KAKO VZPOSTAVITI ZDRAV IN ZREL ODNOS S SABO?

Znate vzpostaviti zdrav in zrel odnos s sabo?
Znate vzpostaviti zdrav in zrel odnos s sabo?

Znate vzpostaviti zdrav in zrel odnos s sabo?

Predviden čas branja: 4 minutes

Imeti zdrav in zrel odnos s samim seboj ni enostavno, še teže pa je zgraditi tak odnos z drugimi. Pogosto ne vemo, česa si želimo ali česa smo vredni. Pogosto pričakujemo napačne stvari od pravih oseb ali pa prave stvari od napačnih oseb. V medosebne odnose pogosto prenašamo vse mogoče vzorce od staršev ali iz prejšnjih odnosov in zato popolnoma napačno doživimo neko izkušnjo s tem, ko ji pripišemo pomen, ki ga sama objektivno nima. Pogosto krivimo sebe in druge, ker smo vsi skupaj naredili samo tisto, kar smo vedeli in znali. Pogosto privolimo v nekaj, česar si ne zaslužimo. Pogosto smo sami neiskreni, zahtevamo pa , da je druga oseba iskrena.

Zelo je pomembno, da imamo glede zveze in partnerja realna pričakovanja.

Znate vzpostaviti zdrav in zrel odnos s sabo?

Ključno je vedeti, kako pravilno oceniti, kaj lahko dobiš od partnerja, in to sprejeti kot realnost. To je edini način, da ugotoviš, ali je ta odnos resnično tisto, kar si želiš in kar te lahko osreči. Obstaja na stotine odnosov, ki so v predolgi slepi ulici zato, ker os partnerja vztrajno zahtevajo tisto, česar od njega ne morejo dobiti in tudi nikoli ne bodo dobili. In tako se na vse mogoče načine skušajo prepričati, da se bo to vendarle spremenilo in da jim bodo njihovi partnerji le lahko nudili tisto, kar si želijo, vendar se tako samo obsojajo na agonijo.

Ena od stvari, ki zapletajo odnose, še posebej partnerske, je, da mislimo, da smo mi, naša samozavest in občutek lastne vrednosti odvisni od tega, ali nas sprejema ta ena in edina oseba.

Možno je, da ta oseba ne zna sprejeti nikogar ali pa nima dovolj ljubezni in modrosti, da bi nas lahko sprejela ali nas znala sprejeti. Tako dajemo drugim preveč moči. Nihče ne bi smel imeti toliko moči nad nami v tem smislu, da je od njegovega mnenja odvisno, kako se bomo počutili v zvezi s seboj. To je naša in samo naša moč, ki je ne bi smeli predati nikomur drugemu. Ko ocenjujemo katera so realna pričakovanja do partnerja, razmislimo o tem, kaj lahko resnično dobimo od določene osebe. Kaj nam zares nudi?

Pogosta napaka je, da se prepričamo, da nam bo druga oseba lahko nudila tisto nekaj takrat, ko se bo dovolj spremenila.

Znate vzpostaviti zdrav in zrel odnos s sabo?

Čeprav vemo, da se ljudje skozi življenje lahko spremenijo in razvijejo, se pri večini to ne zgodi. Takrat si izmišljujemo številne izgovore, zakaj bi morali čakati še dlje, ali pa upamo, da se mora zgoditi samo še ena stvar, pa se bo ta oseba končno spremenila in bo postala takšna, ki smo si jo od nekdaj zamišljali. In tako si nepremišljeno prodajamo precej poceni izgovore, ki jih naše srce kasneje drago plača.

Nič ni idealno in ni nam treba obupati nad nekim odnosom, ker imamo težave. Ohranimo odnose, v katerih nas zadovoljuje in izpolnjuje tisto, kar zares sprejemamo, namesto da nenehno upamo, da se bo situacija spremenila, ljudje pa bodo naenkrat postali drugačni in bodo zato odnosi veliko bolj kakovostni.