IZOGNITE SE ZAVISTI, STANJU NENEHNEGA NEZADOVOLJSTVA IN PRITOŽEVANJA

Zavist je tista, ki ne prinaša le nezadovoljstvo
Zavist je tista, ki ne prinaša le nezadovoljstvo

Zavist je tista, ki ne prinaša le nezadovoljstvo

Predviden čas branja: 4 minutes

Zavist je čustvo, ki ne pomeni le hrepenenja po tem, kar ima nekdo drug, ne pomeni, da si želite doživeti to, kar doživlja nekdo drug. Zavist je veliko več, je stanje nenehnega nezadovoljstva in pritoževanja. Nastane iz občutka ali prepričanja, da nikoli ne boste imeli tistega, kar ima nekdo drug. To so čustva, ki nas počasi uničujejo, saj se ne zavedamo notranjega trpljenja, ki nas zlagoma razžira. Jeza, bolečina, bes in žalost so občutki, ki nas obhajajo, kadar pomislimo, da nismo dosegli tega, kar so drugi. Zavist lahko izvira iz misli, da nečesa nimamo, bi pa to za srečo potrebovali, ter iz nizke in prizadete samopodobe, zaradi katere se nam zdi, da bi bili srečni, če bi dosegli to, kar je uspelo nekomu drugemu.

Zavidati pomeni, da si želimo to kar ima nekdo drug.

Odličnost in uspešnost vedno vzbujata zavist. Nihče ne zavida nesrečniku. Zavidamo dosežke, priznanja, nepremičnine, denar, družino, partnerja, prijatelje…Zavist je globok bes, ki ga povzročajo dosežki drugih. Zavist je želja po maščevanju, vaša odličnost zavistnežu zamegli um. Zavist namreč zmanjša vidljivost in deluje kot megla; ne omogoča, da bi videli onkraj tistega, kar je nekomu pred nosom. Tako na koncu postane sam sebi sovražnik, namesto da bi si bil prijatelj.

Zavist je tista, ki ne prinaša le nezadovoljstvo

Zavist je želja po uničenju, je sovraštvo.

Koliko umorov, prevar, goljufij, zlorab se zgodi zaradi zavisti, zaradi želje, da bi imeli, kar poseduje nekdo drug. Zavist preusmeri energijo v napačno smer, osredotoča se na drugega, namesto da bi najboljše priložnosti iskali v sebi. Tako vseobsegajoča je in tako zaslepi, da ne vidite, kaj je pred vami ali kaj pripada samo vam. Ko boste verjeli v lastne sposobnosti in spretnosti, ko boste ugotovili, da vas nič ne more odvrniti od zadanega cilja, takrat vam nihče več ne bo vzbujal zavist. Kdor vas omalovažuje, bo vedno poskušal najti zaveznike, obrekoval vas no pri drugih, da jih zastrupi, kajti zavistnež ne želi, da bi vam uspelo.

Naučite se poslušati, kaj govorijo ljudje. Tako tisti, ki vas zastrupljajo kot tisti, ki vas omalovažujejo skušajo na vsak način preprečiti da bi dosegli svoje sanje, on želijo sabotirati vsak vaš projekt. Njihov moto je; če meni ne uspe, zakaj bi komu drugemu?

KATEREGA SPOLA JE ZAVIST?

Zavist je tista, ki ne prinaša le nezadovoljstvo

 Nekateri morda menijo, da je zavist značilna za ženske, saj dolge ure klepetajo po telefonu in se pogovarjajo o tem, kaj si je neka oseba oblekla, s kom hodi, kako ji je uspelo to in ono. Toda prepričanje, da je zavist izključno stvar žensk, je napačno. Morda so ženske bolj odprte ali pa si upajo bolj svobodno izražati mnenje o drugih ženskah. Zavist čeravno je ženskega spola v resnici prizadene vse. Veliko moških je zavistnih, vendar tega ne kažejo navzven. Marsikateri moški v zavetju doma svoji soprogi zadovoljno razlaga o tem, da je neki sodelavec napredoval, ali pa o tem, da si je sosed kupil športnega terenca.

Zaradi zavisti ne prenesemo uspeha drugih. Trpimo, ker imamo manj denarja ali manj sreče kot drugi. Želimo si imeti vedno več, več kot drugi, četudi za ceno bolečine in nesreče. Kdor živi in razmišlja na ta način, bo vedno samo žrtev, tratil bo svoj čas, namesti da bi živel dobro in pustil, d drugi živijo tako, kot se njim zdi najbolje. Mnogi zdravo zavist opisujejo kot tisto čustvo, s katerim prepoznajo, da ima nekdo drug nekaj, kar si sami želijo in česar še nimajo, vendar bodo storili vse, da jim uspe.