OD HIPEROBČUTLJIVOSTI DO HIPERLUCIDNOSTI

Imate občutek, da reagirate zelo občutljivo?
Unsplash.com

Imate občutek, da reagirate zelo občutljivo?

Predviden čas branja: 4 minute

Ljudje z hiper občutljivostjo imajo zelo pretanjena čute, zato ujamejo veliko stvari, na katere drugi večinoma sploh niso pozorni. Hitro jim privrejo solze v oči, kadar se raznežijo, lahko otrpnejo v stresnih situacijah in se uprejo, kadar občutijo krivico. Občutljivi so na ton in pomen besed, na izraze na obrazih, na kretnje ljudi, in jih obdajajo. Zaradi te hiper občutljivosti so zelo pozorni na podrobnosti. Zanje je ena besed le redko sopomenka za drugo, saj ima vsaka svoj pomenski odtenek, zato so se sposobni pritoževati zaradi nenatančnosti ali površnega primerjanja.

So zelo občutljivi, zato jih kritike, očitki, norčevanje ali skriti nameni sogovornikov, ki jih nagonsko zaslutijo, močno prizadenejo.

Zelo frustrirajoče je sprejemati cele kupe informacij in se nato soočati z zanikanjem bližnjih, ki določenih stvari niso opazili. Hiper občutljivost je zelo težavna. Občutku nelagodja, temu, da ne znajo ohraniti nadzora, se pridružita še nerazumevanje lastnih odzivov in neodobravanje okolice. Kajti v naši družbi so občutljivi in čustveni še vedno preveč pogosto obravnavani kot krhki, nezreli in impulzivni in kot take jih imajo za naivne, neumne in nepremišljene.

Imate občutek, da reagirate zelo občutljivo?

Ljudje jim zelo hitro označijo z oznako; ljudje z mejno osebnostno motnjo.

Ljudje, ki vas obdajajo, vam nenehno pridigajo in vas grajajo kot otroka. Pravijo vam, da je neumno jokati ali se vznemirjati zaradi malenkosti. Da si dogajanja ne bi smeli tako jemati k srcu. Da bi se morali utrditi. Skratka, hiper občutljivi ljudje nenehno poslušajo mnenja, kritike in nasvete, da bi bilo zanje boljše, če bi bili nedovzetni, hladni in brezčutni v vseh okoliščinah. Zato, ker jih okolica nenehno obsoja in kritizira, občutijo sram in imajo nedvomno slabo samopodobo. Pa vendar, predstavljajmo si svet brez takšne izostrene občutljivosti. Ne bi bilo nobene ustvarjalnosti, nobene empatije, nič več humorja.

Ljudje bi bili racionalni, nenehno bi se imeli pod nadzorom in ne bi premogli nobene topline.

Le kakšno bi postalo človeštvo, če se ne bi bili sposobni jeziti, se upirati, predvsem pa ne bi premogli nobenega navdušenja, ki je pogosto popolnoma noro, vendar izjemno nalezljivo? Občutljivost v naši družbi resnično skrbi za ravnovesje. Če ste hiper občutljivi imate svoje dobre lastnosti; v medosebnih odnosih ste prijazni, nesebični in topli, sami do sebe pa ste zahtevni, vedno pripravljeni na premlevanje in zmožni samouničevanja.

Imate občutek, da reagirate zelo občutljivo?

Moč vašega uma je v odprtosti duha, radovednosti, humorja in določeni nedolžnosti, ki je osvežujoča in obenem ustvarjalna.

Navsezadnje vašemu občutku za pravičnost, vaši neposrednosti, integriteti in prisotnosti resnično ni para. Bolj se boste sprejemali takšni, kot ste, bolje vam bo uspevalo nadzorovati to čudovito občutljivost. Kajti ključ za učinkovito vodenje lastne čustvene zmogljivosti je poznavanje sebe. Dlje spoznavate sebe, bolje se razumete in nazadnje vam celo uspe imenovati in sprejeti te čustvene nevihte. Tedaj vaša čustva postanejo vaši prijatelji in vodniki.