DEPRESIJA V INTIMNEM ODNOSU

Kaj storiti, ko se v intimnem odnosu pojavi depresija?
Unsplash.com

Kaj storiti, ko se v intimnem odnosu pojavi depresija?

Predviden čas branja 4 minute

Depresija lahko veliko stane tudi vaša prijateljstva in intimne zveze. Vendar ni vse izgubljeno. Če ste depresivni ali ne, vedno lahko naredite veliko za izboljšanje kakovosti vaših odnosov. Zveze v katerih pride do zlorab, lahko včasih povzročijo depresijo. Če mislite, da je partner do vas čustveno ali fizično nasilen, boste morda morali zvezo končati. Vendar so takšne odločitve še posebno težke, ko ste depresivni. Depresija je grozna. Pestijo vas žalost, utrujenost, pesimizem in občutki ničvrednosti. Vse te občutke že same po sebi težko predelamo. Še en krut trik, ki ga depresija izvaja na svojih žrtvah, pa je, da poveča verjetnost zavrnitve.

Zavrnitev pa boli in lahko poglobi vašo depresijo.

Ko ljudje padejo v depresijo, se družina in prijatelji sprva odzovejo tako, da nudijo sočutje in podporo. Ko mine nekaj časa, pa kljub temu da želijo pomagati, družina in prijatelji le stežka nadaljujejo z dejanjem podpore. Zato je več razlogov; Preživljanje veliko časa z nekom, ki je v depresiji, je lahko težko. Depresivni ljudje nimajo energije, da bi se pozitivno odzivali na druge, zato se ponavadi izogibajo interakcijam. Družina in prijatelji, ki se zato tudi sami počutijo zavrnjene, pa sčasoma zmanjšajo podporo in kažejo manj skrbi in interesa.

Če k temu dodamo še povečano verjetnost za zavrnitev, ni nič čudnega, da se ljudje zaradi depresije z odzivi drugih spopadajo na tri škodljive načine.

Kaj storiti, ko se v intimnem odnosu pojavi depresija?

Prvič, povečujejo negativne namene drugih. Drugič, iščejo negativne povratne informacije, tudi če jih ni. In tretjič, na legitimne kritike se običajno odzovejo z jezo in obrambno držo. Vse to vodi v še več težav z bližnjimi. Depresija spodbuja odmik, izogibanje in osamitev. Depresivni um vam govori, da pričakujte negativne odzive in vas vodi k temu, da jih celo izvabljate iz drugih.

Zato lahko trpi veliko vaših odnosov. Premagovanje teh mračnih sporočil iz vaše glave zahteva veliko truda, vlaganje truda pa je med depresijo zelo težko. Vendar šum v vaši glavi lahko ignorirate in se korak za korakom začnete zbliževati s svojimi najbližjimi. Če ste depresivni že dlje časa, ste v svojem odnosu verjetno že razvili nekatere slabe navade. Tudi če ne iščete negativnih odzivov, se vam verjetno ne ljubi iskati pozitivnih.

Kaj storiti, ko se v intimnem odnosu pojavi depresija?

Vaš depresivni um pa vam morda še dopoveduje, da boste od drugih prejeli samo zavračanje, če naredite kaj pozitivnega.

Ponavljanje vedno istih starih vzorcev vedenja ne bo izboljšalo vaše zveze. Narediti morate nekaj drugačnega. Prejemati odobravanje, hvaležnost, zahvalo in komplimente je prijetno. Za cilj si postavite, da boste partnerju vsak dan poklonili kakšno lepo besedo. Komplimenti so lahko zelo koristni, ampak dejanja govorijo glasneje od besed.

Spet, zavedamo se, da zaradi depresije morda veliko težje delate lepe stvari. Za cilj si postavite narediti eno pozitivno stvar dva do trikrat na teden.

Načrtu pravimo Bodimo prijazni, Ne pričakujte, da boste takoj videli sadove in ne beležite si rezultata. Čez neko obdobje bo ta vaja zelo verjetno izboljšala ton vašega odnosa. Svojo zvezo lahko izboljšate z načrtovanjem prijetnega skupnega časa. Ni nujno, da te dejavnosti vključujejo razkošne počitnice. Preprosti užitki lahko delajo čudeže. Ključno je, da se skupaj s partnerjem usedete, naredite načrt in poskrbite za to, da se izvede. Bodite ustvarjalni, naj bo dejavnost nekaj, v čemer uživata oba.