KAKO LAHKO PREPREČITE STRES NA DELOVNEM MESTU?

Stres na delovnem mestu
Stres na delovnem mestu

Vas zanima, kako preprečite stres na delovnem mestu?

Predviden čas branja: 3 minutes

Delo je v normalnih okoliščinah oblika zdravega stresa, predstavlja dobre in lepe stvari. V mnogih primeri spoznamo to šele takrat, ko postanemo brezposelni. Delo postane stresno v primeru, ko ne moremo izpolniti zahtev, ki smo si jih postavili, ali ko smo prepričani, da jim nismo kos. Ali v primeru, ko imamo napačno stališče do dela in vidimo v njem utesnjevanje in prisilo.

Seveda obstajajo tudi delovna mesta, ki povzročajo bolezni, ker ne ustrezajo normalnemu človekovemu življenjskemu ritmu, kot so izmensko delo, ki poteka včasih ponoči.

Stres na delovnem mestu

V večini primerov ljudje, ki ga opravljajo, ne spijo dovolj, ker se ne prilagodijo tako hitro. Ali pa po končani nočni izmeni čez dan ne najdejo potrebnega miru, ker ni ustreznih razmer. Normalno družinsko življenje ni več urejeno, ne morejo se več ukvarjati s hobiji in se udeleževati družabnih dejavnosti, da bi se sprostili. Če smo sami pripravljeni na nočno delo, bo vplivalo na nas v manjši meri kot na človeka, ki ga opravlja z odporom.

Delo postane obremenitev v primeru, ko se mu notranje upiramo.

Kadar opazimo, da nas delo tako obremenjuje, da za izpolnjevanje svojih želja za hobi, glasbo, gledališče šport, družabno življenje, nadaljnje usposabljanje in študij nimamo več časa, postanemo nezadovoljni. V mnogih primerih pri delu sami ustvarimo stresne dejavnike. Razvijamo pretirane želje in jih poskušamo zadovoljevati. Potrebujemo več denarja, za kar preprosto moramo več delati. Načeloma lahko ugotavljamo, da e delo stres, ki vodi v zdravje, če se mu mirno predajamo v okviru svojih možnosti.

Isto delovno mesto lahko ljudje doživljajo različno, eni pozitivno, drugi pa negativno in nevarno za zdravje.

Napačno je tudi domnevati, da naporno težko delo nujno povzroča bolezen. Mnogi ljudje preprosto potrebujejo težko delo, predstavlja jim celo življenjski napoj in pripravljeni so delati več ur na dan. Delo jim pomeni življenje. Pri tem je seveda pomembno, da ugotavljajo rezultate svojega dela in da poznajo njegov smisel. So ljudje, ki pobegnejo pred odgovornostjo dela.

Ste na delovnem mestu pod stresom? Potrebujete nasvet?

Pokličite 090 44 11 in pomagali vam bomo razrešiti vašo težavo.

Obstajajo zelo različne skupine ljudi.

Stres na delovnem mestu

Nekateri so odvisni od stresa in se vseskozi gibljejo na njegovih mejah. Stres in pričakovani dosežki jim predstavljajo življenjski napoj. V hobijih, glasbi, gledališču, sprehodih, sprostitvi, ali počitku vidijo izgubo časa. V takšnih primerih se počutijo odvečne. Ta simptomatika je značilna za vodilne delavce po upokojitvi, zlasti v primeru, če niso pravočasno poiskali ustrezne nadomestitve.

Dokler so bili zaposleni, so bili aktivni in tudi telesno zdravi. Z upokojitvijo pa se pojavijo različne bolezni, depresije, motnje krvnega obtoka, srčni infarkti. Drugi potrebujejo miren, pregleden delovni potek, omejene pristojnosti, majhno odgovornost, in trden delovni čas. Kadar se od nji zahteva več, se pojavijo stresni dejavniki, ki jih potisnejo v bolezen. Vidimo, kako pomembna je realna presoja svojin lastnih možnosti in meja kakor tudi pripravljenost, da se zadovoljno prilagodimo svojim značilnostim.