LJUBOSUMJE IN ZAVIST V PRIJATELJSKIH ODNOSIH

Kaj storiti, ko se pojavita ljubosumje in zavist v prijateljskih odnosih?
Kaj storiti, ko se pojavita ljubosumje in zavist v prijateljskih odnosih?

Kaj storiti, ko se pojavita ljubosumje in zavist v prijateljskih odnosih?

Predviden čas branja: 4 minute

Redki to priznajo, vendar je ljubosumje glavni dejavnik v prijateljstvih, ki jih dojamemo kot škodljiva ali negativna, čeprav ima vsako prijateljstvo določeno stopnjo ljubosumja in zavisti. Če je vaš prijatelj ljubosumen na vaš uspeh, ali je potem sploh pravi prijatelj? Le zato ker sta s prijateljem ljubosumna drug na drugega, prijateljstva še ni treba odpisati. Tudi najbližji in najtesnejši prijatelji so lahko kdaj ljubosumni.

Dejstvo, da do ljubosumja pride redko, odnos definira kot prijateljski in ne kot katerikoli drugi.

Kaj storiti, ko se pojavita ljubosumje in zavist v prijateljskih odnosih?

Razmislite, od kod izvira ljubosumje, kaj v življenju vašega prijatelja vpliva na pojav ljubosumja, in poskusite razumeti, da ta ljubosumna čustva govorijo o vašem prijatelju in ne o vajinem prijateljstvu. Pri ljubosumju gre za to, kaj vaš uspeh ali vzgled vzbudi v nekom drugem, kar v tej osebi sproži potrebo, da bi se vi slabo počutili. Ta oseba se počuti nezadostna in ogrožena in zato naredi edino, kar je na žalost sposobna, da bi se vam maščevala. Kritizira vas, se odmakne od vas, vam ne prizna pohvale, vas ignorira ali razvrednoti vaš dosežek, zato da bi se vi počutili tako slabo v svoji koži kot se ona v svoji.

Prijateljevega ljubosumja ali zavistnega besa ne morete spremeniti.

Če gre za bežnega prijatelja, potem je morda bolje za vas, da razrešite čustva, ki se vzbujajo v vas, kot da se soočite s tem prijateljem. Soočanje lahko pri prijatelju sproži željo po maščevanju. Če gre za tesnega ali najboljšega prijatelja, potem je vredno vašega časa in truda, da se z njim soočite in da skoraj poskusita predelati njegove izbruhe ljubosumja. Upati je, da bo to pomagalo vašemu prijatelju, da bo spregovoril o tem, kaj čuti.

Prednost takega pogovora je v tem, da vaša sreča in nezadovoljiv odziv vašega tesnega ali najbližjega prijatelja ne preraste v spor; jaz proti tebi.

Kaj storiti, ko se pojavita ljubosumje in zavist v prijateljskih odnosih?

Če se tega ne lotite, potem se lahko ta spor razplamti ali vaju oddalji, tako da se začne prijateljstvo ohlajati in na koncu tudi razpade. Svojega prijatelja lahko vključite v pogovor o tem, kaj se dogaja v konkretnem primeru. Ko spregovorite o tem, kaj se dogaja, omogočite spremembo o naravnanosti in vedenju vašega prijatelja, saj nezavedno postane zavestno, tako da lahko oba vidita, kaj se dogaja, preučita, se učita in poskusita prilagoditi svoj vzorec. Kaj če svojemu prijatelju rečete: Ti si ljubosumen, on pa vam odgovori, da to ni res in da je smešno, kar govorite.

Nikogar ne morete pripraviti do tega, da bi se soočil s svojim nezavednim vedenjem, če ni pripravljen na to. Zanikanje je močan obrambni mehanizem. Odločiti se morate, ali ste pripravljeni ohranjati prijateljstvo in prezreti prijateljevo ljubosumje, kot da je to nekaj, kar nima nobene zveze z vami, še posebno če gre za začasne okoliščine.