BOLJ SE BOSTE SPREJEMALI, VEČJE BO VAŠE SAMOSPOŠTOVANJE

Bolj se boste razumeli in se sprejemali, večje bo samospoštovanje
Bolj se boste razumeli in se sprejemali, večje bo samospoštovanje

Bolj se boste razumeli in se sprejemali, večje bo samospoštovanje

Predviden čas branja: 4 minute

Bolje se boste razumeli in se sprejemali, večje bo vaše samospoštovanje. Z večjim samospoštovanjem smo doslednejši in drugi nam namenjajo več spoštovanja. Vse do zdaj ste se poskušali prilagajati drugim, s tem pa ste se izčrpavali in bili nazadnje razočarani. Toda zdaj imate ključe, da razumete zakaj je prišlo do nesporazumov. Normalno misleči ljudje so nedvomno drugačni in takšni bodo tudi ostali. Postopoma se boste lahko približali njihovemu svetu, če jih vam bo uspelo prebrati in če boste malo popustili pri svojem idealizmu. Sicer pa zdaj veste vsaj, od kod ti trenutki zadrege in nelagodja.

Raje sem sam kot v slabi družbi, pravi pregovor.

Nekateri to jemljejo dobesedno. Druge ljudi, celo svoje bližnje, dojemajo kot vsiljivce. Ne morejo jih razumeti in stik z njimi jih izčrpava. Vendar pa nekateri ljudje z umsko presežnostjo ne prenašajo tako dobro osamljenosti in so raje v slabi družbi, kot da bi bili sami.  Tedaj dopustijo, da jih drugi zatirajo in njihovi odnosi se spremenijo v nočno moro. Vendar pa se resnična samota razlikuje od občutka samote. Kdor živi kot drugačen in nerazumljen, zapre vrata pred družabnimi stiki. V tem primeru je zelo osamljen, celo med drugimi ljudmi. V skrajnem primeru imajo ljudje z umsko presežnostjo raje, da jih še naprej maltretira sprevrženec, kot da maltretirajo sami sebe.

Bolj se boste razumeli in se sprejemali, večje bo samospoštovanje

Njihov očitni mazohizem je zgolj pomanjkanje boljšega in je slaba rešitev za prave težave.

Kajti življenje z manipulatorjem, ki je okrog vas ustvaril praznino in vas izničuje že z  lastno prisotnostjo, vas vodi v največjo osamljenost, kar jih je. Da bi lahko izbirali svoje spremljevalce, moramo biti najprej sposobni živeti sami. Navaditi se morate na občutek osamljenosti in iz njega narediti svojega zaveznika. Neželena osamljenost je strašljiva.

Želena osamljenost pa nas, če je ni preveč, napaja z energijo. Poleg tega se spolnite; poročili ste se s seboj. V svoji prijetni družbi ne boste nikoli osamljeni. Nekateri ljudje z umsko presežnostjo trpijo za občutkom zapuščenosti, kar pomeni, da se bojijo, da bi jih vsi zapustili. Tako zelo se bojijo tega, da v odnosih z drugimi tkejo vse premočne vezi.

Odnosi jim ne dopuščajo nobene možnosti, da naredijo korak nazaj, ali da se odmaknejo.

Bolj se boste razumeli in se sprejemali, večje bo samospoštovanje

Takšni ljudje dobesedno dušijo svojega partnerja in prijatelje. Zdi se, kot da je njihova potreba po priznanju in potrjevanju neomejena. Od drugega zahtevajo absolutno ekskluzivnost, vi pa zdaj veste, kaj pomeni beseda absolutno za človeka z umsko presežnostjo. Če se prepoznate v tem profilu, se nikar ne vznemirjajte. Ko boste obnovili svojo integriteto in si povrnili samospoštovanje, boste samodejno tudi bolj odločni in avtonomni. Občutek zapuščenosti bi moral izginiti.

Da bi se izognili osamljenosti, moramo imeti zelo raznoliko socialno mrežo. Ločujte med najboljšimi prijatelji, sodelavci in znanci ter ohranjajte stike z vsemi, vendar pa se morate pri tem jasno zavedati, kaj vam kdo lahko prinese. Čeprav si želite intenzivnosti, sprejmite tudi površinske odnose in ne poskušajte ves čas v vse odnose vnašati čustev in intimnosti. Ohranite svoje odnose globoke v krogu ljudi, ki so vam najbliže. Soočite se s svojim strahom pred zavračanjem, namesto da bi bežali pred njimi. Pristopite k ljudem. Humor in samoironija vam lahko zelo pomaga.