LJUDJE, OB KATERIH SMO NENEHNO IZČRPANI

Ob katerih ljudeh smo, če smo z njimi povezani nenehno izčrpani?
Ob katerih ljudeh smo, če smo z njimi povezani nenehno izčrpani?

Ob katerih ljudeh smo, če smo z njimi povezani nenehno izčrpani?

Predviden čas branja: 4 minutes

Nasilneži so težki in zapleteni ljudje, ki lahko iz minute v minuto ovirajo naš obstoj. Zdi se, da jim je v užitek, da nam otežujejo sobivanje in delo. Njihova ostrina in odrezavost nas presenečata in puščata brez besed. Vzpostavitev komunikacije s tovrstnimi ljudmi od nas zahteva, da obvladujemo svoje najosnovnejše nagone. Sobivanje z njim nas resno izčrpava. Tako je naše življenje odvisno od čustev drugih, svoje dobro počutje podredimo njihovemu razpoloženju in ravnanju.

Vpleteni smo v stalne besedne dvoboje, in potem kar naprej tuhtamo, kaj smemo storiti in česa ne, da ne bi prebudili pošasti.

Najhuje pri tem je, da se takrat nezavedno začnemo spraševati, kaj smo storili narobe ali kaj bi se zgodilo, če bi ravnali tako ali drugače. V resnici pa je nasilnež tisti, ki bi se moral zamisliti nad svojim odnosom do drugih. Notranji monologi, ki jih premlevajo žrtve verbalnega nasilja, se pogosto vrtijo okoli vprašanja; Le kaj sem storil, da se tako vede do mene?;Nič niste naredili narobe. Verbalni nasilnež vas hoče zmesti in prepričati, da je to, kar ni normalno, normalno in nasprotno.

Ob katerih ljudeh smo, če smo z njimi povezani nenehno izčrpani?

Zelo dobro pozna učinek svojih manipulacij in kričanja.

Ve, da lahko z nasiljem v vas prebudi strah, zaradi katerega se boste zaprli vase.  V takšnem položaju boste molčali in vaša čustva bodo skupaj z vašimi besedami ostala zatrta. Ta način vas spodkopava, dvomiti začnete o svojih čustvih do njega in izgubite nadzor nad situacijo ; en dan je vse lepo in prav, naslednji dan pa ogenj v strehi. Pomembno je, da se zavedate, da takšno bombardiranje ne more in ne sme oslabiti vaše samozavesti oziroma vplivati na vaše cilje. Pod takim pritiskom namreč pozabljate nase, na svoje potrebe in cilje, saj se osredotočate na nasilneža.

Vseskozi razmišljate o tem, kako se z njim pogovoriti, kako nastopiti. Če svojo pozornost preusmerite nanj, bo vaš cilj postal ukvarjanje s tem, kaj storiti in česa ne, da ne bi vzbudili njegove jeze. Na sto in en način se mu boste skušali prikupiti in doseči, da bi vas sprejel. Pri tem pa pozabljate, da bo njegovo vedenje nepredvidljivo in razdružljivo, ne glede na to, kaj boste storili.

Nasilnež vselej daje občutek, da ste v vojni, ki jo je sprožil, predvsem pa da bi storil vse, da vas potegne na svoje bojišče.

Cilj verbalnega nasilneža je vstopiti v vaš čustveni svet, saj ve, da bo lahko tako usmerjal vaš um in čustva. Na vsak način bo poskušal skaliti vaš mir in vas napolniti z dvomi in konflikti. Veseli ga, ko vidi, da ste nasedli njegovim lažem, opravljanju in zdraharstvu; ko pridete dom točke, ve, da ste že v njegovih rokah. Ve, kako naj se izrazi in kdaj, saj zelo dobro pozna vašo Ahilovo peto. Na vsak način si želi doseči prevlado, vas ustrahovati, streti in dobiti tisto, kar si želi.     

Ob katerih ljudeh smo, če smo z njimi povezani nenehno izčrpani?

ZA VSE JE ODGOVOR NE

Karkoli rečete, ne glede na to, kako pametno stvar predlagate, vam bo nasilnež rekel ne. S tem vas bo ustrahoval in vzpostavil nadzor. Ker je ne vedno njegov prvi odziv, ni sposoben vzpostavljat medsebojnih odnosov. Ne da bi se tega zavedala, se negativna in nasilna oseba zapre vase, v prostor, ki si ga je sama ustvarila in v katerega nihče ne želi vstopiti. Najhuje je, da se v takšnem položaju počuti osamljeno in zavrnjeno, s čimer se vzpostavo začarani krog, in njena jeza se vse bolj krepi. Negativni ljudje jočejo drugim omajati pogum on ohromiti vsak nov projekt ali zamisel. Če se znajdete v njihovi družbi, se zato poskušajte čim prej oddaljiti.