KAJ SE ZGODI S POTLAČENIMI ČUSTVI?

Ali vam lahko potlačena čustva škodijo?
Unsplash.com

Ali vam lahko potlačena čustva škodijo?

Predviden čas branja 0 minut

Ženske so na splošno bolj občutljive od moških, tudi zato, ker o vsem bolj intenzivno razmišljajo, in zato bolj trpijo, pri čemer je oteževalni dejavnik, ki ga partnerji v mnogih primerih zaradi pomanjkanja časa, pozornosti, sposobnosti in vsega tega spregledajo, ne znajo brati subtilnih zunanjih znakov, s katerimi ženske včasih poskušajo komunicirati. Danes imajo ženske večje zmožnosti, da se naučijo ljubiti, čutiti in se izražati kot moški. Potlačena čustva se v nekem trenutku vrnejo skozi stranska vrata v obliki telesnih in duševnih bolezni. Za nevrotične ljudi se štejejo tisti, ki ostajajo zasidrani v preteklosti, ker niso zmogli zdravo obvladovati čustev.

Strti so zaradi dogodkov, misli ali občutkov, ki jih niso premagali ali so jih slabo prestali.

To spremeni njihov značaj, postanejo bolni in izčrpavajoči ljudje. Vsi jokamo iz čustvenih razlogov. Ko nekdo drugega opazuje jokati, se v opazovalcu pogosto aktivirajo čustva ali socialno vedenje, ki ga vodijo do sočutja z drugo osebo. Zato so na neki točki solze postale oblika izražanja čustvenega stanja. Obstajajo tri vrste solz; bazalne služijo za vzdrževanje hidracije očesa, zaščitne; ki jih izzovejo telesni šoki, prah, plini in čustvene; ki se aktivirajo, ko telo zazna stanje pripravljenosti kot so: žalost, tesnoba, nevarnost. Podobno se povečata srčni utrip in rdečica na licih.

Ali vam lahko potlačena čustva škodijo?

GLAVNI PSIHOSOMATSKI SIMPTOMI, ČE BLOKIRAMO ČUSTVA

Ko se čustva spremenijo v telesne bolezni, se soočamo s psihosomatsko boleznijo. Je stanje, ki izvira iz uma, vendar svoje učinke razvije v telesu. Ko gre človek skozi situacijo sramu ali zadrege, mu zardijo lica. To je neprostovoljno dejanje in ga ni mogoče zavestno spremeniti. V prepiru med dvema osebama se lahko krvni tlak dvigne. Pred javnim nastopanjem ali izpitom se lahko pojavi čezmerno potenje. Veliko odstotek ljudi, ki trpijo zaradi kroničnega stresa, tesnobe ali depresije, trpi zaradi telesnih simptomov, kot so migrene. Bolečine v hrbtu, driska, vrtoglavica, omotica.

Že dolgo preden zbolimo, nam telo pošilja opozorilne signale v obliki nelagodja, šibkosti ali tegob. Bolezen je v teh primerih sporočilo, ki ga pošilja telo, ki ne preneha komunicirati z nami, ker hrepeni po ravnovesju in miru. Živimo v dobi nestrpnosti in hitenja, kjer se vse razvija tko hitro, zato se ne povežemo s svojo notranjostjo in ne poznamo ali ne moremo izraziti tistih simptomov, ki nas opozarjajo, da nekaj ni v redu.

Ali vam lahko potlačena čustva škodijo?
Image by Freepik

Ti kazalniki so bistveni, da se izognemo nadaljnjim obolenjem ali vsaj zaustavimo poslabšanje simptomov.

Telo ima dvojno funkcijo po eni strani posluša vse, kar naš um pove, po drugi strani pa nam govori skozi bolečino, nelagodje, duševni nemir ali motnje. Pogosto pravimo, da je anksioznost vročica uma in duše, ki nas opozarja, da je okolje sovražno ali da telo podrejamo presežnim dejavnostim, čustvom ali situacijam, s katerimi se ne more spopasti.

Zato ti procesi nelagodja ali bolečine vpijejo na nas, naj se zavemo, kaj nam škodi, kaj predstavlja grožnjo ali nekaj, kar je pretirano za telo in um. Nekaj neugodja je lahko posledica slabih navad, kot so nezdravo prehranjevanje, pretirano sedeč življenjski slog, slabe razvade. Ko si bomo pošteno ogledali svoje življenje, ne da bi iskali popolnost, ki prinaša več tesnobe kot miru, bomo na pravi poti.