Zavist na splošno označujemo kot negativno lastnost, vendar ima lahko to zelo močno čustvo tudi pozitivno plat.

Torej, naj ne bo zavist označena samo kot negativna značajska lastnost, kot še posebej v določenih religijah. Zavist so na področju umetnosti prikazovali kot simbol psa, škorpijona, netopirja ali kače.

Zavist simbolizira občutek, ki ga skoraj nihče noče priznati, vendar se z njo srečujemo prav vsi, tako ali drugače. Zavist se v zadnjih desetletjih, ko je vsega vedno več na razpolago še bolj stopnjuje. Ta šibka lastnost, ki se prepleta v naših življenjih, je pripeljala do tega, da so se znanstveniki usmerili tudi v raziskovanje njene pozitivne plati.

Zavist je lahko vodilo k uspehu, če se z njo soočamo na pravi način. Lahko je tista rešilna bilka, ki nas vzpodbuja, ko nam manjka le še kanček energije, da določeno zadevo speljemo do konca. Seveda pa je zavist, ki je popolna nevoščljivost, ko nekomu resnično ne privoščimo ničesar dobrega še vedno označena za negativno.

Svetla zavist pa spodbuja k korakom, bolj učinkovitemu delu in hkrati lažji poti do osebnega napredka. Seveda pa se je treba lotiti vsega tega zelo sistematično in se povzpenjati previdno, s stopnice na stopnico.

Zavist je lahko tudi pozitivna.
Zavist je lahko tudi pozitivna.

Najprej je potrebno sprejeti dejstvo, da nekomu zavidamo. Naslednji korak je, da se zavestno poslovimo od nevoščljivosti, za katero nam mora biti jasno, da je le nesmiselno zapravljanje dragocene energije. Predmet zavisti mora biti jasno opredeljen. Nato se moramo osredotočiti na to, kaj v resnici sploh zavidamo in kakšno pot je ta oseba prehodila, da je vse to dosegla. Nato se preusmerimo nase in se vprašajmo, kaj želimo doseči, pomemben je tudi časovni okvir, ki si ga je potrebo postaviti.

Naslednji korak je cilj in dejstvo, kaj konkretno je treba storiti, da boste v tem času cilj tudi uresničili. In seveda, kaj ste pripravljeni za ta cilj žrtvovati. Najbolj pomembna stopnja pa je, da se za uspeh pohvalimo in si s tem dvignemo svojo samozavest. Ker le samozavesten človek lahko v življenju doseže svoje cilje.

Pomembno je, da zavist pomaknete v smer motivacije

Torej, če sebe primerjate z drugimi, to storite z namenom, da se izboljšate, namesto da zmanjšujete svojo voljo, s tem ko nekomu ne privoščite. Osredotočite se na realistične cilje. Bodite pozorni na svojega notranjega kritika. Kompliment je na poti k cilju primerjave z drugimi več kot koristen za vas. Pohvalite trdo delo drugih. Morda se boste bolj navdihnili, da boste sami naredili spremembo, ko gledate na drugega kot na nekoga, ki se je resnično trudil za to kar ima. Osredotočite se na konkretne korake. Opredelite korake, ki vas bodo popeljali od opazovalca do izvajalca.

Vedite, kdaj se je potrebno ustaviti. Čeprav ni nič narobe pri doseganju vaših ciljev, lahko stalna primerjava z drugimi povzroči nezadovoljstvo. Če se srečate s perfekcionizmom ali zlonamerno zavistjo, naredite korak nazaj. Spoznajte in izpostavite raje svoje sposobnosti. Ponovno ocenite, ali so vaša primerjava in pričakovanja resnično realna.

Primerjava sebe z drugimi je odličen način za učenje. Poskrbite, da se boste primerjali z ljudmi, ki so dovolj različni ali dovolj pred vami, tako da bo vaš nagib k zmagi prišel iz resničnega navdiha in ne zavisti. To zahteva domišljijo. Še bolje je, da si ustvarite tako edinstveno življenje, da ne bo prisotnih točk za neposredno primerjavo. Potem lahko prosto povežete karkoli se naučite od drugih v življenje, ki je vse vaše. To zahteva pogum.

Zavist po drugi strani pomeni hrepenenje po nečem, kar nimate. Bolj kot mislite, da je situacija nepoštena, prej boste našli načine, kako okarakterizirati osebo, ki ji zavidate. Potem namesto da bi si prizadevali doseči več, upravičujete razloge za slabši položaj.

Večkrat si postavite vprašanja:

Kaj me lahko moja zavist nauči?
Kaj se lahko naučim iz uspeha nekoga drugega, kaj lahko uporabim za svoje načrte?
Ali sem določil prave standarde za svoj uspeh?

Vendar, ko se počutimo ljubosumno in zavidamo, nam lahko to pove marsikaj. Pomaga nam, da se naučimo, kaj želimo. Pomaga nam, da se naučimo, na katerih področjih bomo lahko rasli. Pokaže nam, katere ljudi občudujemo in gledamo.

Članek je bil objavljen: Govori.se/Astro