Vas zanima, ali prehrana vpliva na duševno stanje?

Prehrana vpliva na našo duševnost. To opazi vsakdo, ki ga je zapustila dobra volja. Hrana deluje na našo notranjost mnogo globlje in prefinjeno. Od tega, kar smo izbrali za prehranjevanje, so odvisni dobro razpoloženje, sposobnost, koncentracija, spomin, ustvarjalnost, da, celo občutek sreče in spolnost.

Dokazov za povezanost mišljenja, čutenja in prehrane je na kupe. Tako ostanejo otroci, ki so bili v prvih letih življenja nezadostno prehranjevani, v svojem duševnem razvoju daleč za pravilno prehranjevanimi vrstniki. Obilni in mastni obroki upočasnijo misli. Splošno znano je, da sta sladkor in ribje meso koristna za možgane in da plačujemo obilne večerje s slabim spanjem.

Vas zanima, ali prehrana vpliva na duševno stanje?

Po drugi strani pa vpliva napačna prehrana na naše duševno stanje tudi neposredno. Jedilnik, ki očem ne ponuja ničesar in po katerem dobimo kožne izpuščaje, spremeni naš videz in s tem tudi našo samozavest.

PREHRANA JE OGLEDALO DUŠE

Tako kot prehrana vpliva na našo duševnost, tako se obratno zrcali tudi naše razpoloženje v jedilniku. Slednjič uživanje hrane in tekočine ni nič drugega kot vedenjska zvrst, in ker je ta izraz našega duševnega stanja, je treba tudi prehranjevanje in pitje motriti s tega zornega kota. Vsakdo je že izkusil, da je v določenem stanju rad posegel po čokoladi, alkoholu, sladkarijah ali po kavi. Toda tudi takrat kadar dobimo nenadno potrebo po nečem slanem ali pa preprosto začutimo silovito lakoto. Čeprav smo samo nekaj minut pred tem jedli, je to zadosten dokaz, da so naše potrebe po hrani pod nekaterimi pogoji odvisne od našega duševnega stanja.

Preberite tudi STE GOSPODAR SVOJEGA UMA, ALI JE UM VAŠ GOSPODAR?

Če torej pazljivo opazujemo svoje prehranske navade, bomo kmalu lahko prišli do uvida v svoje duševno stanje. Tek, žeja, okus in ne najmanj naš jedilnik so zrcalo naše duševnosti in diagnostično pomagalo, s pomočjo katerega lahko spoznamo lastne probleme.

TELO ALI DUŠEVNOST?

Gotovo ni vse, kar se dogaja z našimi prehrambnimi navadami, že dokaz za neko duševno dogajanje. Nenadna žeja je lahko znak sladkorne bolezni ali pa pomeni, da imate vročino. In nenadna silna lakota po čokoladi utegne biti znak akutnega znižanja krvnega sladkorja ali pa posledica hude telesne obremenitve, zato ni nujno, da  bi pomenila depresivno stanje. Klub temu pa se izplača opazovati, kako se prehranjujemo sami, naš partner ali otroci.

Vas zanima, ali prehrana vpliva na duševno stanje?

MOŽGANI, DELOVANJE ŽIVCEV IN DUŠEVNOST, VSE JE ODVISNO OD PREHRANE

Naša prehrana je zanesljiv kazalec, s katerim lahko z nekaj pozornosti in spretnosti pogledamo v svojo notranjost. Ne da bi morali nemudoma leči na psihiatrov kavč. Z nekaj vaje in z nekaj poštenosti do samega sebe, česar se je možno tudi priučiti. Nam ne bo težko razlikovati med telesnimi in duševnimi vzroki različnih navad pri prehranjevanju.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi MOTNJE HRANJENJA: KAKO SE SPOPASTI Z NJIMI?