Osebna rast: zapis ciljev je zelo pomemben korak, ki ga večina izpusti

Osebna rast bi morala biti način življenja. Ko se zavezujemo, da se bomo vse življenje učili in bili boljši, da ne bomo stagnirali ali se ujeli v svoja omejujoča prepričanja, smo sicer naredili manjši korak, ki pa še ne pomeni osebne rasti.

Brez jasno začrtanih, zabeleženih ciljev na področju osebne rasti ne moremo ustvariti učinkovitega načrta. Verjetno se bomo v svojih prizadevanjih, če nam ne uspe počutili neizpolnjene.

Ne glede na to, kaj vključuje vaša vizija osebne rasti, obstaja več načinov, kako doseči svoje cilje.

Osebna rast: zapis ciljev je zelo pomemben korak, ki ga večina izpusti

Osebna rast in uspeh pomenita za vsakogar nekaj drugačnega, vendar obstaja nekaj osnovnih navad, ki jih lahko prilagodite svojemu življenju in tako zagotovite, da boste še naprej rasli. Z ustvarjanjem osebnega načrta rasti se lahko pripravite, da se boste spoprijeli s številnimi ovirami na poti svojih ciljev. Vendar vas na koncu poti čaka nagrada, stabilnost s katero boste lažje pluli skozi življenje.

Prvi korak pri oblikovanju osebnega načrta rasti je soočanje s tem, kaj si v resnici želite, oziroma po čem hrepenite. Pojasniti si morate, kam si želite, da bi bila osebna rast in razvoj usmerjena. Ko imate jasen vpogled, razmislite o svojih razlogih za zastavljenim ciljem.

Na prvi pogled morda mislite, da je to samo zato, ker se želite počutiti bolje v sebi in poskušate najti načine, kako se pomakniti naprej. Vse to so sicer pomembni dejavniki, a da bi svojo rast resnično dvignili na naslednjo raven, se morate bolj poglobiti vase.

Naslednji korak je, da se obrnete vase in si skušate ogledati, kaj vam v življenju uspeva.

Mnogi ljudje vidijo izzive kot ovire, ki jih preprečujejo pri doseganju ciljev osebne rasti, kadar so dejansko priložnosti. Oglejte si, kaj na svoji poti dojemate kot ovire in si oglejte, kako jih lahko odstranite, spremenite in uporabite, da se približate svojim ciljem.

Povežite se, spremljajte druge, ki so na želenih področjih že uspešni. Ne kopirajte jih, vendar naj bodo vaš vzorec, da se boste lažje pomaknili naprej. Ne bojte se priznati, če osebnega načrta rasti ne znate prehoditi sami.

Osebna rast: zapis ciljev je zelo pomemben korak, ki ga večina izpusti

Prepričajte se, da ste uglašeni s svojim načrtom za osebno rast.

Črtajte notranje konflikte, ki vodijo do sabotiranja sebe. Najprej morate razrešiti notranje konflikte in se podati v usklajevanje. Upoštevanje zakona privlačnosti lahko pripomore k doseganju usklajenosti. Ko se boste razrešili osebna nesoglasja, boste lažje zaznali ukrepe, ki vodijo do uspeha.

Spremljanje načrta osebne rasti v glavi je težko in naporno, ter takšno, da se mu hitro lahko izmaknemo. Ko načrt zapišete, imate vizualni dokaz svojega prvotnega načrta in ga lahko vedno znova preberete. Zapis načrta za dosego osebne rasti in sledenje napredku vam pomaga povečati osredotočenost in omejiti razne motnje.

Čeprav se bo pot do sprememb morda začela težavno, si zapomnite, ko boste začeli intenzivno delati na sebi, ter si zapisovati spremembe in želje, si boste želeli spremeniti še preostale moteče faktorje.

Bodite odgovorni za zase in vztrajajte pri načrtu osebne rasti, tudi če vam vmes spodleti. Vsak izmed nas ima moč spremeniti svoje življenje na bolje. Ne glede na to, ali si prizadevate za nadaljnjo izpolnitev v svojem osebnem ali poklicnem življenju, je prvi korak odločitev, da ste boste pripravljeni zavezati svojemu osebnemu načrtu rasti.

Preberite tudi OSEBNOSTNI TIP: LASTNOSTI IN VEDENJSKI VZORCI