KOMUNIKACIJA MED ŽENSKO IN MOŠKIM

Komunikacija med žensko in moškim: Dragi, pogovoriti se morava! Kadar to slišijo, jih oblije polt. Že spet?
Dragi, pogovoriti se morava! Kadar to slišijo, jih oblije polt. Že spet?

Dragi, pogovoriti se morava! Kadar to slišijo, jih oblije polt. Že spet?

Predviden čas branja: 3 minute

Kaj mislite, kateri stavek je za številne moške najbolj grozen? Dragi, pogovoriti se morava! Kadar to slišijo, jih oblije polt. Že spet? Rečejo naši zgovorni moški. Saj sva se pogovarjala pred pol leta. Seveda so moški, ki na spadajo v ta vzorec, na splošno v odnosih molčeči. Poleg tega manj razmišljajo o zvezah, zato je logično, da imajo manj razdelanih idej, da slabše slutijo morebitne težave, mnogi pa se izogibajo tudi najbolj površnemu pogovoru o čustvih.

Menda mislijo, da bi se sicer okužili s čustvenostjo in ne bi bili pravi moški.

Komunikacija med žensko in moškim: Dragi, pogovoriti se morava! Kadar to slišijo, jih oblije polt. Že spet?

Torej romantične zveze pri mnogih moških zasedajo manj pomembno mesto v življenju. Pri ženskah so zveze občutno višje na seznamu prioritet. Zato so nekateri moški brez težav spomnijo, kdo je zabil tretji gol v aktualni nogometni tekmi. Skratka, ženske pogosteje začnejo pogovor, zaradi česar so samodejno v obvladujočem položaju, saj tako ali tako več razmišljajo o zvezi, poleg tega pa tudi vnaprej dobro premislijo o temi konkretnega pogovora. Idealno bi bilo, če bi se skupaj borila proti nezadovoljstvu, ne drug proti drugemu.

Cilj razprave ni premagati partnerja, temveč premagati problem.

Cilj je s skupnimi močmi najti rešitev. Ne izhajate iz domneve, da misli kaj slabega in da sam pogovor pomeni kaj slabega. Ne bo vas konec, če poveste kako besedo več, seveda, če imate kaj povedati. Če svojo zvezo doživljate neresno, je logično, da ne boste pripravljeni na resne pogovore. Potem bo vaša zveza v resnih težavah. Prej ali slej. Če želite biti zdrav, kakovosten partner, bi morali redno premišljevati in se domisliti, kako biti še kakovostnejši partner.

Nenehno se morate razvijati in nenehno bolje spoznavati sebe in svojega partnerja, potem pa to zadnje uporabiti, da še bolj zadovoljite skupni odnos. Seveda prizadevanje za zvezo ne vključuje le odprte komunikacije. Brez nje je nemogoče graditi zdrav odnos, vendar to ni vse. Pomembno se je truditi razumeti nasprotnika, biti ob njemu, kadar to potrebuje, skušati zadovoljiti njegove potrebe.

Ne glede na razlike v slogu komunikacije, da bi morali imeti isti cilj, in sicer razumeti drugega.

Komunikacija med žensko in moškim: Dragi, pogovoriti se morava! Kadar to slišijo, jih oblije polt. Že spet?

Ni modro, da je naš cilj premagati drugega ali z manipulacijo doseči, da bo po naše. Cilj komunikacije je doseči boljše razumevanje, saj se potem lahko razvije tudi globlje spoštovanje in seveda ljubezen. Razlike so tudi pri doživljanju težav in pri komuniciranju o težavah. Ženske pogosto napihujejo težave in povečujejo dramatičnost situacij, medtem ko moški težave zmanjšujejo. Obe strategiji sta seveda problematični, saj bi morali na težave gledati realno.

Cilj komunikacije ni v tem, da se vsi strinjamo, temveč da se skušamo razumeti. Pogosteje je namreč zelo težko umirjeno spremeniti mnenje. Za mnoge pa je to res zelo težko, skoraj nemogoče. Preprosto se jim zdi , da bi se tako izneverili sebi. Njihov ego ne more sprejeti, da so se zmotili in sprejeli napačen sklep. Zato raje ostanejo pod vplivom napačnega vtisa, kot da bi priznali, da nimajo prav.