SONČNA IN SENČNA STRAN ZAOBLJUB

Sončna in senčna stran zaobljub.
Sončna in senčna stran zaobljub.

Zaobljube morajo biti jasne, le tako jih lahko udejanjite

Predviden čas branja: 8 minutes

Tako kot poznamo poročne zaobljube, so že kar tradicionalne tudi novoletne zaobljube. Sestavljajo jih naši načrti in cilji, ki jih želimo uresničiti. Mora pa biti zaobljuba popolnoma jasna in pisna z vsemi navodili za izvedbo. Smo v pred novoletnem obdobju, ko si običajno pogosto dajemo zaobljube kaj vse bomo spremenili in naredili v prihodnjem letu, kako bomo poskrbeli za izboljšanje svojega zdravja, počutja, zmanjšali kilograme, redno telovadi, prenehali kaditi, piti alkoholne pijače, odplačali dolgove, več zaslužili, prenehali preklinjat, postali bolj strpni, tolerantni in ljubeči.

Žal pa se to običajno ne zgodi, saj v zaobljubi ne opredelimo natančno kako in po kakšnih ali katerih korakih bomo pristopili k izpolnjevanju zaobljube.

Za ugodno izpolnjeno zaobljubo je pomembno, da natančno opredelimo svoj cilj in pot, po kateri bomo prišli do želenih rezultatov. Če npr. želimo shujšati, samo to ni dovolj, ne glede na našo močno voljo in namero, temveč je potrebno natančno načrtovati kakšen bo naš nov prehranjevalni načrt, pristop do tehnične izvedljivosti, prilagoditve našemu življenjskemu tempu, družinskemu okolju in navadam, točno koliko kilogramov želimo v določenem času izgubiti, katere dneve ali ure bomo namenili telovadbi in sprostitveni rekreaciji.

Sončna in senčna stran zaobljub.

Prava, plodnejša zaobljuba bi bila, da bomo spremenili prehranjevalne navade, si izbrali nam prijetno določeno rekreacijo in s tem posledično hujšali, ter se bolje počutili.

V veliko podporo pri udejanjanju je tudi naše okolje, ki nas pri tem lahko spodbuja in sodeluje. To okolje pa hkrati lahko na nas negativno vpliva, če nas ves čas opozarja na naše najmanjše spodrsljaje, nam že vnaprej govori, da nam tako ne bo nikoli uspelo in nas s tem spravi v zbeganost, nemoč in jezo. Namen naše zaobljube pa je vendar, da izboljšamo svojo kvaliteto življenja z veseljem in pozitivno naravnanostjo, zato prej razmislimo, kako bo okolica reagirala na našo zaobljubo. V kolikor ugotovimo, da ne bomo imeli podpore, temveč negativne komentarje, se odločimo, da zaobljubo zadržimo zase, jo sami s sabo izpolnjujemo in nam je v motivacijo to, da bomo to negativno okolje presenetili z našimi uspešnimi rezultati.

V tem korona virusnem obdobju so se že v preteklem letu mnoge zaobljube nanašale na to, da bomo bolje poskrbeli za svoje zdravje in imunski sistem. Prav tako pa so se mnogi zaradi strahu pred izgubo bližnjih zaobljubili k bolj ljubečemu delovanju. Te podane zaobljube nam dajo določeno moč in smisel, da poiščemo v sebi energijo za nadaljnje delovanje, ki pa kmalu usahne, ker ni dovolj načrtovano in se ne sklada z našim stresnim in kaotičnim načinom življenja.

Hkrati pa zanemarjamo in prelagamo kup stvari za prihajajoče leto na račun novoletne zaobljube in za kasnejši čas, češ, saj bomo to spremenili drugo leto.

Ker je ena izmed najpogostejših zaobljub zmanjšanje telesne teže, se med božično novoletnimi prazniki brez slabe vesti bašemo z vso možno nezdravo prehrano, pečemo velike količine piškotov in peciv, ki so prave energijske bombe v prepričanju, da bomo po novem letu shujšali. Zaradi svoje šibkosti in nemotiviranosti, ter nepravilno zastavljene namere se prehranjujemo nezdravo, uživamo nam škodljive substance, ne opravimo zastavljenega dela, ne plačujemo redno svojih obveznosti, si nabiramo kilograme in dolgove, ter večamo naše nezadovoljstvo, postajamo šibkejši, bolj ranljivi in občutljivi ter dovzetni za bolezni in depresivna stanja.

Običajno se zaobljub ne lotimo na prav način, kar kaže dejstvo statističnih podatkov, da so realizirane le v približno 8%.

Pomembno je, da si postavimo realne, nam dosegljive cilje, ki jih udejanjimo po majhnih korakih v razumnem časovnem obdobju, ki si jih napišemo in obesimo na vidno mesto, da nas sproti spomnijo na našo zaobljubo. Mnogokrat pa, če še nismo pripravljeni spremeniti določenih navad in prenehati z slabimi razvadami, nas takšne napisane zaobljube vznemirjajo, spravijo v slabo voljo, ker spoznamo, da se je zopet ne bomo držali svoje zaobljube in se zato počutimo nemočne, ter manj vredne.

Večina uspeha naših zaobljub je odvisna od resnične lastne želje nekaj spremeniti in doseči. Zato si vam je vredno za letošnje zaobljube vzeti potreben čas, najprej za vašo osebno, notranjo analizo že doseženega in ugotoviti, kaj je tisto, zaradi česar se slabo počutite, vam je moteče ali vas celo zdravstveno, statusno ali socialno omejuje, včasih celo ogroža. Preprosto, v sebi poiščimo »virus«, ki ga je potrebno onesposobiti, prav tako kot v zaboju z jabolki izločimo gnilo, saj je že ena dovolj, da okuži ostale.

Najlažje bomo zaobljubo speljali, če pričnemo z manjšimi, postopnimi, kratkoročnimi koraki – cilji, saj nam bo vsak majhen dosežek dal spodbudno motivacijo.

Sončna in senčna stran zaobljub.

To pa nikakor ne pomeni, da nismo zmožni večjih ciljev, ter boljših rezultatov, temveč nas obvaruje pred tem, da ne zagrizemo naenkrat v prevelik zalogaj, kar nas pahne v občutek nemoči in vodi k prenehanju doseganja dane zaobljube. Spodbudna za uresničitev je tudi naša vizualizacija, saj se počutimo zmagoslavno, ko vidimo v njej svoje dosežke. Ne smemo pa se pretirano posvetiti vizualizaciji, ki bi mejila že na neplodno sanjarjenje. Ob vsaki zadani vizualizaciji je pomembno, da ji sledi realizacija in naši dejanski ukrepi.

Pomembno je tudi, da vam je cilj res pomemben in da je postavljen iz pravih, neškodljivih razlogov.

Če boste pričeli hujšati, ker ste besni na svoje pretirano debelo telo in se ob tem celo sovražili, potem se verjetno ne boste dolgo držali svoje zaobljube, nakar se boste sovražili še zato, ker se je niste bili sposobni držati, ter tako tonete iz ene negativne sile v drugo, kar vas pripelje morda še do večjega psihičnega prenajedanja in posledično v večjo telesno težo in hitrejše podleganje pastem.

Naj bo vaša letošnja zaobljuba realna, vendar kljub vsemu prežeta z velikim optimizmom, strastjo, voljo in pravo namero. Poskrbite, da vas bo izpolnjevanje zaobljube radostilo, notranje bogatilo in vas osrečevalo, saj večina vsak projekt, ki je modro načrtovan, prilagojen okolju in opravljen z optimizmom, ter močno vero vanj, uspe.

Dajte si dovolj časa, da zaobljubo speljete z manjšimi vmesnimi rezultati, ki vas bodo navduševali za večjo realizacijo.

Če ugotovimo, da potrebujemo pri izvajanju zadanega cilja podporno skupino, si jo pravočasno poiščimo, morebitno nestrpnost ali nervozo pri uresničitvi namer omilimo z meditacijo, voljo podprimo z vizualizacijo, za boljše počutje in lahkotnejše doseganje cilja vnesimo v svoje življenje veliko mero optimizma, barv z svojim mavričnim spektrom, uporabimo energijske tehnike in pripomočke za sproščanje, uživajmo naravna zelišča, ki nam bodo izboljšala koncentracijo, dvignila našo vibracijsko raven na višjo stopnjo, skratka, načrtovano poiščimo preden pričnemo z izvajanjem vse svoje pomočnike in sredstva, ki bodo naša pomagala, da bomo lahkotneje in učinkovito dosegli vrhunec svoje zaobljube.

Vsak izmed nas je le sam sebi odgovoren za izvajanje in realizacijo svoje zaobljube, saj tudi vsak sam trpi za svoje napake in razvade, pa tudi vsak sam si krati priložnost za srečo. Če pa mi izpolnjujemo svoje zaobljube, izražamo s pozitivnimi vibracijami svoje notranje zadovoljstvo in osrečujemo tako sebe, kot druge.

PRIMER ZAOBLJUBE ZA LETO 2022

Življenje je niz prepletenih načrtovanih in nenačrtovanih trenutkov. Na vsakem koraku prežijo pasti, bolezni in virusi, ki me želijo dobiti nepripravljeno, zato bom poskrbela, da bom v letu 2022 pričela živeti drugače in sicer tako, da bom v svoje življenje vnesla čim več utrinkov sreče, z zdravim načinom prehranjevanja, po natančno določenem prehranskem programu, ki me bo vodil hkrati v uživanje v hrani in posledično k zmanjšanju telesne teže. Ker želim, da je moje telo vitalno, bom z redno, 6 krat tedensko pol urno rekreativno vadbo okrepila in izpopolnila mišično maso.

Sončna in senčna stran zaobljub.

Zlata nit moje zaobljube je zaživeti in delovati svobodnega, sproščenega duha v zdravem in po mojih željah oblikovanem telesu.

Da izpolnim svojo zaobljubo, potrebujem:

  • Kvaliteten prehranski načrt, ki bo vseboval uravnoteženo, zdravo in meni okusno hrano, saj želim uživati v njej in se zavedam, da je zame koristna.
  • Za znižanje finančnega izdatka za ekološko hrano, bom po seznamu večina zelenjave po permakulturnem načinu pridelala sama, kar mi bo hkrati tudi velika sprostitev ob stiku in v sožitju z naravo. Na ta način bom pridobila polovico namenjenega časa za rekreacijo in sprostitev, hkrati pa uživala ob rasti in pričakovanju čudovitih ekoloških plodov.
  • Drugo polovico telesne vadbe bom izvajala 6 krat tedensko po 30 minut na napravi za trebušnjake in na sobnem kolesu. Vsakodnevno bom uživala v Tibetantskih vajah, ki bodo okrepile moj um, duh in telo, ter kurile odvečne maščobe.
  • Čas namenjen vzgoji in pridelovanju sadja ter zelenjave mi bo hkrati nudil meditacijo, saj bom usmerjena izključno v dani trenutek lepote in tišine z naravo.

Motivacija, ki vam prinaša rezultate

Rezultat in nagrada doslednega izvajanja zaobljube mi prinaša vsak dan bolj vitko, zdravo in čvrsto telo. Uživam v vsakem grižljaju okusne, zdrave, vrhunsko pripravljene jedi. Napolnjena sem z notranjim mirom, zbranim umom in usklajenem delovanju. Srečna sem, ker zmorem in vsak trenutek čutim, ter vidim rezultate svojega uspešnega dela. Vsak dan bolj sem zadovoljna in vsak dan je več srečnih trenutkov. Vztrajam. Uspeva mi! Veselim se nadaljevanja, saj je ta zaobljuba za leto 2022 vstopnica v dolgoročno obdobje, v moj želen, nov, spremenjen način bivanja in prehranjevanja. Vsak trenutek sem hvaležna, da sem pričela stopati po tej poti, ki me vodi v osvoboditev od starih, nekoristnih vzorcev in škodljivih navad. Živim in stopam življenju nasproti. Uresničujem in prebujam svojo pravo notranjo bit. Vračam se domov, v topel dom, k sebi in vase.

Pripravila T.C.