KAKŠEN JE VAŠ ODZIV NA FINANČNE TEŽAVE?

Kako se odzivate na finančne težave?
Kako se odzivate na finančne težave?

Kako se odzivate na finančne težave?

Predviden čas branja: 3 minute

Tudi finance in upravljanje finančnih virov so pomembno področje, ki se dotika posameznika in njegovega blagostanja, tako osebnostnega, čustvenega kot seveda finančnega. Že stari modri ljudje so znali povedati, da je denar sveta vladar.  Ko ga imamo, ga ne znamo dovolj ceniti. Ko ga nimamo, bi vse dali zanj in podpisali tudi pogodbo s hudičem, da bi ga dobili. Njegova visokost denar. Keš. Poln bančni račun. Brezskrbno trošenje. Tole je nekaj odzivov na dolgove, finančno stisko in denarne skrbi. Ne glede nato, kako se je nekdo znašel v dolgovih, lahko to sproži neprijetne čustvene odzive.

ZANIKANJE

Ko so v dolgovih, se mnogi ljudje sprva odzovejo tako, da zanikajo resnično stanje. Pretežko se jim je soočiti z negativnim bančnim saldom, torej s finančnimi dejstvi, in nekateri kar nadaljujejo s kompulzivnim trošenjem, dokler se še bolj ne zadolžijo. Reševanje težav odložijo, vse dokler jih neki dogodek prisili, da spremenijo slog življenja in se odločijo za kakovostne dolgoročne spremembe.

Kako se odzivate na finančne težave?

STRES

Na drugi strani so ljudje, ki se zavedajo svoje slabe finančne situacije, kar jih spravlja v močne skrbi in stres. Ne spijo, ker tuhtajo, kako bodo plačali položnice. Ne jedo in razmišljajo, da bodo kupili čim manj za v hladilnik in s tako prihranjenim denarjem mogoče plačali kakšen račun. Tako se stres nabira in lahko vpliva tudi na slabšo zbranost pri delu ali vsakodnevnem delovanju. Sčasoma tak stres seveda pripelje do resnih zdravstvenih in duševnih težav.

STRAH IN PANIKA

Ta nastaneta, ko skrbi prerastejo v strah, ki vas lahko prevzame do kosti. Nočete več odpirati elektronskih sporočil, ne odpirate več poštarju, ker se bojite, da vam nosi priporočene kuverte z izterjavo, za druge ljudi vas nikoli ni doma, izogibate se socialnim kontaktom, kar seveda posledično vpliva še na odnose z okolico, prijatelje in družino. Zdrsnete v tesnobno stanje. Prežema vas panika, ker ne veste, kako se izklopiti iz te črne luknje.

JEZA

Dolgovi vas lahko naredijo jezne, v prvi vrsti nase, ker ste se spravili v tako neprijetno situacijo. Jeza je lahko v teh primerih zelo nevarna, ker vas lahko zapelje v impulzivne odzive, nasilje ali pečanje z nezakonitimi posli v želji po hitrem dobičku.

Kako se odzivate na finančne težave?

DEPRESIJA

Ko se negativna občutenja, stiska in nemoč nabirajo dolgo časa, vas lahko povozi stanje depresije, občutek globoke in brezizhodne žalosti ter nemoči. Takrat ste brez upanja in menite, da se ničesar ne da spremeniti ali urediti.

OLAJŠANJE

Da bi dosegli končno olajšanje stresne in negotove situacije, v kateri ste znašli zaradi nakopičenih dolgov, začnete konkretno reševati situacijo, tako da poiščete ustrezno strokovno pomoč v podobi osebnega finančnega strokovnjaka. Ne umikate se pred težavami, temveč proaktivno pristopate k iskanju rešitev. Odločite se, da v nekem doglednem času postavite drugačne temelje svoje finančne in osebne prihodnosti. Vse je možno, le odločiti se je treba.