ZAKAJ SE SPREMEMBAM TAKO ZELO UPIRAMO?

Zakaj je sprememba tako težka?
Zakaj je sprememba tako težka?

Zakaj je sprememba tako težka?

Predviden čas branja: 3 minutes

Odločitev za spremembo seveda ni proizvod razumskega tehtanja plusov in minusov. Če želite kaj spremeniti glede vloge, s katero se najbolj primerjate, nimate pa drugih razvitih vlog, vam spremembe ne bo uspelo izpeljati. In zelo, zelo pomembno je, da to razumete. Nujno je imeti razvite številne odnose, saj nam bo povezanost z naravo, ustvarjalnostjo ali prijatelji, pa tudi povezanost s službo dajala dovolj gotovosti, da ne bo treba, da bi bili odvisni od nezdravih odnosov.

Kajti če iz zdravih odnosov, ki so lahko odnosi s čimerkoli, ob čemer čutite resnično povezanost s seboj, ne črpate dovolj gotovosti, boste obsojeni na gotovost, ki izhaja iz znanih odnosov in prepričanj, tudi če so to za vas zelo nezdravi.

Zakaj je sprememba tako težka?

Razlog za upiranje spremembi je, da jo bomo pogosto doživeli kot neuspeh. V razvijanje kakega odnosa smo vložili veliko energije in ne želimo ga zapustiti, ker mislimo, da bomo tako razvrednotili vloženo energijo. Prav tako smo ta odnos tolikokrat zagovarjali, da bi ga zdaj težko zapustili, čeprav se zavedamo, da nas oddaljuje od sreče. Tudi to je razumljiv razlog, čeprav je tudi pri tem kristalno jasno, da tako ne bomo ustvarili srečnega življenja.

Ne glede na razlog je razumljivo. Da bomo težko razdrli zakon, saj si ne želimo občutka neuspeha, ne želimo si, da bi ves trud in energija končala v košu za smeti. Ne želimo biti poraženi. Zdi se namreč, da je pravi življenjski poraz ostati v takem odnosu, čeprav vemo, da si zaslužimo kaj boljšega.  Neuspeh je ostati s tistim, ki nas ne ceni in ne pozna in nas niti ne želi spoznati.

Uspeh je biti dovolj pogumen za nov začetek.

Zakaj je sprememba tako težka?

Uspeh je svojim otrokom sporočiti, da se v življenju ni treba sprijazniti s tistim, za kar veš, da si ne zaslužiš, in jim to sporočiti z dejanji, ne le z besedami. Uspeh v propadlem odnosu je lahko tudi to, kar ste se v njem naučili o sebi, življenju, odnosih, moških ali ženskah. Pomembno je, da v naslednjih odnosih ponovite izvrstne trenutke, ki ste jih imeli, in da se izognete manj izvrstnim. Čer napak ne ponavljate, prenehajo biti strupene in postanejo odlična priložnost , da se kaj naučite in si obogatite življenje.

Morda ste se naučili, kako pametneje izbrati partnerja ali kako se obnašati v določenih situacijah, in  prav tako kako ne smete komunicirati, morda ste se naučili, da je iskrenost nujno potrebna in da je nespametno tiščati glavo v pesek, kadar se srečujete s težavami, morda ste se naučili tudi to da ni razumno zniževati svojih meril ampak da bi morali povečati tisto, kar lahko daste partnerju, hkrati pa vztrajati, da tudi vi to dobite od njega. Smiselno je drugače dojeti uspeh in neuspeh, saj vas prav to lahko približa uspešnejšemu življenju.