MATERINSKI DAN: KO SRCA MATER IN OTROK PREPLAVIJO ČUSTVA

Materinski dan, čas iskrenih čustev, sočutja in topline
Materinski dan, čas iskrenih čustev, sočutja in topline

Materinski dan, čas iskrenih čustev, sočutja in topline

Predviden čas branja: 7 minutes

Praznik materinstva praznujemo v Sloveniji 25. marca. Po svetu slavijo ta praznik na različne dneve vse do avgusta. Ta praznik je znan, kot navaja Wikipedija že od starih Grkov in Rimljanov, ki so na ta dan častili boginji matere Ree in Cybele, ter v ta namen prirejali festivale. Kasneje so ga sprejeli kot zgodnjekrščanski praznik, ki so ga poimenovali materinska nedelja. Postopoma je tradicija materinske nedelje zbledela in veljala za bolj posvetni dan, ko so otroci obdarovali matere s cvetjem.

Materinski dan in zgodovina

V Združenih državah Amerike so ta praznik častili že v 19. stoletju, saj je že pred državljansko vojno Ann Reeves Jarvis (Zahodna Virginija) z lokalnimi ženskami ustanovila Delovni klub za materinski dan. Leta 1873 je bil podan na pobudo abolicionistke in sufražetke Julie Ward Howe predlog, naj se združijo matere pri spodbujanju svetovnega miru. Tudi aktivistka Juliet Calhoun Blakely si je v 70. letih 19. stoletja prizadevala za materinski dan.

V poznem 19. in začetku 20. stoletja sta bila na tem področju zelo aktivna Mary Towles Sassen in Frank Hering, ki so mu rekli celo oče materinskega dne.

Hčerka Ann Revers Jarvis (Anne Jarvis) si je priborila leta 1905, po materini smrti spremembo materinskega dne v državni praznik, kar je leta 1914 potrdil predsednik Woodrow Wilson in proglasil drugo nedeljo v maju za materinski dan. Čeprav je Anna Jarvis spodbujala obdarovanje z belim nageljnom, je bila kasneje šokirana kako so ta praznik zlorabili v komercialne namene, kar je prisotno še danes.

Materinski dan, čas iskrenih čustev, sočutja in topline

Na materinski dan preplavijo srce čustva tako materam kot otrokom.

Mati ni zgolj samo kratka beseda za žensko, ki je rodila, temveč je to pojem z globokim čustvenim nabojem. Vsakemu posameznemu srcu in duši ima beseda mati svoj, edinstven pomen. Nekaterim ob misli na besedo mati, mama, mami ali mamica nežno zatrepeta srce od topline in sreče, obudi prijetne spomine, nekatere pa žal preseka ostra bolečina ob spominu na mater. Posamezne prežame globoka žalost, ker so jo izgubili in jo pogrešajo.

Beseda mati je lahko misel na radost, ljubezen, veselje, toplino, bolečino, jezo ali celo sovraštvo.

Običajno se vsaka mati trudi, da po svojih zmožnostih naredi največ kar zmore za svojega otroka. Včasih otrok ne razume spleta težkih okoliščin in je po njegovem zanj premalo storila, se ni dovolj potrudila ali jo celo obsoja in zaničuje. Vendar je ona pripravljena vse oprostiti, tudi otrokovo jezo, agresijo ali celo kriminalne prestopke. Za svojega otroka je pripravljena biti borka, bojevnica, tigrica, panterica, da ga ubrani pred nesrečo.

Materinski dan, čas iskrenih čustev, sočutja in topline

Včasih pa tudi njej zmanjka moči in v tej svoji nemoči, ki jo razjeda obup, le nemo trpi.

Kakršen koli postane otrok, ga zna brezpogojno in brezmejno ljubiti, zna vse oprostiti, ga ščiti, brani in zagovarja. Tudi najhujši zločinec je za mater še vedno ljubljeni otrok, čeprav jo je razočaral in prizadel z svojimi dejanji, pa vendar ga ima vseeno rada. Tako močna in nepojasnjena je vez med otrokom in materjo.

Vez med materjo in otrokom

Le v obupni in neizbežno kruti situaciji se je mati sposobna v otrokovo dobro, če smatra,da bi mu bilo brez nje s kom drugim boljše, odreči otroku. Nepopisna bolečina zaradi takšne odločitve, pa jo kasneje vse življenje razjeda. Nekateri takšni otroci, ki so bili zapuščeni ali posvojeni, v zrelejših letih želijo biološko mater celo poiskati, jo spoznati, ter so jo pripravljeni razumeti in ji oprostiti. V kolikor ji ne odpustijo, jih v življenju spremlja jeza in sovraštvo in imajo običajno posledično temu čustvene težave.

Skozi oči ljubezni vsaka mati vidi svojega otroka najlepšega, ne glede na njegove morebitne pomanjkljivosti. Ker je na edinstven način z njim povezana, vedno čuti njegovo žalost, bolečino, nemir ali srečo. Če ima več otrok, zna sprejeti drugačnost vsakega otroka po svoje, saj so vsi del njene duše, ne glede na različne značaje ali drugačen videz.

Vsak nasmeh otroka prežame materino srce s toplino in ljubeznijo.

Materinski dan, čas iskrenih čustev, sočutja in topline

Njeno srce preplavljajo utrinki iz otrokovega otroštva, z milino v srcu se spominja otrokovih prvih korakov, prvega zobka, prve besede…Ko otrok odraste, ga zadovoljna, srečna ali žalostna opazuje v kakšno osebo se je oblikoval z njeno pomočjo ali odsotnostjo njen otrok. Njena odrekanja in žrtvovanja ji niso pomembna, šteje ji le otrokova sreča. Mnogim otrokom je asociacija za mater topel objem, občutek varnosti, smeh, vonj dišečega peciva, cvetja na oknih, nežen vonj njenega parfuma ali pa žal nekaterim prikliče nenadzorovano jezo, morda zaradi alkohola ali kakšnih substanc matere, hlad, nadzor in brez ljubezni pripravljene neokusne obroke.

Mnogi med nami si očitajo, da niso dajali dovolj pozornosti in ljubezni materi, ko je še živela, da ji niso pogosteje rekli rad/a te imam, hvala ti, da si bila zame vse kar mi je drago, hvala, da mi stojiš ob strani.

Materinski dan, čas iskrenih čustev, sočutja in topline

Izrazite svoja čustva

Če še imate mamo, si vzemite čas, obiščite jo, ji podarite srčen objem in ji zašepetajte besede ljubezni in hvaležnosti, da ne boste kasneje, ko je ne bo več, trpeli zaradi neizraženih čustev do nje. Spomnite se Skodelice kave Ivana Cankarja, ki je še mnogo let kasneje zelo trpel zaradi  njegove osorne reakcije, ko mu je šibka, skromna mati po visokih stopnicah, v tistih revnih, težkih časih  s tresočo roko prinesla in ponudila želeno skodelico kave.

Naj ta dan za vas ne bo samo skomercializiran praznik, ko materi kupite in ji odnesete darilo, temveč naj bo to dan ljubeče pozornosti. Verjemite, da bo vsaka mati hvaležna, če ji boste podarili en sam dehteč cvet in topel srčni objem. Srce ji bo zaigralo, če boste še dodali besede rad/a te imam. Tudi beseda oprosti, naj bo za kar koli, bo sprožila pri njej val nepopisne sreče. Če pa smatrate, da vas je užalila, prizadela ali za karkoli prikrajšala, pa poskusite izbrati prav ta materinski dan, da ji v sebi oprostite.

Pripravila T.C.