ČUSTVENA MANIPULACIJA RUŠI OSEBNO INTEGRITETO

Čustvena manipulacija in osebna integriteta
Čustvena manipulacija in osebna integriteta

Čustvena manipulacija in osebna integriteta

Predviden čas branja: 4 minute

Čustveno manipuliranje sicer ne ogroža življenja, a jemlje nekaj najdragocenejšega našo osebno integriteto. To je tisto mesto v nas, kjer so shranjene naše vrednote in naš normalni vodnik, ki pojasnjuje, kaj je prav in kaj narobe. Čeprav integriteto radi enačimo s poštenostjo, je dejansko veliko več. Doživljamo jo kot trdno spoznanje: To sem jaz. V to sem prepričan. To je tisto, kar želim, in tukaj bom potegnil mejo. Večina ljudi  brez težav sledi notranjemu vodniku, ki jim pove, kaj naj storijo in česa ne. Veliko teže pa je vtkati ta prepričanja v vsakdanje življenje in jih braniti pod pritiskom čustvenih manipulatorjev. Mnogokrat se vdamo in spravimo v nevarnost svojo osebnostno integriteto ter pri tem pozabljamo, kako je biti neokrnjen.

Kako čutimo osebnostno integriteto?

Zavzemamo se za svoje prepričanje. Ne dovolimo, da bi naše življenje vodil strah. Ljudem, ki so nas užalili, se postavimo po robu. Sami si določamo kdo smo, namesto da bi nas označevali drugi. Držimo sebi dane obljube. Varujemo svoje telesno in duševno zdravje. Ne izdajamo soljudi. Govorimo resnico. Naš cilj so te močne osvobajajoče trditve. Ko zares odsevajo naš način bivanja v svetu, na dajo težišče, zanesljiv občutek za ravnovesje, da ne prepustimo stresom in pritiskom, katerim smo nenehno izpostavljeni. Kadar popuščamo čustvenemu manipulatorju, vsakič izgubimo delček svoje celovitosti. Ko izdamo svoje bistvo, izgubimo enega najpomembnejših vodnikov v svojem življenju. Prepustimo se tavanju na slepo srečo.

Čustvena manipulacija in osebna integriteta

Čustveno manipuliranje pusti v nas tleti veliko neizraženih čustev.

Večina žrtev izsiljevanja požira negativna čustva, ki se potem pojavijo v mučnih oblikah,  kot so potrtost, tesnoba in bojazen, motnje v prehranjevanju, glavoboli, celoten spekter telesnih in čustvenih manifestacij, ki jo nadomeščajo neposredno izražanje čustev. Če ne skrbimo za svoje telo, nas opozarja z bolečino, dokler ne postanemo pozorni. Obstaja veliko dokazov, da so razum, čustva in telo med seboj tesno povezani.

Čustvene obremenitve lahko opazno zvišajo mašo dojemljivost za glavobole, prebavne težave, mišične krče, obolenja dihal in veliko drugih bolezni. Stres in napetost, ki spremljata čustveno izsiljevanje se utegneta prikazati v telesnih znamenjih bolezni, kadar so druge možnosti izražanja ovirane ali ustavljene.

Čustveno manipuliranje prežene občutek varnosti iz vsakega medsebojnega odnosa.

Z varnostjo mislimo na naklonjenost in zaupanje, sestavini, ki nam dovoljujeta, da se nekomu odpremo brez strahu, da ne bi z razumevanjem sprejel naših najglobljih misli  in čustev. Brez teh sestavin ostane odnos površinski, manjka mu čustvena iskrenost, zaradi katere si sploh upamo biti pred sočlovekom tisto, kar smo. Z znižanjem nivoja varnosti v odnosu postanemo bolj oprezni in se pred manipulatorjem čedalje bolj prikrivamo.

Čustvena manipulacija in osebna integriteta

Ne verjamemo mu več, da ga skrbi, kako se počutimo, kaj je za nas najboljše, ali da nam govori resnico.

Spoznali smo, da so, kadar želijo doseči svoje, lahko brezčutni, v najslabšem primeru pa kruti. Eden velikih paradoksov čustvenega izsiljevanja je; čim več našega časa, pozornosti ali čustev izsiljevalec zahteva, tem manj smo mu jih pripravljeni dati. Pogosto se zadržujemo celo pri izražanju običajne naklonjenosti, ker se bojimo, da jo bo napačno razumel kot znak našega popuščanja.

Ker ne želimo podpirati manipulatorjevih upov in fantazij, postanemo s čustvi skopi. Zdaj je čas, da pridobljeno razumevanje spremenite v dejanja, zato, da se boste lahko začeli učinkovito spoprijemati s čustvenim manipuliranjem in ljudmi, ki vas izsiljujejo. Presenečeni boste, kako hitro si lahko povrnete osebnostno integriteto in bistveno izboljšate odnose z izsiljevalci ali manipulatorji. 

Preberite tudi ASTRO ZNAMENJA, KI SO OBDANA S ČUSTVENIMI ZIDOVI in MANIPULACIJA: KATERA ZNAMENJA SO Z NJO POVEZANA?