TUDI MOŠKI SI ŽELIJO, DA JIH PRESENETITE

Moški, danes je vaš praznik, zato uživajte
Moški, danes je vaš praznik, zato uživajte

Moški, danes je vaš praznik, zato uživajte

Predviden čas branja: 4 minute

Dan 40 mučenikov zasledimo zabeležen kot krščanski praznik  že v letih 308 – 324, v obdobju vladanja cesarja Licinija, ki je v sporu zaradi cesarja Konstantina I. Velikega videl v krščanstvu sovražnike, ter se odločil, da jih je treba spreobrniti ali odstraniti. Vojakom je določil, da se morajo krščanstvu odreči, sicer bodo kaznovani z smrtjo. 40 vojakov elitne XII. legije Fulminata se je leta 320 kot navaja Wikipedija temu ukazu uprlo, ter se sprijaznilo z smrtjo in  izrazilo željo, da želijo biti pokopani v vasi Mali Aziji, današnji Kyrklar.

V najhujši zimi 9. marca so jim vzeli oblačila in jih odpeljali k zmrznjenemu ribniku blizu mesta Sebate (danes turško mesto Sivas).

Tam so jim  za spreobrnjenje ponudili toplo kopel, ki pa so jo vsi razen enega odklonili. Tudi ta je umrl, saj ga je zaradi šoka iz ledene vode v  toplo  kopel zadela kap. Ostale so vrgli v leden ribnik. Pridružil se jim je en stražar, tako da jih je bilo vseeno pogubljenih 40. Naslednji dan so tem mrtvim mučenikom po nalogu sodnika polomili kosti in jih sežgali na grmadi. Na zahodu so proglasili dan 40 mučenikov na 10. marca, na vzhodu pa 9. marca.

Na ta dan bi naj moški v znak pozornosti od žena prejeli suhe slive in klobase, da si opomorejo, se okrepijo in trnje kot simbol za njihovo trpljenje. Seveda bi verjetno izpadli čudni, če bi danes tako obdarili moškega, saj so se tradicija in prehranjevalne navade spremenile, ostala je še le simbolika.

Moški, danes je vaš praznik, zato uživajte

Danes moški radi v šali povedo, da imajo na ta dan praznik, ker vse leto mučeniško prenašajo ženske, kar pa seveda ni pravi prvoten pomen tega praznika.

Tudi ženske nekako z zadržanim pridihom omenjajo ta dan in ga nekako ne jemljejo resno, mu ne dajejo posebne pozornosti in običajno moškemu podarijo kakšno smešno darilo s provokativnimi verzi. Kot da ne želijo priznati resnosti, pomembnosti njihovega praznika in spomina na resnično požrtvovalne mučenike,  ki so bili predani svoji veri, v katero so zaupali.

Ne pozabite, da imajo tudi moški srce, mnogokrat bolj občutljivo in ranljivo kot si predstavljate, saj običajno  čustva prikrivajo za svojo »moško, hladno masko«.

Moški, danes je vaš praznik, zato uživajte

Pokažite jim, da spoštujete njihov praznik, presenetite svojega moškega z njegovo najljubšo čokolado, vrhunsko buteljko ali s prav posebnim kosilom, večerjo z njegovo izbrano jedjo, povabite ga na poseben, njemu ljub dogodek, podarite mu morda kavno skodelico z napisom rada te imam, ti si moje sonce… Razvajajte ga na ta praznični dan prav tako kot si vi želite, da je on pozoren do vas na dan žena ali materinski dan.

Kljub vsej emancipaciji, je v skritem kotičku ženskega srca čutiti potrebo po varnosti, načelnosti, borbenosti in odgovornosti svojega moškega, zato mu to iskreno povejte, saj se bo ob teh vaših besedah počutil pomembnega, vrednega in počaščenega. Z vso resnostjo jim v spomin na žrtvovane mučenike priznajte ta praznik in jim na ta dan podarite ljubezen ter hvaležnost.

Pripravila T.C.

Preberite tudi MOŠKI IN NJIHOVI PRIJATELJSKI ODNOSI in V KATEREM ZNAMENJU SO ROJENI MOŠKI, KI NAJBOLJ RAZUMEJO ŽENSKE?