KORAKI ZA PODVOJITEV PROSTEGA ČASA

Kateri koraki so potrebni, če želimo podvojiti svoj prosti čas?
Kateri koraki so potrebni, če želimo podvojiti svoj prosti čas?

Kateri koraki so potrebni, če želimo podvojiti svoj prosti čas?

Predviden čas branja: 4 minutes

Za podvojite svojega prostega časa potrebujete moč odločanja bolj kot katero koli drugo posamezno lastnost. Vaša sposobnost, da se odločite za prosti čas in se te odločitve držite, je ključ za podvojitev vašega prostega časa in za to, da porabite več časa za osebne odnose. Veliko je prepričanih, da imajo za početi toliko, da nimajo izbire pri tem, ali si lahko vzamejo prosto. Pogosto čutijo, da morajo za svoje delo žrtvovati svoj prosti čas. Toda to redkokdaj drži.

Ni pretiravanje, če trdimo, da se veliko porabljenega časa na delu predstavlja dejavnosti, ki zelo malo prispevajo k delu, za katerega smo plačani.

Polovica delovnega časa povprečne osebe je preprosto zapravljanje časa. Porabi se v brezskrbnem druženju s sodelavci, z osebnimi telefonskimi razgovori in za osebne posle. Porabi se tako, da zamujamo in gremo prej domov, in s podaljšanimi odmori za kavo in kosilo. Če zapravljate čas z druženjem ali z ukvarjanjem z nevrednimi dejavnostmi, samo delo ne napreduje. Delo ostaja. Še vedno ga je treba opraviti. Če z njim zamujamo in ni opravljeno, se začne kopičiti kot plaz, ki grozi.

Neopravljeno delo začne izpodrivati dejavnosti izven delovnega časa.

Kateri koraki so potrebni, če želimo podvojiti svoj prosti čas?

Tako čas, ki ga moramo nameniti delu, izpodrine čas, ki bi ga preživeli doma ali v naravi. Večina ljudi, ki si ne vzame dovolj časa za svojo družino in svoje osebne dejavnosti, je zapadla v slabo navado, da med delovnim časom dela neučinkovito. Naredijo manj in manj v več in več časa. Družijo se s svojimi sodelavci in delajo na manjvrednih nalogah. Medtem se kritično delo, od katerega je odvisen njihov uspeh, kopiči in jim povzroča ogromen stres ter vzbuja občutek, da so vznemirjeni in preobremenjeni. Ena prednost, ki jo imajo visoko učinkoviti ljudje pred povprečnimi, je ta, da so se naučili, kako razmišljati in delovati bolj učinkovito kot drugi. In kar koli je kdor koli naredil ali dela lahko z vajo dosežete tudi sami.

KORAKI ZA PODVOJITEV DOHODKOV IN PROSTEGA ČASA

Prepoznajte tistih nekaj nalog, ki prispevajo največjo vrednost vašemu delu. Svoje delo preučite skrbno in v celoti. Pogovorite se s svojim nadrejenim in sodelavci. S popolno jasnostjo prepoznajte ključne naloge, tako da boste brez sence dvoma vedeli, kaj lahko naredite za večji prispevek.

Prepoznajte rutinske naloge in dejavnosti, ki porabijo veliko časa,  vendar prispevajo malo ali nič k vašim dolgoročnim ciljem pri delu. Zmanjšajte čas, ki ga porabite za nevredne dejavnosti in dejavnosti, ki vam odžirajo čas. Bodite nepopustljivi v zvezi z opuščenimi nalogami in dejavnostmi, ki so manj pomembne.

Kateri koraki so potrebni, če želimo podvojiti svoj prosti čas?

Odločite se danes, da si boste vsaj en cel dan v tednu vzeli prosto, ko boste svoj čas namenili izključno za osebna opravila.

Med tem prostim časom odklonite, da bi delali kar koli, kar je povezano z delom. Ne berite, ne telefonirajte ne poskušajte nadoknaditi korespodence, ne delajte na računalniku ali česar koli v povezavi z delom. Pustite, da se vaši možgani popolnoma napolnijo in pomladijo, tako da svojo pozornost usmerite na nekaj, kar je oddaljeno od vašega dela med tednom.

Bolj ko boste imeli svoj čas in življenje pod nadzorom, več boste naredili in bolj boste v svojem delu uživali. Več kot boste naredili, več prostega časa boste imeli. Več kot boste imeli prostega časa, bolj spočiti boste. Bolj spočiti kot boste, pozornejši in učinkovitejši boste, ko boste delali, in tako tudi več naredili.