagih do intenzivnih, od prijetnih do neprijetnih, od predvidljivih do popolnoma nepredvidljivih. Razpoloženje se nanaša na splošen ton čustev v določenem obdobju. Slabo razpoloženje je kot oblačen dan, čustvi, kot sta jeza ali tesnoba, pa sta kot ploha. Čustva imajo glavne namene; pomagajo pri komunikaciji, motivaciji in osvetlitvi.

Čustva nam omogočijo, da pomenljivo komuniciramo z drugimi. Ko smo v stiku z zaupanja vrednimi, skrbnimi ljudmi, je takšna komunikacija pogosto dragocena. Če dober prijatelj vidi, da ste prestrašeni ali žalostni se odzove prijazno in vas podpre. Če vidi, da se počutite krive, ker ste storili nekaj, kar ga je prizadelo, obstaja večja verjetnost, da vam bo odpustil.

Če vidi, da ste jezni zaradi njegovega početja, utegne odnehati in ponovno premisliti. Takšno komuniciranje seveda ni popoln sistem. Včasih oddajamo napačne znake ali pa si jih drugi napačno tolmačijo. Večina pa sistem učinkuje.

Čustva nas tudi motivirajo. Pripravijo nas, da se gibljemo na načine, ki nam utegnejo pomagati in izboljšati življenje. Primeri; Strah nas motivira, da se izognemo nevarnosti in se zavarujemo pred njo. Tesnoba nas motivira, da se pripravimo na stvari, ki bi nas utegnile prizadeti ali nam škoditi. Jeza nas motivira, da vztrajamo pri svojem in se borimo za stvari, ki se nam zdijo pomembne.

Čustva so kot vreme, vedno so navzoča in nenehno se spreminjajo.

Žalost nas motivira, da se upočasnimo, si privoščimo premor, se spočijemo in napolnimo baterije. Krivda nas motivira, da razmislimo o svojem vedenju in o tem, kako vpliva na druge. Ljubezen nas motivira, da smo ljubeči in nežni, da delimo in smo skrbni.

Čustva osvetlijo, kar se nam zdi pomembno. Opozorijo nas, da se dogaja nekaj pomembnega; nekaj, za kar moramo poskrbeti oziroma nekaj, s čimer se moramo ukvarjati. Osvetlijo naše najgloblje potrebe in hotenja, opomnijo nas, za kaj nam je mar, kaj se nam zdi resnično pomembno.

So sile, ki prinašajo darove opozorijo na zadeve, ki se jim moramo posvetiti, in na dejanja, s katerimi lahko izboljšamo svoje življenje. Ko vzniknejo močna čustva, lahko njihovo modrost pogosto razkrijemo s pomočjo preprostih vprašanj, do odgovorov pa se moramo dokopati. Najprej moramo spoznati popolnoma drugačen način odzivanja na čustva in se naučiti, kako izklopiti.

Preberite tudi ASTRO ZNAMENJA, KI NE ZNAJO PRIZNATI RESNICE ALI ZMOTE in KATERE ŽENSKE ZODIAKA TEŽKO NADZIRAJO SVOJO JEZO?