OBSESIVNO KOMPULZIVNE MOTNJE IN FOBIJE

Mnogim ljudem življenje kalijo motnje ali fobije, kako si pomagati?
Mnogim ljudem življenje kalijo motnje ali fobije, kako si pomagati?

Mnogim ljudem življenje kalijo motnje ali fobije, kako si pomagati?

Predviden čas branja: 3 minute

Vsakdo izmed nas ima svoje muhe, svoje skrivne obrede in bolj ali manj vraževerne strahove. Tu ni nobenega razloga za skrb. Včasih pa se zgodi, da te malenkosti dobijo take razsežnosti, da jih ne moremo več obvladovati. Mnogim ljudem življenje kalijo motnje ali fobije. Ti ljudje dolgo niso imeli druge izbire, kot da se sprijaznijo z usodo, predstavljali so predmet posmeha in se sramovali zaradi nesposobnosti obvladovanja teh pojavov.

Vedenjske terapije danes resno upoštevajo tovrstne motnje.

Terapevtski pristop se je spremenil v trenutku, ko je število vedenjskih motenj bistveno naraslo, to pa je morda posledica stresnega vpliva sodobne družbe. To velja zlasti za primere socialnih fobij. Upravičeno zahteva po osebni sreči pa je marsikoga pripeljala do odločitve, da ni pripravljen še naprej trpeti nečesa, kar je do tedaj le stežka prenašal.

Mnogim ljudem življenje kalijo motnje ali fobije, kako si pomagati?

V OZADJU JE STRAH

Nismo sposobni potovati z letalom, z vlakom, z metrojem, se ne moremo voziti z avtom, tudi kot sopotnik ne. Pri fobijah se oseba izogiba določenim situacijam, ki se postopoma množijo. Počasi se začenja strašno bati tudi situacij, ki so tem samo podobne, to pa ga vedno bolj oddaljuje od izvornega strahu. Manj se sooča s položajem, ki mu vzbuja strah, težje se z njim spopade. Napad panike, ki ga lahko spremlja še agorafobija pomeni najvišjo stopnjo anksiozne krize, ki nastopi izjemno silovito in se hitro razvije. Odraža se s psihološkimi pojavi, kot so občutek strahu, izguba občutka za resničnost, ali razosebljenje, z vedenjskimi motnjami, kot sta nemir ali osuplost oziroma trenutna ohromitev sposobnosti, in s telesnimi znaki, kot so težave pri dihanju, tresenje, navali vročine, hladen pot.

Tem znakom pa se pridružujejo še nevrološki vrtoglavica, omotica, huda mravljinčavost in mišični simptomi.

Napad lahko traja od nekaj minut do več ur. Kriza je lahko manj silovita in se izraža samo z nekaterimi simptomi ali celo z enim samim. Napadi se ponavljajo v različno dolgih intervalih. Anksiozne osebe imajo tri značilnosti mračna in negotova. Obhajajo jih grozeče podobe in misli, kar predstavlja predhodno fazo anksioznih pojavov. V njihovi miselni shemi obstaja seznam nespremenjenih pravil. Ta shema pa predstavlja absolutno in trajno potrebo po nadzoru. Preproste oblike fobije kot so strah pred živalmi, strah pred boleznijo, pretirana skrb za telesno plat, fobija pred trenutnimi vzgibi, ki je značilna po nerazumnem strahu pred nagibanjem skozi okno, pred skokom z višin, pred uporabo predmetov, ki bi lahko služili kot zločinsko orožje.

Strah izgine, ko se od predmeta oddaljimo.

Mnogim ljudem življenje kalijo motnje ali fobije, kako si pomagati?

Fobijo pred krvjo in ranami spremljajo specifični simptomi, povišan tlak, ki bi mu po nekaj sekundah sledita naglo znižanje tlaka in slabost. Ker za te pojave ne najdemo nobene razumne razlage, obenem pa se jim ne moremo izogniti, se nam naš položaj lahko zazdi povsem nesmiseln. Vendar pa v resnici, globoko v spominu, vedno obstaja razlog. Zaradi različnih vzrokov ne pride do zavesti in osebi greni življenje. Ker ne govorimo o svojem problemu, temveč se ga sramujemo, motnje postajajo vedno hujše.

Vzroki za tovrstne motnje so številni, nevrološki, vedenjski, kognitivni, lahko gre za posledice okolja ali notranjega konflikta. Ker pa je to anksiozna motnja, postaja vse izrazitejša. Ko bolnik izvršuje določen obred, notranja napetost za trenutek popusti. Strah se osredišči na predmet rituala in a sčasoma ne opazimo več, ker ga zakriva navada.