SPANJE JE KLJUČNEGA POMENA ZA KAKOVOSTNO ŽIVLJENJE

Dobro spanje je temelj dobrega zdravja, zato poskrbite za kvaliteten spanec ter ustrezno higieno
Dobro spanje je temelj dobrega zdravja, zato poskrbite za kvaliteten spanec ter ustrezno higieno

Dobro spanje je temelj dobrega zdravja, zato poskrbite za kvaliteten spanec ter ustrezno higieno

Predviden čas branja 7 minut

Spanje je nekakšen izraz, ki ga po intuiciji radi definiramo kot razumnost telesa. Ta razumnost našemu telesu dovoljuje, da se zna ravnati, kadar jo poslušamo in se po njej ravnamo. Telesu služi za varovanje ravnotežja in za uresničitev njegovih potencialov, kadar ga v tem ne ovirajo slabe navade ali bolezen. Spanje s svojimi obredi, z vsebinami, značilnostmi in pravili predstavlja vidne poteze te razumnosti, medtem ko se ta prav tako dobro predstavlja v gibanju. Na splošno rečemo, da je gibanje življenje, celo življenjska sila. Mnogo manj splošna pa je misel, da je spanje življenje in življenjska sila, bolj pogosto je celo nasprotno gibanju.

Gibanje in spanje sta kot kakovost značilno nasprotna, nezdružljiva ali celo kontradiktorna.

V resnici gre pri spanju in gibanju za vidik ene in iste končnosti; ohranjanje in razvoj ravnotežij in potencialov telesa. Ti oblikujejo in izpolnjujejo razumnost telesa. V bistvu so to biološki izrazi, potrebni drug drugemu, odvisni med seboj kot sredstva, s katerimi in v katerih telo oblikuje svoje bioritme in svoje vedenje. Spanje v bistvu nastopi tam, kjer se konča gibanje ali bolje tam, kjer se izčrpa gibanje, ki mu v resnici prinaša energijo, da ponovno vzpostavi potrebo in predela stres in gibanje nastopi tam, kjer se konča, ali bolje, kjer se izčrpa spanje, ki mu je obnovilo potrebne energetske substrate.

Pravzaprav se zna telo gibati s čim manjšim izčrpanjem, brez reintegracije in se obnoviti od dela s spanjem.

Dobro spanje je temelj dobrega zdravja, zato poskrbite za kvaliteten spanec ter ustrezno higieno

Na drugi strani spanje ve, da mora odgovoriti s prvim posegom na priložnost in na stvari, ki jih oskrbi gibanje na različnih področjih. Človek, ki se giblje, je zadovoljen. Ne poznamo procesa, reakcije, funkcije, vse od življenja celic do aktivnosti velikih organov in sistemov, ki ne bi izhajali iz gibanja. Ko govorimo o metabolizmu, se to nanaša na nepretrgano gibanje, izmenjavo snovi, in nenehno aktivnost celic in funkcij. Tudi psihični mehanizmi temeljijo na nenehnem kroženju sporočil in dražljajev, ki prihajajo in odhajajo.

V resnici gibanje človeku daje možnost obstoja, brez gibanja bo organizem omejil lastne možnosti bo ovenel in na koncu prenehal živeti. Zaznavanje obstoja: objektivno zaznavanje notranjega gibanja v organizmu utripanje srca, cirkulacija, apetit, in zaznavanje v odnosu do zunanjega okolja in odnosne aktivnosti kažejo na življenje, ki preveva telo. Zmožnost izraziti in uveljaviti zaznavanje obstoja; ta ne bi imela funkcije ali pomena, če ne bi bila operativna v različnih oblikah in raznih ravneh.

Vendar govoriti in razpravljati o gibanju ni le miselni vidik, ampak določa dejansko sestavino bivanja, to je, obstaja ne le kot telo ali kot duh, ampak kot enotnost telesa in duha, kot izraz enotnosti.

Dobro spanje je temelj dobrega zdravja, zato poskrbite za kvaliteten spanec ter ustrezno higieno

Gibanje razumemo kot pazljivo dejanje za ohranitev globalnih organskih ali psihofizičnih funkcij; na splošno lahko rečemo, da je najboljše takšno gibaje, pri katerem se zasopemo. Izraža se s povečanim občutkom žeje, z zmernim potenjem in ohlajanjem zaradi razširitve kožnih žil, z zvišanjem frekvence dihanja in srčnega utripa. Vse to kaže na prve znake utrujenosti in opozarja, da je človekov organizem v fazi, v kateri je sodeloval pozitivno s funkcionalnimi reakcijami, od katerih lahko mirno odstopi in si opomore. V praksi gibanje dobrodejno vpliva na aktivacijo psihofizičnih procesov, zato ni treba vztrajati v naporu, ko gre za ohranitev in spodbujanje organskega ravnotežja. 

HIGIENA SPANJA

Eno od najpomembnejših pravil za dobro spanje je, da gremo v posteljo takrat, kadar čutimo pravo utrujenost in imamo občutek, da bi lahko zaspali. Prav tako pomembno je, da tudi vstanemo čim prej, ko se zbudimo. Mnogi ljudje imajo napačne predstave o tem, kaj je zdravo, kadar sodijo o količini, urah, globini spanja. Priprave na nočno spanje bi morale ustrezati namenu odmora, ki naj prinese počitek in novih moči. Med temi so čas in količina hrane, zaužite za večerjo.

Obilni in težki obedi pozno zvečer napovedujejo slabo spanje, prav tako kot kofein, nikotin , alkohol in druge razvade.

Dobro spanje je temelj dobrega zdravja, zato poskrbite za kvaliteten spanec ter ustrezno higieno

Potek celotnega dneva pa nakazuje količino nočnega spanja. Da bi lahko zvečer zaspali, sta enako potrebni fizična in duševna utrujenost. Od vsakega posameznika pa je odvisno, kako to doseže. Nekateri se ukvarjajo s športom, drugi hodijo na sprehode ali pa razvijejo kako fizično aktivnost doma. Zdravniki specialisti še vedno svetujejo hojo po stopnicah kot najboljšo fizično vajo. Mnogi bi se lahko fizično gibal tako, da bi se izogibali dvigalu in bi raje uporabljali stopnice, namesto da zaključijo dan z joggingom ali drugo telovadbo, s katero nimajo nobenega veselja.

Za higieno spanja je pomembno tudi poznavanje vseh zunanjih virov motenj spanja in če je le mogoče, jih moramo odpraviti.

Pomemben dejavnik so nočna oblačila. V nobenem primeru ne smemo nositi dnevnega intimnega perila tudi ponoči. Spalne srajce ali pižame ne smejo tiščati, morajo biti udobne in ohlapne, iz blaga, ki čim bolj vpija tekočino in ki se lepo pere. Za dobro spanje v naših civiliziranih navadah ni vseeno, ali gremo v čisto in urejeno posteljo ali v razmetano. Mnogi spijo goli ali na pol oblečeni. Zakaj ne? Tudi v tem primeru pa je treba upoštevati pravila svežine in čistosti, posebno pri posteljnem perilu.

Velikega pomena je svež zrak v spalnici. To dosežemo tako, da sobo pred spanjem prezračimo ali še bolje da okno ponoči pustimo odprto. Ljudje, ki imajo občasne težave z uspavanjem, lahko najdejo rešitev v menjajočih se vročih in mrzlih prhah ter v masažah z žimnato rokavico. Tudi druge hidroterapevtske metode lahko delujejo tako, da spodbudijo spanje. 

Ljudje s slabo prebavo niso samo slabo razpoloženi, ampak tudi slabo spijo.

Dobro spanje je temelj dobrega zdravja, zato poskrbite za kvaliteten spanec ter ustrezno higieno

Zanje je posebno pomembna pravilna prehrana, ki naj uredi delovanje prebavnega trakta. Prebavni trakt je kot neke vrste glasbeni inštrument, v katerem se lahko izrazi vsako čustvo, vsak močan čustveni izbruh, vsak šok se izraža v krčih, čezmernem ali premajhnem izločanju prebavnih sokov s hudimi prebavnimi motnjami in motnjami celotnega metabolizma. Naši notranji organi reagirajo na čustva kot seizmograf. Prebavni sistem lahko obravnavamo kot del telesa, ki se z veliko občutljivostjo odziva na čustvena gibanja. Psihično ravnotežje in notranja radost so za modernega človeka najtežje dosegljive zahteve za dobro spanje.

K higieni spanja spada primeren zaključek dneva in priprava obreda med dnevom in nočjo.

Nezadovoljiv čustveni zaključek dneva, strah pred nočjo ali celo prihajajočim dnem, pomanjkanje gibanja in slabe navade in psihično razburjanje sta slabi pripravi za spanje. Tudi budno ležanje v postelji ima lahko ugoden učinek. V tem primeru je pomembno, da ležimo v postelji mirno, s sproščenimi mišicami in zaprtimi očmi. Gre za varovanje neprisiljenosti do spanja, ki se pri zdravem človeku počasi spušča vanj, potem ko je legel. V teh okoliščinah je spodbudno misliti na kej prijetnega spomini na doživetja sli podobne predstave obudijo prijetne občutke.