ZAKAJ SO LJUDJE Z AMBICIOZNIMI CILJI BOLJ ZADOVOLJNI?

Zakaj so ljudje z ambicioznimi cilji srečnejši in bolj zadovoljni?
Zakaj so ljudje z ambicioznimi cilji srečnejši in bolj zadovoljni?

Zakaj so ljudje z ambicioznimi cilji srečnejši in bolj zadovoljni?

Predviden čas branja: 4 minutes

Pogosto verjamemo, da bi bili srečnejši, če bi bili bolj hvaležni. To bi lahko pomenilo, da se ne usmerjate k nemogočemu in sprejemate, kar že imate v življenju. Ko govorimo o ambicijah, nastopi drugačna situacija, saj so številne raziskave dokazale, da so ambiciozni ljudje veliko bolj zadovoljni in srečni. Zdi se, da ko si zastavite ambiciozne cilje v primerjavi s konservativnimi, na koncu začutite, da ste v nasprotju s tem dosegli več.

Pogosto, ko si zastavimo cilj, pričakujemo določen rezultat.

Če si postavimo konservativni cilj, dobimo konservativne rezultate. Nasprotno je, če si zastavite ambiciozen cilj, na koncu kratkoročno ali dolgoročno dobite osupljive rezultate. Ljudje si pogosto postavljajo cilje z dvema glavnima razlogoma: pričakovanje in vrednost. Pričakovani del cilja je, kako verjetno bo oseba uspešno dosegla svoj cilj. Vrednostni del se nanaša na to, kako dobro se bo počutila, ko bo dosegla svoj cilj. Ko si postavite cilj, bodite pozorni tudi na to, da opustite omejujoča prepričanja. Cilji so postavljeni tako, da dosežete nekaj večjega od tega, kar trenutno počnete. Zakaj si torej postavite konservativni cilj, ki vam bo prinesel le konservativne rezultate?

Zakaj so ljudje z ambicioznimi cilji srečnejši in bolj zadovoljni?

Zapleteno pri ciljih je vedeti, ali je cilj osebna rast ali ne.

Poleg ambicioznih ciljev so za srečo odlični tudi cilji, polni lastne vrednosti. Ko si ustvarite dolgoročne cilje, stopite iz cone udobja in ugotovili boste, da se je vaša oseba rast močno povečala. Notranji cilji so še posebej pomembni pri postavljanju ambicioznih ciljev. Notranji cilj je tisti, ki se nanaša na osebno rast, nekaj, kar je dobro za dušo. Po drugi strani pa je zunanji cilj tisti, ki se nanaša na  kar koli, kar je povezano z denarjem ali socialnim statusom. Notranji cilji vas lahko motivirajo in preprečijo odlašanje. Če se vam zdi, da se držite te navade, vam lahko pomaga fraza: »Nič več odlašanja«.

Razmerje med cilji in srečo

Ugotovitve v zvezi z ambicioznimi cilji lahko dejansko razložimo s psihološko teorijo, teorijo, ki pravi, da ljudje potrebujejo tri stvari, da bi bili dolgoročno srečni. Izkazalo se je, da zunanji cilji ne izpolnjujejo teh treh meril, medtem ko notranji cilji hranijo te psihološke potrebe, da bi bili srečni.

  • Avtonomija: občutek nadzora nad njihovim vedenjem in cilji
  • Kompetenca: Obvladovanje nalog in spretnosti
  • Sorodnost: Občutek pripadnosti in povezanosti z drugimi

Ko se odločite za cilj, bodite pozorni na to, ali si postavljate konservativne ali ambiciozne cilje. Če želite velike rezultate, si postavite ambiciozen cilj. Če se želite počutiti srečnejše, ko dosežete svoj cilj, si postavite cilj, ki je notranji cilj, ki izpolnjuje našo avtonomijo, kompetentnost in povezanost.

Zakaj so ljudje z ambicioznimi cilji srečnejši in bolj zadovoljni?

Znanost o določanju ciljev in njen vpliv na možgane

Kaj se zgodi v naših glavah, ko začnemo postavljati cilje? Učinkovit postopek določanja ciljev ni tako preprost, kot da se odločite za stvari, ki bi jih radi dosegli, in si prizadevate za to. Glede na raziskave psihologov, nevrologov in drugih znanstvenikov nas postavljanje ciljev spodbuja, da v cilj vlagamo, kot da smo ga že dosegli. To pomeni, da z določitvijo nečesa kot cilja, pa naj bo majhen ali velik, pa naj bo v prihodnosti ali blizu ali daleč, del naših možganov verjame, da je želeni rezultat bistveni del tega, kdo smo.  Človeška moč vizualizacije je eden najbolj fascinantnih rezultatov evolucije. Ločimo lahko informacije, ki jih prejmemo od naših čutov, in informacije, ki jih možgani sami ustvarjajo. Ko ti dve stvari ne sovpadata, doživimo presenečenje.

V idealnem primeru se ta napetost reši tako, da se usmerimo k dosežkom in se po najboljših močeh izognemo neprijetnim presenečenjem, ki jih povzroči vizualizacija končnega cilja, ki ga na koncu ne dosežemo. Da bi si zastavili in dosegli cilje, moramo razumeti, kako v tem procesu delujejo naši možgani za nas in proti nam.

Preberite tudi ZAPIS CILJEV, KI NI ENOSTAVEN, JE KLJUČ OSEBNE RASTI in POKLICNO PODROČJE, USPEH IN MOREBITNE OVIRE