STE SPOSOBNI RAZMIŠLJATI S SVOJO GLAVO?

Razmišljati s svojo glavo je v današnjem času ključnega pomena
Razmišljati s svojo glavo je v današnjem času ključnega pomena

Razmišljati s svojo glavo je v današnjem času ključnega pomena

Estimated reading time: 4 minute

Bodite nezaupljivi do ustaljenega. Razmišljajte s svojo glavo. Prebudite se iz omame nepreverjenih navad. Razširjene zaznave, vrednote in postopki so le redko najmodrejši. Mnoga prodorna prepričanja bi padla na preizkusu razumnosti. Ustaljeno razmišljanje s svojimi sredstvi in zaključki je v bistvu neustvarjalno in nezanimivo. Njegova vloga je ohranjati nespremenjenost posameznikov, ki so pretirano naravnane k samoobrambi. Hkrati pa nove zamisli nimajo visoke vrednosti samo zato, ker so nove.

Sprejemajte tiste, ki podpirajo človečnost, pravičnost, ugodno rast, prijaznost, možnosti in dobrobit za človeško skupnost. Pretehtajte, česar se domislite, objektivno premislite, kar pravijo drugi, in si nato izoblikujte lastna prepričanja. Prepričanja, ki jih uči družba, so pogosto nezanesljiva. Mnoga nam je vcepilo naključno in neodgovorno ter omejeno poučevanje. Številna so tako globoko zakoreninjena, da se skrivajo za našimi nadzori.

Razmišljati s svojo glavo je v današnjem času ključnega pomena

Potrudite se in bodite čuječi. Naj vam ohranjanje višjih meril preide v navado. Mnogi z vso iskrenostjo izjavljajo, da so izjemno pošteni, obenem pa živijo nepremišljeno ali nezmerno. Napredujejo prisiljeno in svoja sicer dobronamerna prizadevanja izpodkopavajo z ne oblikovanjem doslednih osebnih moralnih pravil. Ne poslušajte, kar ljudje pravijo. Glejte, kaj počnejo, in ovrednotite spremljajoče posledice.

Enako kot moramo čistiti, urejati in vzdrževati svoje domove, moramo ravnati s svojim duhom. V nasprotnem primeru ne tvegamo le neučinkovitosti, ampak tudi potvarjamo svojo dušo. Neorganizirana zmedena duša je nevarna, ker je dovzetna za vpliv bolje organiziranih, toda nezdravih vplivov. Ne zaupajte ničemur in nikomur razen sebi.

To so višja merila, kot jih spoštuje množica. Večina ljudi hoče biti dobra in tudi kaj storijo, da bi bilo dobri, a ko nastopi moralni izziv, omagajo. Kadar vaše misli, besede in dejanja ustvarjajo brezšivno tkanino, prepustite svoje prizadevane naravnemu toku in tako odstranite skrb in strah. Tako je lažje iskati dobro, kakor ravnati se po naključni modi ali v skladu s trenutnimi občutki. Kadar se osvobodite zavajajočih plitkih ali varljivih užitkov in se namesto tega posvetite pravim dolžnostim, se lahko sprostite.

Razmišljati s svojo glavo je v današnjem času ključnega pomena

Lahko čisto preprosto preidete k drugi stvari. Res je preprosto če si rečete, da boste kaj storili, storite. Če kaj začnete, tudi dokončajte. Ko pretehtate in se odločite, da je neko delovanje modro, nikoli ne odstopite od svoje presoje. Trdno stojte za svojo odločitvijo. Vedno se najdejo ljudje, ki ne razumejo vaših namer in vas celo obsojajo.

Toda če po svoji najboljši presoji ravnate prav, se vam ni treba ničesar bati. Bodite odločni in opustite strahopetno zadržanost. Najvišjo vlogo dodelite razumu. Navadite se preudarnosti. Vadite veščino preizkušanja, ali so določene stvari za vas resnično dobre ali ne. Okrepite zmago svojega značaja in postali boste še močnejši in samozavestni.

Preberite tudi VAS SKRBI, KAJ SI DRUGI MISLIJO O VAS? in BOLJ SE BOSTE SPREJEMALI, VEČJE BO VAŠE SAMOSPOŠTOVANJE