IZSTOPITE IZ TUNELA NOSTALGIČNE PRETEKLOSTI

Pasti nostalgije, ki lahko močno obremenijo
Pasti nostalgije, ki lahko močno obremenijo

Pasti nostalgije, ki lahko močno obremenijo

Predviden čas branja: 4 minutes

Nostalgija predstavlja prijeten in žal tudi žalosten občutek, ko se spominjamo nečesa lepega, doživetega v naši preteklosti. Ko podoživljamo te trenutke, so naši občutki preplavljeni s tiho notranjo srečo, ki se spremenijo v žalost, ker se naša želja po povrnitvi preteklih srečnih trenutkih ne more izpolniti.

Nostalgijo lahko občutimo ob tisočerih trenutkih, ki jih sproži naš spomin.

Tako je prisotna, ko nas nekaj spominja na dom, pokojne starše, partnerja, prvo ljubezen, gledališko predstavo ali nastop kjer smo blesteli. Asociacija vlaka nam na primer prebudi nostalgijo odhoda ljubljene osebe, božični piškoti so spomin družinskega božiča, božična pesem tihe sreče preteklega, srečno preživetega praznika, ljubezenska pesem nam pričara trenutek srečne zaljubljenosti, žalostna sproži bolečino zaradi izgube ljubljene osebe, žvgolenje ptic nas morda spomni na srečno otroštvo na vasi, romantični film nostalgijo po ljubezni, kamin na toplo domače ognjišče in še mnogo drugih asociacij, ki sprožajo v nas efekte nostalgije in s tem tudi bolečine.

V tem božično prazničnem obdobju nas večino običajno zajame prava čustvena nevihta prijetnih, vendar minulih spominov, znajdemo se v začaranem krogu nostalgije, ki pa nas lahko privede tudi do depresije.

Pasti nostalgije, ki lahko močno obremenijo

Prav je, da obudimo in za kratek čas podoživimo prijetne spomine, ni pa priporočljivo, da v tej nostalgiji obtičimo, ter pozabimo na vse okrog sebe tukaj, danes, zdaj. Na vseh TV kanalih se neumorno vrtijo božični, romantični, ljubezenski filmi, radio preplavlja božična glasbe, izložbe, ulice in domovi so praznično okrašeni, zajame nas vrtinec nakupovalnega toka, polni smo pričakovanj in ob vsem tem nasičeni z nostalgičnimi trenutki preteklosti, tako da včasih zaradi tega sploh ne opazimo svetlobe luč in dneva.

Hkrati pa se ob tej nostalgiji prikrade iz globin občutek krivde, da nismo znali zadržati preteklih prijetnih situacij, ki bi nam danes dajale srečo, toplino in ljubezen, čeprav smo takrat ravnali po svojih najboljših močeh kot smo zmogli. Lačni v tem divjem tempu ob neizbežni prisotnosti koronavirusa, ravno topline in ljubezni lahko hitro zapademo v pasti nostalgije, ki preraste v našo miselno odsotnost tega trenutka. Bolj ko se poglabljamo v nostalgično obdobje, bliže smo otožnosti, žalosti in depresiji.

Poskusite le za kratek čas uživati v čudovitih trenutkih preteklosti.

Oživite takratno srečo, se z vsem srcem zahvalite za dane preživete prijetne trenutke in se takoj premaknite v sedanjost, ter v tem današnjem trenutku poskusite narediti prijeten dan v kakršnikoli situaciji ste sedaj, ter si zraven prijetnih današnjih občutkov ustvarite nove, čudovite spomine, saj sleherni dan ustvarjate svojo preteklost in potujete proti prihodnosti.

Poskrbite, da bo naša sedanjost ustvarila trajno, harmonično, srečno prihodnost, da bo sestavljena iz niza neštetih iskric sreče, ki vam bodo izpolnjevale sleherni dan. Če boste danes in vsak naslednji dan aktivni, zadovoljni, si z hvaležnostjo ustvarjali prijetne, čarobne trenutke, ne boste imeli potrebe, da se hranite z pretiranimi nostalgičnimi trenutki preteklosti, ker vas bo preplavljala prijetna sedanjost.

Pasti nostalgije, ki lahko močno obremenijo

Tudi naporno delo, neljube situacije, boleče izkušnje in bolezen lahko spremenite v zadovoljstvo, da ste jih zmogli premagati in s tem postali stabilnejši, močnejši ali stopili v preobrazbo načina življenja in miselnosti.

V kolikor boste v tunelu nostalgične preteklosti, ne boste imeli prostora, niti časa za sedanjost, za morebitne srečne trenutke, vesele dogodke in morda ravno zato ne boste videli, da ste nekomu všeč, da sije sonce, da se vam je nekdo nasmehnil in tako lahko zamudite za vas ugodne, uspešne priložnosti za novo prijateljstvo, ljubezen ali posel. Ne žalujte za izgubljeno, dobro plačano službo, kjer ste se krasno počutili, temveč to sprejmite in bodite odprti za nove priložnosti, ki bodo morda še boljše od preteklih.

Naj se vaša nostalgija ustvarja tukaj, zdaj, v sedanjosti in nenehno, saj boste tako imeli toliko budnosti in dogajanja, da ne boste potrebovali nostalgičnih trenutkov preteklosti, predvsem žalostnih in ne boste dovoljevali, da zapadete v obsesivno stanje preteklosti. Izkoristite z navdušenjem vsak trenutni in prihajajoči trenutek. Bodite v svetlobi sedanjosti, ki vam prinaša zadovoljstvo in notranjo radost, ter pozabite in izbrišite sence spominov iz preteklosti.

Pripravila T.C.