Jeza, temna stran vaše duše

Ko se razjezimo, se začno po našem telesu pretakati stresni hormoni in druge snovi, ki ga razburijo. Jeza in stres imata precej podobne posledice. Toda jeza, temna stran duše je s svojo čustveno osnovo veliko bolj škodljiva. Že izrazi, kot so pihati od jeze, biti zelen od jeze, požreti se od jeze , zrcalijo v jeziku to silno, včasih celo neobvladljivo reakcijo.

Jeza, temna stran vaše duše

Že kot otroka nas učijo, da se je treba jeze sramovati, in smo kaznovani, če jo nebrzdano izživljamo.

Vendar pa starši velikokrat pozabljajo, da je jeza normalen odziv. Če nas nekdo globoko prizadene ali poniža, je v naši naravi, da se želimo braniti, in to z vsemi tako telesnimi kot duševnimi sredstvi.

Torej, če boste svojo jezo priznali, se je lotite razumsko in ukrepali osredotočeni na cilj, lahko izbruh jeze učinkuje osvobodilno. Zatrta jeza organizmu škodi podobno kot kronični stres. Količina adrenalina naraste, tesno mu sledi še kortizol.

Astro znamenja

Jeza, temna stran in obvladovanje

Če jeze ne boste obvladali, se te visoke ravni hormonov ne bodo znižale, kar lahko vodi do visokega krvnega tlaka, glavobolov, kožnih bolezni in prebavnih motenj. Zatrta jeza oslabi sposobnost organizma, da se brani pred morebitnimi okužbami in drugimi boleznimi tako se sklene začarani krog, ki pripelje še do drugih težav z zdravjem.

SOVRAŽNOST VAS BO UDARILA NAZAJ

Pojma jeza in sovražnost se velikokrat uporabljata enakovredno, vendar pa ne označujeta enakih čustev. Jeza je prehodna. Ko izbruhne, se ob pravilnem obvladovanju poleže.

Astro znamenja

Tudi telesna reakcija, podobna stresu, popusti.

Sovražnost pa ni prehoden pojav. Je usmerjenost, ki se izraža z agresivnim vedenjem, ni izzvana s konkretno žalitvijo ali s prizadetostjo. Temveč gre za neprekinjen močan odpor in globoko nezaupanje.

Sovražno naravnani ljudje pričakujejo, da bodo na vsakem koraku naleteli na nasprotnika. Precej pogosto pokažejo svojo jezo, navadno jo sproži težava, ki se drugim zdi zanemarljiva. Zaradi takšnega načina obnašanja okolje te ljudi velikokrat izloči.

Najtežje se jeze znebite tisti, ki ste rojeni v vodnih znamenjih, saj je večkrat ne znate sprostiti na pravi način. Najhitreje pa se jeza poleže pri optimistih, rojenih rojenih v ognjenem znamenju.

Preberite tudi ZAVIST: LAHKO JO UPORABITE TUDI V POZITIVNI SMERI!