VPLIV BARV NA POČUTJE IN DELOVANJE TELESA

Kako barve vplivajo na počutje in delovanje telesa?
Kako barve vplivajo na počutje in delovanje telesa?

Kako barve vplivajo na počutje in delovanje telesa?

Predviden čas branja: 4 minute

Moč barv je že od nekdaj znana. Barve imajo velik vpliv na počutje in na delovanje telesa. Še posebej na sončni svetlobi in v svetlih prostorih se dobro počutimo. Sončna svetloba nas oskrbuje z življenjsko energijo, sprošča in razveseljuje. Sestavljena je iz celega spektra barv. V muhastem aprilskem vremenu se pri prekrivanju sončnega in deževnega vremena večkrat ustvarijo pogoji, ko se bela svetloba razcepi na posamezne barve in se pojavi mavrica.

Življenjska energija barvnega valovanja vseh barv, ki se nahajajo v mavrici, zelo ugodno deluje na duh in telo.

Rdeča telo poživlja in ga segreva. Oranžna izboljšuje imunost. Rumena čisti megleno glavo in izboljša delovanje uma. Zelena uravnoveša in zdravi razne težave. Modra hladi in pomirja. Vijolična je značilna je višje duhovno doživljanje. Njena frekvenca je med najvišjimi od vseh barv. Bela svetloba zdravi in ščiti ter varuje normalno delovanje telesa. Izkoristimo barve, ki se nahajajo okrog nas in privoščimo očem počitek ob njih.

Kako barve vplivajo na počutje in delovanje telesa?

Oglejmo si jih na oblačilih, v stanovanju, na umetniških slikah in v naravi.

Smreke so tako polne zelene in spomladansko cvetje tako raznolikih barv. Pustimo očem, da se na njih spočijejo. Naužijmo se barv. Pustimo, da nas poživijo. Sivine se dovolj nagledamo v zaprtih prostorih in v kratkih zimskih dnevih. V slabem in sivem vremenu lahko za poživitev razpoloženja v stanovanju pogrnemo namizni prt lepih, živih barv. Žive barve poživljajo pusto in monotono razpoloženje, medtem ko zelena, modra in vijolična ugodno delujejo na pomiritev razdražljivega počutja. Barve krepijo duševnost in s tem vplivajo na številne življenjske procese.

Vsak najmanjši čustveni del ali mentalni odziv se v trenutku prenese v biokemijo fizičnega telesa in vpliva na notranje organe.

Duh in telo sta medsebojno zelo povezana. Telo vedno sledi duhu in obratno, duh je odvisen od delovanja telesa. Medsebojno se dopolnjujeta in sta nerazdružljiva celota. Zaradi tega je za dobro zdravje in počutje potrebno negovati oba. Telesno smo lahko na primer vsa leta povsem zdravi, a če smo izpostavljeni psihičnim obremenitvam, stresu, žalosti, depresiji in raznim neprijetnostim, se biokemija začne neugodno spreminjati in slej kot prej je načeto tudi telesno zdravje. Po drugi strani pa smo lahko na primer še tako srečni in zadovoljni, a če zanemarimo telesno zdravje, ne uživamo zdrave hrane, smo izpostavljeni slabemu zraku se enolično preobremenjujemo, premalo gibljemo ali pa premalo počivamo, se sčasoma pojavijo zdravstvene težave in bolezni, ki skalijo še tako izvrstno počutje.

Kako barve vplivajo na počutje in delovanje telesa?

Zato je znan pregovor: Zdrav duh v zdravem telesu.

V dobrem delovanju organizma so vsi sprejemniki življenjske energije z življenjsko energijo enakomerno napolnjeni, zato se tudi dobro počutimo. Zaloge življenjske energije pa se z obremenitvami in pri stresih izčrpavajo, zato jo je potrebno v organizem sistematično uvajati. Z belo svetlobo se lahko zaščitimo pred prekomernim izgubljanjem lastne življenjske energije v teku dneva.

Naše lastno življenjsko polje je namreč svetlobno izžarevanje življenjske energije iz telesa, v katerem se nahaja. Skrbi za celotno izmenjavo življenjske energije z okoljem. S postopkom zaščite se okrepi ter nas varuje pred prekomernim odtekanjem življenjske energije v neprijetnih situacijah. Sčasoma se izurim, da se  lahko zaščitimo s svetlobnim ovojem tudi pri odprtih očeh in kadarkoli smo v stiku z neprijetnimi ljudmi, se slabo počutimo, ali pa pred kakšnimi pomembnimi dogodki ali srečanji.