NE DOVOLITE, DA VAS PERFEKCIONIZEM OHROMI

Naj vas perfekcionizem ne ohromi
Naj vas perfekcionizem ne ohromi

Naj vas perfekcionizem ne ohromi

Predviden čas branja 3 minute

Geslo: Samo popolnost kaj koristi lahko imenujemo tudi paraliza. Sami sebe lahko ohromite z nesmiselno perfekcionistično frazo, da se morate vedno potruditi do skrajnosti. Morda v vašem življenju dejansko obstajajo področja, na katerih bi se zares radi kar najbolj potrudili. Toda pri veliki večini dejavnosti vas le ovira , če se morate potruditi do skrajnosti ali celo če morate kaj dobro opraviti. Ne dovolite, da bi vas perfekcionizem oviral pri tem, da bi se udeležili kakih potencialno prijetnih aktivnosti.

Poskusite spremeniti geslo: Stori to kakor najbolje moraš v enostavno Stori to.

Popolnost pomeni nepremičnost. Če imate zase popolne standarde, ne boste nikoli ničesar poskusili tudi ne boste veliko naredili, saj popolnost ni ideja, ki velja za človeška bitja. Če imate otroke, ji ne cepite z ohromljenostjo in nezadovoljstvom, tako da vztrajate, naj se vedno  kar najbolj potrudijo.

Naj vas perfekcionizem ne ohromi

Namesto tega se z njimi pogovorite o stvareh, v katerih očitno najbolj uživajo, in jih morda spodbudite, naj se na teh področjih bolj potrudijo. Pri vseh drugih dejavnostih pa je dosti važnejše le to, da se jih lotijo, ne pa to, da v njih uspejo. Naučite jih, naj raje tudi sami poskusijo dejavnosti, kot pa da sedijo ob strani in pravijo Zanič sem.

Otrok se hitro nauči lastno vrednost s svojimi neuspehi.

Posledica tega je, da se začne izogibati dejavnostim, v katerih se ne izkaže. Ali še bolj nevarno, lahko privzame razne slabe navade; ima o sebi slabo mnenje, išče pri drugih odobravanje, ima občutek krivde oziroma kaže druge vedenjske vzorce, ki sodijo k samo zavračanju. Če svoje vrednosti merite s svojimi uspehi in neuspehi, ste obsojeni na občutek brez vrednosti. Če bi svoje neuspehe kadarkoli povezovali z lastno vrednostjo potem bi že pri prvem poskusu, ki se vam je ponesrečil, odrekli samemu sebi.

Naj vas perfekcionizem ne ohromi

Premislite o tem.

Brez neuspeha se ne moremo ničesar naučiti in vendar smo se naučili, da imamo uspeh za edini sprejemljivi standard. Nagnjeni smo k temu, da bežimo pred vsemi izkušnjami, ki bi nam lahko prinesle neuspeh. Strah pred neuspehom je velik del strahu pred neznanim. Vsemu, kar ne diši po pomenu, da se bojite tako neznanega kot neodobravanja, ki spremlja vaš nezadostni trud.

Katero astrološko znamenje je najbolj perfekcionistično naravnano?

Device imajo organizirano življenje in tudi ko se spustijo v kaos, imajo njihovi cilji in sanje še vedno v mislih strogo določene meje. Nenehno jih skrbi, da so zamudile detajl, ki ga bo nemogoče popraviti. Inteligentna in vseživljenjska učenka, devica rada preizkuša nove stvari, bere knjige in spoznava svet, vendar ne tako sproščeno, ampak bolj preudarno. Želi si popolnih odnosov, zato odnos nenehno postavlja pod drobnogled. Zna obvladovati situacije, ki jih nihče drug ne bi mogel obvladati.